Медия без
политическа реклама

Десислава Атанасова: Много хубаво работим с Хр. Иванов, но той мълчи

29 Апр. 2023Обновена
БГНЕС

"Виждам, че колегите от ПП-ДБ са в изолация, даже виждам, че ПП и ДБ вече се изолират един от друг. Христо Иванов почти не участва в тези разговори (между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ). Ако той е на масата, мълчи, както и Атанас Атанасов", заяви председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пред бТВ. Тя допълни, че чула, че "Да, България" не искат да участват с предложение в правителството.

"Кандидатура на Христо Иванов за премиер на бъдещо правителство "никога не е поставяна на масата" на разговорите между първите две политически сили", каза Атанасова.  

"С Христо Иванов работим прекрасно, лично имам много добра комуникация с него и с всички колеги", допълни тя. "Обнадеждена съм, че намираме много общи точки в нашите управленски програми – дори в детайлите между ПП-ДБ и екипа на ГЕРБ-СДС. Разговорите продължиха два дни, защото това е втората стъпка от такъв процес, остава да извървим третата стъпка. Тя е да говорим вече по персоналния състав на едно бъдещо общо правителство", добави тя. Атанасова, заяви, че ако трябва да се говори за компромиси и прошки, коалицията ГЕРБ-СДС е демонстрирала загърбване на политическото си его.

„От общо управление сега щета понасят всички, които ще влязат в него. Това е съвсем разбираемо, но от шести избори щета ще носи България“, заяви Атанасова и продължи, че има две възможности за консолидация на бъдещо правителство: "Едната е от двете парламентарни групи да има политическо представителство, съответно присъствието на хора от ГЕРБ-СДС трябва да бъде идентично, при все че ГЕРБ-СДС е първа политическа сила."

"Втората възможност е да направим равно отдалечен кабинет, без политици като присъствие в него, а всички лидери на партии да бъдат на първи ред и заедно да контролират това правителство", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

ПРОТИВ

По-късно пред БНТ депутатът на ГЕРБ Делян Добрев изрази личната си позиция, че течащите преговори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са загуба на време и измама. Според Добрев е абсурдно ПП да пише управленска програма с ГЕРБ, докато се кълне, че не иска да прави нищо с тях. Асен Василев е този, който командва там, той реши да търси нестандартно решение, и напрактика подава ръка с надеждата Борисов да го вкара премиер в Министерския съвет, коментира Добрев. Той изрази лично мнение, че Кирил Петков е по-склонен да се оттегли от евентуален министерски пост отколкото Василев. Добрев отхвърля като подло искането на Василев служебният кабинет да преправя проектобюджета с цел да свали дефицита до 3 процента. Това означава Радев да е лошият, той да реже. Проектобюджетът трябва да влезе в НС и ПП да си понесе отговорността, коментира Добрев. Той бе категоричен, че ГЕРБ-СДС ще предложат кабинет, като според него следва да се говори за подкрепа с всички партии без "Възраждане", защото оттам са против членството в еврозоната.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата