Медия без
политическа реклама

Дело за 42 млн. лева на "Сиела" срещу ЦИК зацикли заради експертиза

Търси се вещо лице да установи дали изходният кода на машините е бил предаден напълно

24 Юли 2023
Илияна Кирилова

Повече от месец не може да се намери вещо лице - компютърен специалист по делото в Софийския градски съд на фирма "Сиела" срещу Централната избирателна комисия. Специалистът трябва да работи с други двама преподаватели по информационни технологии. Тримата заедно трябва да установят дали изходният кода за машините за гласуване е бил предаден от "Сиела" напълно или има липсващи части. Всеки от специалистите ще получи за труда си над 5000 лева, твърди сайтът BIRD.

Пред "Сега" ЦИК отговориха единствено, че вещите лица се назначават от съда, който определя и тяхното възнаграждение. Делото в СГС беше заведено през май миналата година. "Сиела Норма" АД не счита, че плащането на 34 126 848 лв. от ЦИК за машините /от 05.07.2021/ прехвърля тяхната собственост на Държавата и претендира, че остава собственик на всичките 9600 устройства за гласуване до изплащането на пълната сума на договора, който е за 43 198 800 лв. с ДДС. Затова "Сиела" иска от комисия да плати наем по 1500 лв. на машина или 14 400 000 лв. за всяко от трите изборни събития - общо 43,2 млн. лв. Освен този главен иск са предявени още няколко иска при условия за евентуалност, с други правни основания, пише в исковата молба.

Както главният иск, така и другите са предявени частично. Главният иск за 42,3 млн. лв. е предявен само за 26 000 лв. Това е направено, за да не се внася пълната държавна такса при неясен изход на делото. Тази практика почива на тълкувателно решение на ВКС, според което при спечелване на частичния иск може да се събере пълната сума.

"Сега" припомня, че и на миналите парламентарни избори тази година "Сиела Норма" спечели обществената поръчка, която включва подготовка на софтуера и машините за гласуване, транспортирането на устройствата в страната, а също логистично осигуряване и техническа поддръжка. По принцип комисията би трябвало да има вече изграден капацитет да извършва тези дейности сама и с подкрепата на други държавни институции. И досега обаче това не е така, затова е принудена да търси външни изпълнители.

На предния вот през октомври м.г. комисарите се съгласиха да платят на частната фирма почти 7.9 млн. лв. без ДДС, а първоначално заложената сума беше 6.8 млн. лв. За изборите на 2 април тази година пък бяха заделили 8.5 млн. лв. без ДДС, ала след това се разбра, че окончателната им договорка със "Сиела" е за 10 090 000 лв. Това е близо 1.6 милиона повече от първоначално прогнозирания разход, като с данъка сумата надхвърля 12 милиона.

Ключови думи:

ЦИК, Сиела

Още по темата