Медия без
политическа реклама

Данаил Кирилов вече не е и депутат

Парламентът гласува молбата му за прекратяване на пълномощията

09 Септ. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Доскорошният правосъден министър Данаил Кирилов вече не е и депутат. Народните представители гласуваха молбата му за прекратяване на пълномощията със 127 гласа "за", 3 "против" и 5 "въздържал се". Той имаше по закон възможност да се върне в парламента, но очевидно избра да напусне и него, както стори и с правителството.

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието на 26 август без да посочи каквито и да е мотиви. Кирилов поиска да напусне правителството само два дни, след като заяви, че управляващите дават сериозна заявка за нова Конституция и остави впечатлението, че той е един от авторите на проекта на ГЕРБ.

Преди месец Бойко Борисов забрани на правосъдния министър да изразява каквито и да е позиции чрез социалната мрежа Фейсбук заради негов пост срещу Христо Иванов. Само преди дни, пред медиите след Националното съвещание на прокурорите и следователите в Бояна, Кирилов се оправда за поста си срещу Христо Иванов и каза, че има списък от 250 члена на партията му, които го наричат Барни Ръбъл. 

Данаил Кирилов влезе в правителството през пролетта на 2019 г.. Преди това той беше председател на правната парламентарна комисия. Мястото в правосъдното министерство зае след поредната вълна от оставки, предизвикана от скандала с имоти на партийни дейци и министри и оставката на Цецка Цачева

На 3 септември неговата заместничка Десислава Ахладова бе избрана от депутатите за титулярен нов министър на правосъдието.

Напускането на парламента на Кирилов означава, че депутат от групата на ГЕРБ остава музикантът Калин Вельов, който влезе наскоро и вече на няколко пъти беше на косъм да бъде сменен. 

Още по темата