Медия без
политическа реклама

Даниел Митов осъди прокуратурата за 25 хил. лева

Депутатът от ГЕРБ увеличил значително тютюнопушенето, изглеждал подпухнал и се оплаквал от безсъние

13 Дек. 2022
Даниел Митов
Снимка: Булфото
Даниел Митов

Софийският градски съд присъди обезщетение в размер на 25 хил. лева, които прокуратурата трябва да плати на депутата от ГЕРБ Даниел Митов за претърпени морални вреди, става ясно от решението. Той осъди държавното обвинение, след като преди 2 г. беше окончателно оправдан, че в качеството си на външен министър през 2016 г. е извършил престъпление по служба.

В иска си срещу прокуратурата Митов се оплаква, че в следствие на предявеното му обвинение изпитвал чувство на срам и потиснатост. "През цялото време бил разстроен и чувствал психически тормоз, притеснявал се и как се отразява случващото се на семейството му. Влошило се здравословното му състояние, станал депресивен, не можел да спи, сънувал кошмари и започнал да получава хипертонични кризи", твърдял Митов пред съда.

Свидетел пък разказва, че депутатът от ГЕРБ изпаднал в „тежка депресия“. През първите няколко месеца изобщо не излизал от дома си. Избягвал контакти дори с най-близките си приятели, защото – както споделил на свидетеля – му било трудно да ги гледа в очите и да търси дали вярват или не на твърденията, че е нарушил закона. Увеличил значително тютюнопушенето, изглеждал подпухнал и се оплаквал от безсъние.

"По повдигнатото обвинение ищецът е бил признат за невиновен и оправдан с влязла в сила присъда. Наличието на оправдателна присъда характеризира всички извършени в хода на наказателното производство процесуални и процесуално-следствени действия като незаконосъобразни, независимо, че към момента на извършването им същите може да са отговаряли на вътрешното убеждение на съответния орган за виновност на дееца и да са били продиктувани от събраните по делото към този момент доказателства. Следователно, крайният съдебен акт, с който подсъдимият се оправдава, прогласява процесуалната и материалната незаконосъобразност на извършените спрямо него действия и отрича по категоричен начин необходимостта от извършването им", пише в решението на СГС, с което осъжда прокуратурата да плати обезщетение на Даниел Митов.

Това е второто обезщетение, което държавното обвинение трябва да плати заради делото за безстопанственост във връзка със самолетните билети на министерството на външните работи. През август бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин също успя да осъди прокуратурата за обезщетение в размер на 20 000 лева.

Обвиненията към Митов и Ангеличин тях бяха за това, че МВнР не е обявило обществена поръчка, а е сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорска фирма, с която редовен договор имало само МЗХ. Ставаше дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания. Прокуратурата твърдеше, че външното министерство е изплатило на фирмата близо 500 000 лева, без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това фирмата върна парите, но тезата на обвинението беше, че престъпление има, защото случаят е като кражба на портмоне, след която извършителят е заловен и е върнал парите.

Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на бившия зам. министър на външните работи Христо Ангеличин за моралните вреди от делото за безстопанственост във връзка със самолетните билети на министерството.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата