Медия без
политическа реклама

От днес в София тръгва нова трамвайна линия

Столична община обещава по-сгъстено разписание за номера №8 и №4

07 Май 2024
Новият трамвай №15 ще свързва "Бъкстон" с центъра и ще стига до МС "Витоша".
Новият трамвай №15 ще свързва "Бъкстон" с центъра и ще стига до МС "Витоша".

От днес са в сила редица новости и промени в транспортното обслужване на София, като основната от тях е стартът на нова трамвайна линия. Трамвай №15 ще се движи от трамвайното ухо "Бъкстон" по бул."Цар Борис III" покрай Съдебната палата, по ул. "Граф Игнатиев", пл. "Журналист" и ще стига до метростанция "Витоша". Новата линия има за цел да облекчи натоварването на линии №5 и №10, като от Столична община обещават трите разписания да са синхронизирани и интервалът за чакане по бул."Цар Борис III" да не е повече от 3 минути. 

Отново от днес се удължават маршрутите на трамваи №3 и №27, както и на автобус №413 в посока към гара София-север и Централна гара. Промяната е свързана със започналата модернизация на жп възел София, като се очаква строително-монтажните работи по коловозите на Централна гара да продължат около 15 месеца. В тази връзка пак от днес се намалява интервалът на движение на трамвай №4, който се движи от "Орландовци" до бул. "Никола Петков", от 20 мин на 15 мин. Маршрутът на трамвай №1 пък се удължава до надлез "Надежда". 

Също от днес Столична община обещава трамвай №8, който свързва "Люлин" с центъра да се движи целодневно на всеки 10 минути, както и да има курсове до по-късно вечер.  

Трамвай №6 ще се обслужва от днес с нископодови и климатизирани мотриси Pesa.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата