Медия без
политическа реклама

Депутатите продължават да се „хранят” от безотчетните си пари

Средствата, които Народното събрание без никакъв контрол раздава на парламентарните групи, са заместили липсващите заплати

04 Май 2020
Когато са гласували, че няма да получават заплати, депутатите са били наясно, че няма да останат съвсем без пари.
Илияна Кирилова
Когато са гласували, че няма да получават заплати, депутатите са били наясно, че няма да останат съвсем без пари.

В началото на април т.г. депутатите шумно се отказаха от заплати до края на извънредното положение, за да демонстрират, че са солидарни със затруднените в кризата граждани и бизнес. Със същата уж благородна цел насила лишиха от възнаграждения и стотици служители в изпълнителната власт. В същото време обаче премълчават факта, че тихомълком продължават да взимат безотчетните пари, които държавата им осигурява за разходи, свързани с работата им. Това разкрива проучване на „Свободна Европа”.

Съгласно финансовите правила на Народното събрание депутатите имат право да им бъдат покрити допълнителни разходи в размер до две трети от основното им месечно възнаграждение. Сумата се предоставя на парламентарните групи (ПГ), които определят начина на разпределението на парите, отчитането и контрола. „Тези средства се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в Народното събрание и изборните им райони”, пише в правилата.

Дали тези пари действително се харчат за такива нужди, това никой не може да каже. Депутатите трябва да отчитат разходите си на своята ПГ, а ако нямат такава – да ги обявяват на интернет страницата на Народното събрание. Групите обаче никога не дават публичност на тези разходи. А нечленуващите в групи пък не ги обявяват. Така общественият контрол върху разпределените сред депутатите средства става просто невъзможен. Затова и през годините оправдано за тези пари се наложи определението „безотчетни”.

А сумата никак не е малка. По изчисления на „Свободна Европа” говорим за около 679 000 лв. Пред медията неназовани депутати от управляващата ГЕРБ и опозиционната БСП са потвърдили, че продължават да получават тези средства. И че дори предварително са се договорили безотчетните пари да не бъдат включвани в решението на парламента, с което бяха отменени заплатите.

И още нещо – справка на „Сега” с решението, публикувано в „Държавен вестник” показа, че в него не са включени и други разпоредби от финансовите правила. Става въпрос за текстовете, по силата на които Народното събрание покрива разходите на депутатите при пътуванията им с всеки възможен обществен транспорт, частни автобусни линии, пътувания със самолет при определени условия, пътни и квартирни.

НЕХАЙСТВО

Скоро след като приеха решението, депутатите осъзнаха, че последиците от него могат да бъдат дори по-големи, отколкото въобще са се замисляли. Както се спомена, решението лиши от заплати много правителствени служители, тъй като възнагражденията им по закон са обвързани с депутатските. Управляващите с половин уста се ангажираха да изменят решението, така че да бъде по-справедливо спрямо онези, които не са участвали във взимането му. И досега обаче не се предприели нищо.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата