Медия без
политическа реклама

Дете пострада при инцидент с трамвай в София

21 Февр. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

12-годишно дете пострада днес при инцидент с трамвай в центъра на София на кръстовището на улиците „Граф Игнатиев“ и „Шести септември“.

Заради инцидента, който е станал около 13 часа и 10 минути, бе спряно движение на трамваите. На място пристигнаха екипи полицията и спешна помощ.

Пострадалото дете е откарано в Пирогов, където лекарите са установили, че е със счупена ръка.

Репортер на "Сега" бе на мястото на инцидента. Към 13:50 ч. там имаше две полицейски коли и две на контрола по транспорта. Трамваите бяха са пуснати. Според свидетели, детето се е спънало и не е било блъснато, а само се е подпряло на трамвая. "Петокласникът е бил разсеян, когато пресича улицата. Той не е блъснат от трамвая, а сам се е ударил в него. В последния момент вижда трамвая, отскача, удря се в боларда и от там залита и се блъска в трамвая", разказаха очевидци и пред Столица.bg.

Последните месеци имаше няколко инциденти с трамваи. Миналият месец при инцидент с три трамвая в София загина момче, а десетина души бяха ранени. Сблъсъкът стана на 23-и януари т.г., след като трамвай по линия 20 се удря в предния в колоната от трамваи, от сблъсъка вторият трамвай удря и предния. Вследствие на удара имаше счупен пантограф, а един от трамваите бе и с огънати ламарини. Пешеходецът е пресичал линиите между първия и втория трамвай в колоната и не е видял, че към спрелите трамваи със страшна скорост лети трета мотриса.

През ноември 2019 г. трамвай, излязъл от релсите, блъсна жена в близост до Съдебната палата в столицата. Тя бе откарана в болница, без опасност за живота. По-рано пък младеж успя собственоръчно да спре трамвай, движещ на заден ход се по линия 12, докато ватманката бе слязла да си купува закуска. Като по чудо случаят се размина без жертви.

"Сега" припомня, че миналата година Столичната община постави ограничители на столичната улица "Граф Игнатиев" - т.нар. "перки", които трябваше именно да пазят пешеходците от трамваите. Заради многото инциденти на граждани с тях обаче, през лятото на 2019 г. те бяха заменени с по-високи чугунени колчета.

Междувременно, от Института за пътна безопасност излязоха със специална позиция заради случая. "За по-малко от три месеца в столицата станаха поредица от тежки инциденти, където хора бяха блъснати и дори имаше убит човек след ПТП с трамвай. Всичко това се случва на фона на 100% увеличаване на жертвите само за две години. При всички предходни инциденти Общината отричаше вината за лошата обстановка да е на администрацията. Днес след поредния инцидент обаче трябва всички да си дадем ясно сметка, че са налице всички индикатори за много сериозен, тежък и систематичен проблем не само с пътната безопасност като цяло в град София, а и с лошото и неефективно управление на масовия обществен градски транспорт", казват оттам. От института са на мнение, че проблемите с травматизма не мога да бъдат отлагани за по-късно и за по-нататък. "Несвойствените оправдания като това, че няма назначен зам.-кмет по транспорта, или че той скоро е встъпил в длъжност, са неадекватно оправдание, за което гражданите плащат с живота и здравето си. Изчакването да минат тези или онези избори, да се назначи този или онзи човек, някъде там в бъдещето не решава проблема, а го задълбочават просто защото го отлагат", се посочва още в позицията.

 

 

 

Ключови думи:

трамвай, София, дете, блъснато

Още по темата