Quantcast
Кирилов нападна "Сега" заради евромониторинга | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кирилов нападна "Сега" заради евромониторинга

“Сега”: Не един, а поне двама министри и един еврокомисар трябва да подадат оставка заради доклада на ЕК
Обновена
13 295
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Правосъдният министър Данаил Кирилов остро нападна "Сега" заради информацията, че наблюдението на ЕК над България остава. Пред БНТ министърът нарече това "извратено тълкуване от "Сега" и кръга на "Дневник" и "Капитал".

В пролетния пакет на т.нар. Европейски семестър Брюксел отбеляза, че "Комисията наблюдава напредъка на България в съдебната реформа и борбата срещу корупцията в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Последният доклад по МСП през октомври 2019 г. отбеляза, че напредъкът е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети  в момента на присъединяването към ЕС. България извърши широка реформа в антикорупционата си правна рамка, но за да спечели обществено доверие, трябва да покаже окончателни присъди  по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това има известен брой предизвикателства, особено в ефективното наказателно разследване, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишаването на ефективността на местните прокуратури. Тези въпроси са под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка", пише в документа. Изводът е, че "Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата срещу корупцията в България".

 

На въпрос дали ще подаде оставката си, както се бе заканил, ако мониторингът не отпадне до края на мандата на комисията "Юнкер", Кирилов обясни, че неговата оставка винаги е на дневен ред. "Няма да я подам, защото това е интрига. Тя тръгна от вестника на един проруски газов олигарх. Тя беше подхваната от определени лица, които съгласувано извъртяха информацията и въведоха в заблуждение обществото. Заради този подход няма да подам оставка. Това не означава, че след половин-един час няма да има друга причина, поради която да поискам да си подам оставката", поясни министърът.

Съвсем друга версия даде външният министър Екатерина Захариева. Според нея става въпрос за “грешка", която тръгва от Европейската комисия. "България е изпълнила препоръките и това, което излезе вчера, е ежегодният доклад, който всяка година ЕК отпуска за всяка една държава-членка. Проблемът е в един-единствен абзац, който породи доста полемика у нас. Няма промяна, няма нищо различно от миналата есен, не очакваме деветнайсти доклад. Недоразумението се получи оттам, че някой е направил копи-пейст на текста от миналата година. Нормално е, случва се, защото става дума за огромен документ. Но категорично заявявам – няма промяна. Единственият доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, който си остава, е последният доклад от миналата година'', разясни вицепремиерът Захариева по БТВ.

Комисията обаче опроверга Захариева като отхвърли възможността да е станала "копи-пейст" грешка. От ЕК отговарят на въпроси на EURACTIV.bg. В позицията се казва, че препоръките на ЕК от последния мониторингов доклад за състоянието на съдебната власт "са от значение за развитието на положителна бизнес среда. в държавата" и затова са цитирани в доклада за семестъра. "Съображението в Европейския семестър отразява това състояние", казва говорителят на комисията.

"Ситуацията на върховенството на закона в България ще бъде наблюдавана по-специално в рамките на новия Европейски механизъм за върховенство на закона и Европейския семестър", се казва в отговора на Комисията до EURACTIV.

Според Кирилов България е вече на съвсем друго ниво, наравно с останалите държави от ЕС, и към нас ще се прилагат контролните механизми, както в другите страни-членки. Той каза още, че има много други държави, които имат много по-сериозни проблеми с върховенството на закона. Но не назова нито една. А българските компетентни институции работели срещу корупцията и организираната престъпност.

Според министъра Лозан Панов е зависим магистрат 

И докато не вижда основания за собствената си оставка, министърът намира куп причини за оттеглянето на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той е недолюбван от съдебното статукво, част от което е и Кирилов. В четвъртък 11 членове на предишния състав на Висшия съдебен съвет, които номинираха Панов за поста, призоваха за оставката му. Те влязоха в конфликт с него веднага след избора му, когато стана ясно, че той няма да се съобразява с формираното от тях мнозинство във ВСС. Според Кирилов "те имат пълното право да оттеглят доверието от човека, когото са избрали и предложили".

Министърът отиде и по-далече - той можел да допълни основания за оставката на Панов. Като например тълкувателното решение на ВКС от 2018 г., с което бил надписан закона за конфискацията заради имуществото "на няколко български олигарха". Кирилов обаче допълни, че "в никакъв случай Панов не бива да бъде мотивиран да подава оставка. Това би се използвало повратно. Това би героизирало без основание един зависим магистрат".

Кой е "белият" хакер, джуркащ съдебната система

Димитровградчанинът Данаил Кирилов е възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет. През 1997 г. става член на БСП. През 1998 г. поема защитата на бившия премиер Жан Виденов по делото, заведено от банкера Атанас Тилев. През 2001 г. Кирилов влиза в изпълнителната власт като началник на кабинета на министъра на регионалното развитие в кабинета на Симеон Сакскобургготски Костадин Паскалев. По-късно става общински съветник в София, избран от БСП. През 2007 г., когато Бойко Борисов става кмет на София, един от общинските съветници, които привлича към себе си, е Кирилов.

