Медия без
политическа реклама

БСП искат оставката на Росен Желязков заради налагане на цензура

ГЕРБ не желаят да се разкриват подробности от сделката "Булгаргаз - Боташ", смята Корнелия Нинова

Илияна Димитрова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От БСП поискаха оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради "силово налагане на цензура и безпрецедентно погазване на правата на опозицията".

Съгласно заповед на председателя, пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и други подобни мероприятия с участия на външни лица могат да се провеждат в сградите на НС по мотивирано предложение на председателя на съответната парламентарна група или парламентарна комисия, във връзка с дейността им, отправено до председателя на НС. Така на практика излиза, че подобни събития могат да се осъществяват само след разрешение на Желязков.

Според соцлидера Корнелия Нинова поводът за заповедта е желанието на опозицията да разкрие факти от доклада "Боташ". "Искаме оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Поводът е анонсираното желание да разкрием подробности от доклада Боташ. Той ограничава гласа на опозицията”, заяви Нинова пред журналисти в парламента. И се зарече, че каквото и да стане, срещата за подробностите около "Боташ" ще бъде проведена с парламентарните репортери. "Ако трябва, ще ви поканим на тротоара. Това е погазване на правата на опозицията, на хората, които не са съгласни с управлението", каза Нинова.

По повод искането на БСП Желязков каза, че става въпрос за вече съществуващо правило, като той само е премахнал варианта отделни народни представители да организират събития. По думите му така ще се ограничи популизмът покрай предизборната кампания, както и възможността парламентът да се превърне в "ивент плейс". Заповедта обхваща само предизборния месец.

Това е второто искане на оставката на Росен Желязков тази седмица. Онзи ден от ПП-ДБ също направиха такава заявка заради отказа на председателя на парламента да даде думата на бившия шеф на НЗОК Станимир Михайлов, когото депутатите свалиха от поста. Самият Михайлов беше в пленарната зала по време на дебатите, но Желязков не му даде шанс да се изкаже.

 

 

 

Ключови думи:

Росен Желязков, оставка

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?