Медия без
политическа реклама

Борисов видя Мария Габриел като непослушен премиер

Денков отказа да коментира "глупостите на Борисов"

07 Март 2024Обновена
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Илияна Димитрова
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи поредна доза гневна критика към партньорите си от сглобката ПП-ДБ. Той и външният министър и вицепремиер Мария Габриел се намират в Букурещ на конгрес на Европейската народна партия. 

"Президентът изобщо не е виновен, виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат колко са велики, ни тласнаха в криза", заяви Борисов пред медиите. След което добави, че все пак с Мария Габриел първо трябва да се върнат в България, за да разговарят на живо за бъдещето на кабинета. И обясни как вижда евентуалното правителство: ''Не искам Мария Габриел да се чувства в сянка, защото после подписът и отговорността ще са нейни. Габриел ежедневните решения ще ги взема сама, трябва да си подбере екип и трябва да каже: ''Мога да работя, подпишете  ли това споразумение (има предвид проекта на ПП-ДБ), не мога да работя, не го подписвайте. Ще има преговори, разбира се'', каза Борисов.

С това обаче герберският лидер не спря с атаките към дясното обединение. ''Искаме ли премиер послушко, или такъв като академик Денков, с уважение го казвам, който никога не можеше да вземе решение, докато не чуе Кирил, Асен и една поредица от хора ?!'', попита реторично Борисов. След което уточни, че премиерът ''е овластеният от народа да взима бързи, смели и категорични решения, дори и да сгреши''. И допълни, че не иска ''Мария Габриел да се чувства послушко или преди да каже нещо, да трябва да се обади да пита някого''. Какъв премиер смята да бъде, Габриел досега не е казвала. За втори път, откакто са в Букурещ, Борисов се изказва от нейно име, докато тя "непослушно" мълчи. 

Борисов потвърди, че преговорите за ротацията ще се проведат в петък, събота и неделя. Същото искаха вчера и ПП-ДБ. Преди това Кирил Петков чрез медиите покани ГЕРБ официално на преговори на 8 март в удобен за тях час. 

Запитан как ще протекат разговорите, съпредседателят на ПП-ДБ  заяви пред журналисти в парламента, че основната тема ще са регулаторите. ''Искаме българските граждани да знаят, че някой ги пази от високи цени. А кредитите с необосновано високи лихви? Ако има добри регулатори, това не е нормално", каза Петков.

По повод изказването на Борисов от началото на седмицата, че финансовият министър Асен Василев няма място в кабинета след ротацията, Петков лаконично заяви, че това е ''безумна идея'', тъй като огромен приоритет в момента е влизането на България в еврозоната. "Как така ще се сменя финансов министър преди влизането в Еврозоната?!", реагира Петков.

Утре, 8 март, премиерът Денков , вицепремиерът Габриел и министрите ще отчетат работата на правителството за първите 9 месеца. 

"Двете страни са представили документи, предстоят преговори, моето желание беше преговорите да се проведат преди 6 март, но това не се случи. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков, който днес е на посещение в АЕЦ "Козлодуй", предаде  БГНЕС.

"Навсякъде администрацията силно е забавила работата си, спряха дейностите с назначаването на хората в регулаторите и КПКОНПИ, така че всякакви упреци нямат отношение към нашето желание тези процеси да се ускорят, не можем да чакаме повече с толкова важни неща, като промяната в съдебната система, антикорупционната комисия. Очакванията на хората са да има справедливост", посочи Денков. "Не приемам никакви упреци в това отношение, гледаме всички да се седне на масата на преговорите утре, както беше обявено", добави Денков." Винаги сме казвали, че всъщност искаме ротацията да се случи и да проведем преговори. Тези внушения, че някой е искал избори от наша страна, са абсолютно неоснователни", каза още Денков. "Съгласен съм с г-н Борисов, че не трябва да има премиери послушковци, и ще спра дотук с коментара си, защото през последните месеци това, което видях, е, че е по-добре да не коментирам глупостите, които се говорят от най-различни места. Съжалявам, че г-н Борисов се включи в групата на хората, които когато нямат аргументи, лепят етикети. Това не помага на никого", обясни още премиерът в оставка.

 

Ключови думи:

оставка, ротация