Данаил Кирилов наследи Искра Фидосова като юридическото острие на ГЕРБ. Той беше втори мандат председател на правната комисия в парламента, преди скандалът "Апартаментгейт" да освободи министерското кресло, заемано дотогава от Цецка Цачева.

В правната комисия той сложи подпис под едни от най-спорните законопроекти, от които прозираха лобистки интереси. "Тези предложения съм поел грижата и отговорността да бъда техен предложител." Тази емблематична реплика на Кирилов, изпусната покрай поправки в НПК, може да се отнесе към целия му законодателен стил, пренесен сега и в Министерството на правосъдието.

Като министър Кирилов има запомнящи се включвания. Като например, когато ходи да "джурка" дела във ВКС и поиска съдът да бъде проверен от "бял хакер"."Поредна и последна причина за това наше искане беше посещението му във Върховния касационен съд, където той освен неадекватно поведение показа и фрапиращо непознаване на нормативната уредба, уреждаща процедурата по разпределение на дела", написаха по този повод адвокати и му поискаха оставката.

Цветисти са и някои от участията му като председателстващ Висшия съдебен съвет, когато открито напада малцинството в кадровия орган. Това му поведение се открои особено при избора на Иван Гешев за главен прокурор.

  КОМЕНТАР НА „СЕГА“

  Не един, а трима са за оставка заради скандала с продължаването на мониторинга на ЕК над България. За Данаил Кирилов няма съмнение, защото сам заложи честта и поста си, ако Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) не отпадне до края на мандата на Комисията "Юнкер". Сега и да се държи за министерския пост, честта няма да си върне.

  Вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева, която му се притече на помощ, също е за уволнение. Нейното обяснение, че в Еврокомисията работят небрежно, като копират цели абзаци от стари доклади, би трябвало да е адресирано към Брюксел, а не към медиите, които коректно отразяват какво пише в докладите. Освен това тя носи лична вина за формалното оцеляване на МСП, защото като участник в Съветите на ЕС по общи въпроси отдавна трябваше да настоява за официално отпадане на механизма. Еврокомисията се застрахова, като обяви, че ще спре МСП само след консултации със Съвета на ЕС, който засега мълчи загадъчно. Пасивността на Захариева показва, че не е била сигурна в резултата поради евентуална съпротива на някои държави, и затова е предпочитала да се спотайва.

  Но забележката й по адрес на немарливите брюкселски еврократи е камък и в градината на българската еврокомисарка Мария Габриел. Тя участва в Колегиумите на Еврокомисията, които одобряват оценъчните доклади, издавани от нейно име. Г-жа Габриел, която развива бурна активност в България, за да бъде забелязана, но не и на работното си място в Брюксел, не си е направила труда да прочете не само пролетния пакет за Европейския семестър, но дори раздела за България, който няма и десет страници. Ако беше проявила поне малко служебно усърдие, щеше да забележи абзаца, който смути сладкия сън върху пухената възглавница на премиера Бойко Борисов (по думите на нейната предшественичка Кристалина Георгиева).

  И така, като се следва хронологията на несвършената работа от фаворитите на премиера, може да се направи следното подреждане на кандидати за оставка:

  1. Данаил Кирилов

  2. Екатерина Захариева

  3. Мария Габриел

  Ще дойде ред и на Борисов, ако не се отръска от калинките.

   

  62

  Влез или се регистрирай за да коментираш

  Още

  "Факултета" спря влак и поиска оставка на Фандъкова

  18.02.2021

  10044 44
  Нидерландското правителство падна след скандал

  15.01.2021

  Обновена

  6497 29
  Корупционен скандал събори правителството на Естония

  13.01.2021

  4049 26

  Коментари

  Страници

  mull

  А, Барни ли?

  Ясно!

  bilbotorbins

  Разследващата журналистика у нас е или смачкана или платена. Това започна с поставянето на по-голямата част от медиите под контрола на Пеевски и се задълбочи по време на хунтата на БХ. Опитайте се да посочите поне един разкрит поръчител на побой или убийство на журналист.

  Обаче има едни прокурори, които получават пари за да вършат тази работа и които освен с опраскване и рекет, с друго не се занимават. Сравнете гонката срещу Радев защото бъдещата му съпруга взимала 250 лв като врид и чадърчето над Владко, който дал указания на ДКХ да спестят 700 млн. на Черепа.

  Testament
  снимка на Testament

  Н а Прасчо медиите са около 30 %  и няма как да влияята  малко читаеми и гледаеми,  няма раследваща журналистика в булгаристан.

  а журналист се пише всекис  2 реда у  фейса...те и м. цветков го писаха джурналист  Без нито 1 ред публикация.

