Медия без
политическа реклама

Данаил Кирилов подаде оставка като правосъден министър

Ще се намери нов анимационен герой, готов да обслужва Иван Гешев и сараите, коментира Христо Иванов

26 Авг. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори. Това се казва в кратко съобщение на Министерския съвет, в което не се споменават мотивите на Кирилов. "Сега" опита да се свърже с министъра в оставка, но той не отговори на мобилния си телефон.

Кирилов се беше зарекъл да се оттегли от поста, ако ЕК не свали наблюдението върху България до края на мандата на комисията "Юнкер", но не изпълни тази закана. В последните дни срещу него имаше много критики заради проекта за нова конституция, предложен от ГЕРБ.

"За мен е изненада тази оставка на министър Данаил Кирилов", заяви пред БНР депутатът от "Обединени патриоти" Християн Митев, зам.-председател на правната комисия в Народното събрание. Той посочи, че не може да я коментира, защото не са ясни мотивите за нея. "Не виждам причина за подаване на оставка в резултат на работата му. Не откривам съществени пропуски в неговата работа. Като правосъден министър той се справя добре", категоричен беше Митев.

Веселин Марешки коментира пред БНР, че „кърпенето на парче на правителството не е изход от създалата се ситуация“. БСП определиха хода като опит да се тушира протестното недоволство, но напомниха, че протестите искат оставка на цялото правителство.

Изненадани са и колеги на Кирилов. Транспортният министър Росен Желязков каза, че научил от медиите. Той се измъкна от по-съществени коментари с общата фраза, че оставката е личен акт, а премиерът е този, който ги предлага на Народното събрание.

 

КОМЕНТАР

"Няма никакво значение, когато един анимационен герой бъде заменен с друг анимационен герой. Проблемът е безсмислието и слугинстването пред Пеевски", заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов пред БНР. Запитан кой ще е наследник на Кирилов, Иванов заяви, че има персони, готови да обслужват Гешев и сараите, а очевиден кандидат е Екатерина Захариева. " Г-жа Захариева може прекрасно да изпълни ролята на поредната подпорна стена на Пеевски и да продължи тази мъка с печеленето на време в опити да се пишат безумни конституции. Вече циркулира и името на проф. Близнашки - това също е вариант. Проф. Близнашки е човекът, който 2014 г. е започнал да пише някакъв конституционен вариант за ГЕРБ”, каза още Иванов. Ето още от неговия коментар:

„С изхвърляне зад борда на подобни торби с пясък няма да се спаси корабът, няма да стане успокояването на протеста. Ако нещо може да направи тази оставка, то е само да даде на хората усещането, че този протест има смисъл да продължи. Ако трябва ясно да дефинираме какво „изяде“ Данаил Кирилов, това е неговото собствено безсмислие и готовността му до безкрай да обслужва прокуратурата и задкулисието в България. Това е човекът, който постла червения килим пред Иван Гешев и предизвика тази огромна политическа криза в момента, защото в корена на тази криза е дейността на Иван Гешев. Това е министърът, който окончателно потъна, когато трябваше да внесе една нова конституция, която се превърна в абсолютен погром. Големият проблем на тази конституция, борисовската конституция, е, че тя не просто не реформира прокуратурата, а влошава положението с безотчетността на главния прокурор. И това е цялото безсмислие, което погълна този човек. Това безсмислие го превърна в анимационен герой, а не една или друга Фейсбук група“.

 

 

Напът сме да останем без баща-основател на новата конституция! Проектът ВНС съвсем отива на кино (където му е мястото).

Posted by Daniel Smilov on Wednesday, August 26, 2020

Неотдавна Кирилов получи забрана от премиера Борисов да пише във Фейсбук, след като нарече Христо Иванов Спондж Боб и се подигра на акцията му в парк "Росенец". В понеделник, след Националното съвещание на прокуратурата, чийто гост беше Кирилов, той отрече да е обиден на Борисов, като изрази съжаление единствено, че не е успял да развие тезата си за Спондж Боб във втори и трети пост в социалната мрежа. "Ограничението на свободата на словото ми не е от премиера, а е от точно тези протестиращи колеги", категоричен е министърът, като уточни, че би развил темата с правен анализ и документи. "На мен ми викат година и половина напоително Барни Ръбъл, а аз един път нареках колега политик Спондж Боб и виждате каква истерична и честолюбива реакция", възмути се още той и разказа, че същите, които му се ядосват, му изпращат приятелство във Фейсбук. Откакто се оплака, че 250 души, които ги водел по списък, го наричат Барни Ръбъл, групата в социалната мрежа набъбна на над 17 000

 

Как приема забраната за писане във фейсбук. С Polina Paunova питаме. Тя за конституционния проект и подкрепата от ДПС, аз за анимационни герои.

Posted by Miroluba Benatova on Monday, August 24, 2020

 

 

Кой е Данаил Кирилов?

 

Димитровградчанинът Данаил Кирилов е възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет. През 1997 г. става член на БСП. През 1998 г. поема защитата на бившия премиер Жан Виденов по делото, заведено от банкера Атанас Тилев. През 2001 г. Кирилов влиза в изпълнителната власт като началник на кабинета на министъра на регионалното развитие в кабинета на Симеон Сакскобургготски Костадин Паскалев. По-късно става общински съветник в София, избран от БСП. През 2007 г., когато Бойко Борисов става кмет на София, един от общинските съветници, които привлича към себе си, е Кирилов.

Данаил Кирилов наследи Искра Фидосова като юридическото острие на ГЕРБ. Той беше втори мандат председател на правната комисия в парламента, преди скандалът "Апартаментгейт" да освободи министерското кресло, заемано дотогава от Цецка Цачева.

В правната комисия той сложи подпис под едни от най-спорните законопроекти, от които прозираха лобистки интереси. "Тези предложения съм поел грижата и отговорността да бъда техен предложител." Тази емблематична реплика на Кирилов, изпусната покрай поправки в НПК, може да се отнесе към целия му законодателен стил, пренесен сега и в Министерството на правосъдието.

Като министър Кирилов има запомнящи се включвания. Като например, когато ходи да "джурка" дела във ВКС и поиска съдът да бъде проверен от "бял хакер"."Поредна и последна причина за това наше искане беше посещението му във Върховния касационен съд, където той освен неадекватно поведение показа и фрапиращо непознаване на нормативната уредба, уреждаща процедурата по разпределение на дела", написаха по този повод адвокати и му поискаха оставката.

Цветисти са и някои от участията му като председателстващ Висшия съдебен съвет, когато открито напада малцинството в кадровия орган. Това му поведение се открои особено при избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Правосъдният министър Данаил Кирилов остро нападна "Сега" заради информацията, че наблюдението на ЕК над България остава. Пред БНТ министърът нарече това "извратено тълкуване от "Сега" и кръга на "Дневник" и "Капитал". В пролетния пакет на т. нар.

 

Ключови думи:

Данаил Кирилов, оставка

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Прокуратурата: Живко Коцев е анонимен свидетел

10 Апр. 2024

Европрокуратурата се похвали с присъда за бизнесдама заради автосервиз

11 Апр. 2024

Великденските добавки ще са 100 лв., но не за всички

10 Апр. 2024

Депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев се обяви за жертва

10 Апр. 2024

САЩ изпращат тежка инспекция на база Граф Игнатиево заради F-16

14 Апр. 2024