Медия без
политическа реклама

Кирилов нападна "Сега" заради евромониторинга

“Сега”: Не един, а поне двама министри и един еврокомисар трябва да подадат оставка заради доклада на ЕК

22 Май 2020ОбновенаЕкип на Сега
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Правосъдният министър Данаил Кирилов остро нападна "Сега" заради информацията, че наблюдението на ЕК над България остава. Пред БНТ министърът нарече това "извратено тълкуване от "Сега" и кръга на "Дневник" и "Капитал".

В пролетния пакет на т.нар. Европейски семестър Брюксел отбеляза, че "Комисията наблюдава напредъка на България в съдебната реформа и борбата срещу корупцията в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Последният доклад по МСП през октомври 2019 г. отбеляза, че напредъкът е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети  в момента на присъединяването към ЕС. България извърши широка реформа в антикорупционата си правна рамка, но за да спечели обществено доверие, трябва да покаже окончателни присъди  по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това има известен брой предизвикателства, особено в ефективното наказателно разследване, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишаването на ефективността на местните прокуратури. Тези въпроси са под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка", пише в документа. Изводът е, че "Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата срещу корупцията в България".

 

България остава под наблюдение на Брюксел за корупция на високо равнище въпреки констатацията на предишната Еврокомисия на Жан-Клод Юнкер, че е изпълнила ангажиментите си по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

На въпрос дали ще подаде оставката си, както се бе заканил, ако мониторингът не отпадне до края на мандата на комисията "Юнкер", Кирилов обясни, че неговата оставка винаги е на дневен ред. "Няма да я подам, защото това е интрига. Тя тръгна от вестника на един проруски газов олигарх. Тя беше подхваната от определени лица, които съгласувано извъртяха информацията и въведоха в заблуждение обществото. Заради този подход няма да подам оставка. Това не означава, че след половин-един час няма да има друга причина, поради която да поискам да си подам оставката", поясни министърът.

Съвсем друга версия даде външният министър Екатерина Захариева. Според нея става въпрос за “грешка", която тръгва от Европейската комисия. "България е изпълнила препоръките и това, което излезе вчера, е ежегодният доклад, който всяка година ЕК отпуска за всяка една държава-членка. Проблемът е в един-единствен абзац, който породи доста полемика у нас. Няма промяна, няма нищо различно от миналата есен, не очакваме деветнайсти доклад. Недоразумението се получи оттам, че някой е направил копи-пейст на текста от миналата година. Нормално е, случва се, защото става дума за огромен документ. Но категорично заявявам – няма промяна. Единственият доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, който си остава, е последният доклад от миналата година'', разясни вицепремиерът Захариева по БТВ.

Комисията обаче опроверга Захариева като отхвърли възможността да е станала "копи-пейст" грешка. От ЕК отговарят на въпроси на EURACTIV.bg. В позицията се казва, че препоръките на ЕК от последния мониторингов доклад за състоянието на съдебната власт "са от значение за развитието на положителна бизнес среда. в държавата" и затова са цитирани в доклада за семестъра. "Съображението в Европейския семестър отразява това състояние", казва говорителят на комисията.

"Ситуацията на върховенството на закона в България ще бъде наблюдавана по-специално в рамките на новия Европейски механизъм за върховенство на закона и Европейския семестър", се казва в отговора на Комисията до EURACTIV.

Според Кирилов България е вече на съвсем друго ниво, наравно с останалите държави от ЕС, и към нас ще се прилагат контролните механизми, както в другите страни-членки. Той каза още, че има много други държави, които имат много по-сериозни проблеми с върховенството на закона. Но не назова нито една. А българските компетентни институции работели срещу корупцията и организираната престъпност.

Премиерът Бойко Борисов стана жертва на греховна европейска любов. Сърчицата, които му рисуваше в писмата си бившият председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, са били лъжовни.

Според министъра Лозан Панов е зависим магистрат 

И докато не вижда основания за собствената си оставка, министърът намира куп причини за оттеглянето на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той е недолюбван от съдебното статукво, част от което е и Кирилов. В четвъртък 11 членове на предишния състав на Висшия съдебен съвет, които номинираха Панов за поста, призоваха за оставката му. Те влязоха в конфликт с него веднага след избора му, когато стана ясно, че той няма да се съобразява с формираното от тях мнозинство във ВСС. Според Кирилов "те имат пълното право да оттеглят доверието от човека, когото са избрали и предложили".

