Медия без
политическа реклама

Денков: Русия не може да спечели тази война

Премиерът увери, че България ще продължи да оказва всякаква помощ на Украйна

24 Февр. 2024Обновена
Николай Денков обеща България да продължи да подкрепя Украйна срещу агресора Русия
Илияна Димитрова
Николай Денков обеща България да продължи да подкрепя Украйна срещу агресора Русия

"Русия не може да спечели тази война. И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ." Това заяви министър-председателят Николай Денков в специално обръщение по повод 2 години от началото на военната агресия на Русия срещу Украйна.

"Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на тази брутална война, водена от режима на Путин - опустошаване на мирни градове в Украйна, убийства на невинни хора, разрушени семейства, над 20 000 украински деца, незаконно отвлечени от руските сили. Всичко това с отвратителната цел - една независима и свободна държава, в сърцето на Европа, или да бъде поставена на колене, или да бъде унищожена", заяви премиерът.

Денков определи категорично Русия като агресор: "С действията си в Украйна Русия продължава да погазва човешките права, да нарушава международното право, да нанася удари върху икономиките на всички демократични държави. Независимо от мащабната дезинформация и пропаганда на Кремъл, няма никакво съмнение, че Русия воюва срещу правото на мирен, щастлив и пълноценен живот на всеки гражданин на Европа, включително и на България."

Той също така увери, че страната ни ще продължи да оказва помощ на Украйна. "България беше сред първите държави, които помогнаха на Украйна в началото на войната. Ще продължим да оказваме политическа, хуманитарна, материална и военна помощ, в максимална степен според нашите възможности и законодателство. Оставаме силно ангажирани в процесите по реализиране на Формулата за мир на президента Зеленски, Коалицията за украинските деца и в процесите по възстановяване на Украйна...България остава солидарна с Украйна в битката ѝ за справедлив мир - за Украйна и за всички демократични народи", каза още министър-председателят на България.

На тази дата, точно преди 2 години, осъмнахме с новината, че Русия е започнала война срещу Украйна. Непредизвикана, безпричинна, абсурдна война, която разтър...

РАЗЛИЧНАТА ПОЗИЦИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ

Президентът Румен Радев от своя страна зае друга позиция, като настоя за спиране на военните действия и преговори между двете страни. Той дори призова останалите държави от ЕС да търсят диалог за решаване на конфликта (б.ред. - което респекстивно би значело спиране на военната помощ за Украйна.

"Апелът трябва да бъде, особено към всички европейски държави, да търсим най-сетне автономно европейско решение - да търсим диалога, да търсим всички механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на масата за преговори. Ясно трябва да си даваме сметка, че пътят, по който сме поели - да се търси военно решение, основано на победата на бойното поле, не дава резултата, който искаме. Напротив, дава стотици хиляди жертви и разруха", коментира Радев.

Хиляди българи се включиха в шествията в подкрепа на Украйна, които се проведоха в София и други градове.


БЛАГОДАРНОСТ

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към украинците по повод втората годишнина от пълномащабната инвазия от Гостомел, чието удържане изигра решаваща рола за спирането на руската армия в похода й към Киев.

"Именно оттук трябваше да започне “Киев и Украйна за 3 дни". Преди две години ние посрещнахме врага, който кацна тук с огън. Две години по-късно ние срещаме нашите приятели и партньори тук. Страхотни хора на велика страна !Невероятно горд съм с всеки един. Възхищавам се на всеки един, вярвам във всеки един. Всеки нормален човек иска войната да свърши, но никой от нас няма да позволи страната ни да бъде унищожена. Благодаря на всички вас, воините, нашия народ и всички по света, които стоят до нас и истината“, каза президентът.


 


ПОДКРЕПА

По повод втората годишнина от нападението на Русия над Украйна в Киев пристигнаха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, канадският премиер Джъстин Трюдо, белгийският премиер Александър де Кро и италианската премиерка Джорджия Малони, която ще председателства виртуална среща на Г-7 за Украйна. На срещата, на която ще присъства и украинският президент Володимир Зеленски, ще бъдат обсъдени нови санкции срещу Русия.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата