Quantcast

Медия без
политическа реклама

В деня на вота миньорите готвят национален протест

Все още не е ясно ще се съберат ли достатъчно подписи за ефективна стачка

09 Окт. 2023Обновена
Единадесети ден продължава блокадата на магистрала "Тракия" край Стара Загора.

За четвъртък, 12 октомври, в деня, в който в парламента започват дебатите по искания вот на недоверие на правителството, миньори и енергетици от въглищните мини и централи готвят национален протест. Протестиращите вече 11-ти ден миньори не са съгласни с подписаното от техните представители с правителството споразумение със седем точки предната седмица, които след това бяха одобрени и от парламента. Сега настояват управляващите да изтеглят от Брюксел внесените териториални планове за трансформацията на въглищните райони и наново да водят преговори за бъдещето на мините.

Решението за национален протест е било взето в неделя на импровизирано събрание на блокадата на магистрала "Тракия" край Стара Загора, съобщи БНР. Тогава бе решено и да се премине към ефективни стачни действия. 

Предвижда се в София и в различни места в цялата страна в четвъртък хората, които подкрепят исканията на миньорите и енергетиците да се включват в протеста. 

Единадесети ден продължава блокадата на магистрала "Тракия" при 208-ия километър при детелината в посока Стара Загора и в покоса Хасково, на Прохода на Републката и подбалканския път при Гурково. Протестиращите миньори от "Мини Марица Изток" оредяват, затова и призивът им е да бъдат подкрепени от всеки, който смята исканията им за справедливи.

Все още не е ясно дали ще се премине към ефективни стачни действия в "Мини Марица Изток". За да започне ефективна стачка, желание трябва да заявят повече от 50% от работниците и служителите, уточни Янчо Петров, председател на КНСБ в рудник "Трояново Север". Това означава да се съберат подписите на над 3400 от миньорите. Същото трябва да се направи и за работещите в ТЕЦ-овете. След това може да бъде обявена дата за стачката. 

Дотогава блокадите остават, казват миньорските синдикати.

Вотът на недоверието към правителството на Николай Денков трябва да се гласува в петък. Той бе внесен от "Възраждане" и подкрепен от ИТН и БСП. Поводът е "цялостната политика на кабинета в сектор енергетика и унищожаването на българската въглищна индустрия".

"Няма да изтегля териториалните планове. Тяхното изтегляне означава България да се откаже доброволно от подкрепата на Европейския съюз за енергийния преход", заяви по-късно през деня премиерът Николай Денков. Той предупреди, че подобно действие би било изключително вредно за въглищните региони, а последствията биха били много сериозни и за много дълго време.

Министър-председателят за пореден път покани протестиращите миньори да се включат в обсъжданията за промяна на плановете, тъй като това все още е възможно. Той отново припомни, че териториалните планове за Стара Загора, Кюстендил и Перник не затварят административно мини и въглищни централи. Тяхната цел е да се подпомогне преходът, който така или иначе ще се случи, защото се променят технологиите в енергетиката. "Топлоцентралите няма как да продължат да работят в същите обеми до 2038 г. по икономически причини – техният ток е значително по-скъп от енергията, произвеждана от други източници. Всеки, който твърди нещо различно, просто лъже миньорите и енергетиците“, заяви Денков.

Правителството се опитва да осигури базови енергийни мощности за още много години напред като ядрената централа и ТЕЦ-ове, но с нови технологии.

Министър-председателят не очаква проблеми при гласуването на вота на недоверие срещу кабинета заради неговата енергийна политика. „Би било изключителна глупост от политическа гледна точка някой да не подкрепи правителството в този момент. Няма никаква причина то да бъде бламирано по повода, който е посочен като мотив за вота“, заяви Денков.

 

По повод евакуацията на българи от Израел премиерът изрази готовност правителственият самолет да извърши трети полет до Тел Авив, ако има достатъчно сънародници, които желаят да се приберат.

 

Още по темата