Министърът отиде и по-далече - той можел да допълни основания за оставката на Панов. Като например тълкувателното решение на ВКС от 2018 г., с което бил надписан закона за конфискацията заради имуществото "на няколко български олигарха". Кирилов обаче допълни, че "в никакъв случай Панов не бива да бъде мотивиран да подава оставка. Това би се използвало повратно. Това би героизирало без основание един зависим магистрат".

Кой е "белият" хакер, джуркащ съдебната система

Димитровградчанинът Данаил Кирилов е възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет. През 1997 г. става член на БСП. През 1998 г. поема защитата на бившия премиер Жан Виденов по делото, заведено от банкера Атанас Тилев. През 2001 г. Кирилов влиза в изпълнителната власт като началник на кабинета на министъра на регионалното развитие в кабинета на Симеон Сакскобургготски Костадин Паскалев. По-късно става общински съветник в София, избран от БСП. През 2007 г., когато Бойко Борисов става кмет на София, един от общинските съветници, които привлича към себе си, е Кирилов.

Данаил Кирилов наследи Искра Фидосова като юридическото острие на ГЕРБ. Той беше втори мандат председател на правната комисия в парламента, преди скандалът "Апартаментгейт" да освободи министерското кресло, заемано дотогава от Цецка Цачева.

В правната комисия той сложи подпис под едни от най-спорните законопроекти, от които прозираха лобистки интереси. "Тези предложения съм поел грижата и отговорността да бъда техен предложител." Тази емблематична реплика на Кирилов, изпусната покрай поправки в НПК, може да се отнесе към целия му законодателен стил, пренесен сега и в Министерството на правосъдието.

Като министър Кирилов има запомнящи се включвания. Като например, когато ходи да "джурка" дела във ВКС и поиска съдът да бъде проверен от "бял хакер"."Поредна и последна причина за това наше искане беше посещението му във Върховния касационен съд, където той освен неадекватно поведение показа и фрапиращо непознаване на нормативната уредба, уреждаща процедурата по разпределение на дела", написаха по този повод адвокати и му поискаха оставката.

Цветисти са и някои от участията му като председателстващ Висшия съдебен съвет, когато открито напада малцинството в кадровия орган. Това му поведение се открои особено при избора на Иван Гешев за главен прокурор.

  Когато стане въпрос за право, най-често си представяме стройна и трайна система от публични правила, оформена с почти математическа прецизност.

  КОМЕНТАР НА „СЕГА“

  Не един, а трима са за оставка заради скандала с продължаването на мониторинга на ЕК над България. За Данаил Кирилов няма съмнение, защото сам заложи честта и поста си, ако Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) не отпадне до края на мандата на Комисията "Юнкер". Сега и да се държи за министерския пост, честта няма да си върне.

  Вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева, която му се притече на помощ, също е за уволнение. Нейното обяснение, че в Еврокомисията работят небрежно, като копират цели абзаци от стари доклади, би трябвало да е адресирано към Брюксел, а не към медиите, които коректно отразяват какво пише в докладите. Освен това тя носи лична вина за формалното оцеляване на МСП, защото като участник в Съветите на ЕС по общи въпроси отдавна трябваше да настоява за официално отпадане на механизма. Еврокомисията се застрахова, като обяви, че ще спре МСП само след консултации със Съвета на ЕС, който засега мълчи загадъчно. Пасивността на Захариева показва, че не е била сигурна в резултата поради евентуална съпротива на някои държави, и затова е предпочитала да се спотайва.

  Но забележката й по адрес на немарливите брюкселски еврократи е камък и в градината на българската еврокомисарка Мария Габриел. Тя участва в Колегиумите на Еврокомисията, които одобряват оценъчните доклади, издавани от нейно име. Г-жа Габриел, която развива бурна активност в България, за да бъде забелязана, но не и на работното си място в Брюксел, не си е направила труда да прочете не само пролетния пакет за Европейския семестър, но дори раздела за България, който няма и десет страници. Ако беше проявила поне малко служебно усърдие, щеше да забележи абзаца, който смути сладкия сън върху пухената възглавница на премиера Бойко Борисов (по думите на нейната предшественичка Кристалина Георгиева).

  И така, като се следва хронологията на несвършената работа от фаворитите на премиера, може да се направи следното подреждане на кандидати за оставка:

  1. Данаил Кирилов

  2. Екатерина Захариева

  3. Мария Габриел

  Ще дойде ред и на Борисов, ако не се отръска от калинките.

   

  Още по темата