Медия без
политическа реклама

ДАНС неглижира канал за български паспорти на руски шпиони

Службите изпълняват каквото им каже президентството, смята депутатът от ППДБ Атанас Атанасов

31 Яну. 2024
Атанас Атанасов
БГНЕС
Атанас Атанасов

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не прави нищо, макар да е сезирана за даване на българско гражданство на руснаци с фалшиви документи. А това е канал за инфилтриране на руски шпиони в Европа, обяви пред БНТ депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Той посочи и "митичен човек", който се занимавал с осигуряването на този канал за български паспорти. 

"Има тежко напрежение по линията за даване на българско гражданство. Тук има някакъв митичен човек, който се занимава с това. Казва се Глеб Мишин, който е по рождение украинец, но май е руснак. Той осигурява цяла кавалкада от руски произход, които получават българско гражданство. Има офис в Москва, в който се набират желаещи, които искат да станат български граждани, подават документите, пращат му ги по DHL, той ги подава в министерството на правосъдието  и те стават български граждани - разказа Атанасов. - Това е конкретен случай, ето го човека. ДАНС е сезирана по този случай, има конкретни данни за раздавани пари и кой колко получава."

Според Атанасов ДАНС неколкократно е сезирана за "безобразието, което извършват нейни служители, защото основната дейност по проверка на автентичността на документите за гражданство е на ДАНС". А от агенцията казвали: Ние имаме оперативен интерес, не се месете".

"Е да, но нали Русия ни обяви за вражеска държава, трябва да сме изключително бдителни за това какви хора влизат в страната. Твърди се, че с фалшиви документи си вадят гражданство. Това е специфичен канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа. А ние претендираме за членство в Шенген - каза още Атанасов. - Твърди се още, че пари, получени по този канал, отиват директно в президентството. Има данни за това, че по време на служебните правителства от различни сектори са събирани пари, като хора, които са ги давали, твърдят, че са отивали в президентството".

Според него службите за сигурност изпълняват това, което им се разпорежда от президентството. И дава друг пример:

"Има една преписка в СГП № 208/69 от 2023 г., която е била прекратена от прокурор Николова. Данните вътре са фрапиращи, има пробив в националната сигурност през ДАР (Държавна агенция "Разузнаване") и поради тази причина е възложена проверка чрез ДАНС, което е контраразузнаването. И там всичко са замазали и са прикрили. Става въпрос за изтичане на класифицирана информация и за осветяване на служители на разузнаването, което е много тежък провал. Изтеклата информация винаги има риск да бъде прихваната от чужди разузнавателни служби. ДАНС е замела всичко това, извършили са повърхностна проверка и всичко е отишло под чергата".

Атанасов призова прокуратурата да възобнови разследването по разказания от него случай и да установи, освен изтичането на класифицираната информация, и длъжностните престъпления, които са извършени за прикриването му.

"Смятате ли, че това е станало без знанието на хора от президентството ?!- попита той. - Не знам какво прави г-н Сарафов (и.д. главен прокурор - б.р.), но като бивш прокурор знам, че работата на прокуратурата не е да дава интервюта, а да води дела."

Според Атанасов правителството трябва да предложи хората, които да оглавяват и ръководят службите за сигурност, а управляващите трябва да осигурят условия това да стане. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата