Quantcast
Десетки хиляди протестиращи наводниха улиците на София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Десетки хиляди протестиращи наводниха улиците на София

Протестът преминава в палатков лагер пред Министерския съвет
Обновена
28 445
Протестът в София от високо - ден 21

Протестът в София от високо - ден 21

Posted by bTV Новините on Wednesday, July 29, 2020

Десетки хиляди протестиращи започнаха шествие от площад "Независимост" по бул. "Цар Освободител". Демонстратите ще блокират възлови кръстовища в София. Тази вечер протестът срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев е най-многолюден. Пространствата пред президенството, Министерския съвет и Българска народна банка са изцяло изпълнени с хора.

Общонационалният протест, обявен за днес, започна още в 12 ч. с блокиране на столичното кръстовище на бул. "България" с бул. "Иван Евстатиев Гешов". След това под блокада бяха още няколко пресечки.

"Призоваваме недоволните граждани от района и извън него да се включат в блокадата! Предварително се извиняваме на шофьорите и пътниците в градския транспорт, но ДЪРЖАВАТА Е В РЕМОНТ!! #ОСТАВКИ", написаха организаторите.

Но имаше няколко опита на изнервени шофьори да преминат през живата преграда при бул."България". За щастие всичко се размина без инциденти. Някои от шофьорите пък излязоха от колите си и се присъединиха към виковете "Мутри вън!" и "Оставка!"

 
Ден 21 на протести - демонстрация в София

Ден 21 на протести - демонстрация в София

Posted by bTV Новините on Wednesday, July 29, 2020

Първоначално бе блокирана трамвайната линия, както и бус лентите. По-късно хората освободиха кръстовището и се отправиха към НДК. Бус лентите и трамвайните линии бяха опразнени, за да може колите на градския транспорт да се движат нормално.

Хората обаче продължиха да блокират кръстовища, като първо бе това на ул."Фритьоф Нансен". Походът продължи, като по пътя спряха движението на още няколко пресечки, застоявайки се малко по-дълго на "Петте кьошета" (бул."Прага" и бул."Христо Ботев").

 

Протестиращи блокират трето по ред кръстовище в София

Posted by bTV Новините on Wednesday, July 29, 2020

Шествието стигна до Съдебната палата, където хората останаха по-дълго. "Оставка и затвор!", "Оставка!" бяха най-честите викове. Хората пропускаха обаче да преминават трамваите. След това протестиращите спряха движението  по площад "Независимост" пред Министерския съвет. После граждани блокираха и кръстовището пред Софийския университет и се отправиха към Орлов мост.

 
Ден 21 на протести в София

Ден 21 на протести в София

Posted by bTV Новините on Wednesday, July 29, 2020

В 19 ч. пък започна Националният митинг протест, който бе обявен още от миналата седмица от т.нар. - Отровно трио (Арман Бабикян, Велислав Минеков, Николай Хаджигенов), докато обедният протест не е организиран от тях.

В София мястото е традиционното - т.нар. Триъгълник на властта (пространството между президенството, Министерския съвет и сградата на Народното събрания в бившия партиен дом). Единият от организаторите на протеста адв. Николай Хаджигенов съобщи, че от днес протестиращите вдигат палатков лагер пред МС, който ще остане и през нощта  "Не е възможен никакъв диалог, тъй като правителството и главният прокурор са корумпирани", заяви той пред bTV.

Другият от организаторите Арман Бабикян коментира пред БНТ, че протестите ще продължат всеки месец до оставката на Борисов. Промените на министри в кабинета той определи като "кръвопускане на болен от високо кръвно" и уточни: "Реформа на кабинета значи нова политика" "Надявам се днес в Евксиноград Гешев и Борисов да се разберат кой първо ще подаде оставка", каза още Бабикян.

Протест има и пред Съдебната палата в столицата. От Инициативата "Правосъдие за всеки" настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев и съдебна реформа.  Акцията е под наслов "Свободата няма нужда от каскет-3".

"Днес сме още по-гневни, защото видяхме резултатите - медийно правосъдие, избирателни обвинения, буквално погазване на правата, посегателство срещу институциите, политически коментари, полицейски репресии и опит да бъде установена прокурорска диктутатура", аргументират се протестиращите.

Очаква се в останалите градове в страната също да има по-голяма масовост, в сравнение с предните дни. След 16 ч. протестиращи блокираха движението по Аспаруховия мост във Варна. Заради блокадата се стигна до напрежение между шофьорите и недоволните граждани. Образува се огромно задръстване. Движението по моста беше възстановено около 17:30 ч.

Вечерта протестиращи от Стара Загора и Казанлък блокираха и пътя за Прохода на Републиката край Гурково. Полицейското присъствие е засилено.

 
Ден 21 на протести - шествие на "Орлов мост" в София

Ден 21 на протести - шествие на "Орлов мост" в София

Posted by bTV Новините on Wednesday, July 29, 2020

 

Ключови думи:

протест, митинг

Още

Тръмп говори пред хиляди на първи голям митинг след Белия дом

27.06.2021

2786
Противници на арменския премиер нахлуха в правителствена сграда

01.03.2021

902
Посрещнаха Караянчева с яйца и цинкови кофи в Благоевград

29.09.2020

22398