Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите подновяват работата и заплатите си

14 Май 2020
Илияна Кирилова

Народното събрание възстановява от днес нормалната си работа. Депутатите вече ще получават заплатите си, като се очаква те да бъдат индексирани спрямо увеличението на средната заплата в страната за последното тримесечие на м.г. Така основното трудово възнаграждение на народните избраници ще стане 4284 лв.

По време на извънредното положение парламентът заседаваше само за промени в извънредното законодателство. Депутатите решиха, че няма да получават заплати, а парите ще се дарят. В крайна сметка обаче на парламентарните групи бяха преведени т.нар. безотчетни пари, или над 2800 лв. на депутат, част от които стигнаха и до народните представители, пише "Дневник".

В началото на април т. г. депутатите шумно се отказаха от заплати до края на извънредното положение, за да демонстрират, че са солидарни със затруднените в кризата граждани и бизнес.

За извънредното положение парламентът остави без заплати премиера, министри, шефове на агенции и политически кабинети. След увеличението на депутатските заплати ще бъдат индексирани и възнагражденията на министър-председателя, кабинета и президента.

След шумен скандал около увеличаването на депутатските заплати от 1 април и искания за оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева управляващите все пак склониха да замразят възнагражденията си.

Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека ще изслуша единствения кандидат за национален омбудсман - Диана Ковачева. Тя е номинирана за поста от ГЕРБ. Ковачева беше заместник на Мая Манолов, която се оттегли от поста през 2019 г., за да се кандидатира за кмет на София. Ковачева изпълнява функциите на омбудсман след оставката на Манолова.

 

Още по темата