  Минувача
  снимка на Минувача

  Разследващата журналистика у нас е слаба и неубедително. Няма изнесени факти за корупция по високите етажи на властта, които да убедят правораздаващата система да се задейства.  Само приказки след 2-ра ракията или от център и по форумите. 

  Талибан

  Заради този подход няма да подам оставка. Това не означава, че след половин-един час няма да има друга причина, порази която да поискам да си подам оставката", каза министърът.

  😂

  Dani Kirilov
  снимка на Dani Kirilov

  Няма изнесени факти за корупция по високите етажи на властта, които да убедят правораздаващата система да се задейства.

   

  Не думай ! Знаех си аз, че журналистиката е виновна.

  Леля_Стойка_III

  Барни просто изрежда случайни думи (по възможност сложни) с интонация в края на няколко поредни все едно приключва изречение. Този трик въвежда в заблуждение 80 % от хората в България, че казва нещо много сложно и умно, понеже не смеят да признаят пред себе си, че нищо не са разбрали. Другите 20 % осъзнават, че говори глупости и просто изрежда случайни думи, но в демокрацията е така - който има мнозинство той е прав.

   

  Пример:

  Интегритета на системата за кохезионно сътрудничество е дълбоко обструктивна.

  шиши

  Дълбоко Ви бива* в обструктивната демокрация

  *не е случайна дума

  Evasion

  Откакто герб ги има, винаги ползват един-единствен приом, за да се скрият от неудобните им истини - насочват злобата си към онзи, който е казал истината. Пришиват му негативни кръпки, обвиняват го витиевато и се стермят да размият нещата. Предполагам, че тая гениална тактика е творение на цве. цве., но си работи и след него. Но това не променя факта, че един мъж трябва да си държи на думата, независимо кой съобщава лошите новини. 

  Luckbox

  Не, тази тактика си има име  - argumentum ad hominem. 

  Практикува се от хиляди години и със сигурност не е творение на Цв.Цв. 

  Практикува се и много често в този форум от край време - няма значение кой какво казва - важното е, че човекът който го казва е комуне/толераст/гербераст/русофил/русофоб/партнер/непеошка и т.н. 

  фортинбрас

  „Преходът от БАХУРиАДА в КОВИДиАДА приключи успешно. По-успешко от него приключи само преходът от Правоохранение в Каскетинг. Опраскването дава видимите резултати на Мутрофашизма Борисов ІІІ-ти противоконституционен, престъпен и правно нищожен мандат, произвеждаш човешки недоразумения и професионални дюстабани в министри – цвъкащи скандали, корупция, афери, гейтове, извънредно положение… и Стокхолмски синдром. С тях животът на българите стана адски хубав и дяволски добър.

  Добре дошли в ГЕРБ (Гробище „Елате в Рая на Борисов!”)!”

   

  Квинтесенция на един райхов Българомор, течащ под строгия мониторинг на €U.

  KTP

  На въпрос дали ще подаде оставката си, както се бе заканил, ако мониторингът не отпадне до края на мандата на комисията "Юнкер", Кирилов обясни, че неговата оставка винаги е на дневен ред. "Няма да я подам, защото това е интрига. Тя тръгна от вестника на един проруски газов олигарх. Тя беше подхваната от определение лица, които съгласувано извъртяха информация и въведоха в заблуждение обществото. Заради този подход няма да подам оставка. 

   Тоест как да го разбираме това, мониторинга отпада, но некви лица и медии така са извъртели информацията че всички да си помислят че мониторинга не е отпаднал? Или Дани Кирилов не е казал това което е казал? 

  То извода е ясен, Дани Кирилов е типичен министър от ГЕРБ - некомпетентен, слаб, послушен и покорен, верен на Него, а към нас гражданите на България е безочливо нагъл, лъжлив и безсрамен... и вреден, много вреден. Това е. 

  nebenebe

  Интересно се получи вчера. Докато четях тук, че надзорът продължава, Захариева весело чуруликаше по телевизията.

  geni1

  Правосъдният министър Данаил Кирилов остро нападна "Сега" заради информацията, че наблюдението на ЕК над България остава. Пред БНТ министърът нарече това "извратено тълкуване от "Сега" и кръга на "Дневник" и "Капитал".

  Правосъдния министър кирилов сам прави всички свои гафове, "Сега" просто акцентира на тях.

   

  гешев го влекат селските престъпления, най-вече с участието на кокошки, мисирки и други селскостопански животни.

   

  ОСТАВКА !

  Wolf ACE

  Барниии,

  Както и да се въртиш, г.за все ти е отзад!

  Ай друм, некадърник такъв, както казва един колега!

  Solace

  Ако съм на мястото на проруския газов олигарх, моят вестник веднага спира да ходи след Ръбъл, и започва само да вади простотиите му. Материал има достатъчно.

  Същото и с Баце, нарекъл репортерите мисирки и патици. И с всеки, който си позволи подобно отношение. Взели са се за богове с толкова много микрофони около тях, а най-големият страх на един бог е да не остане без последователи. И ако има достатъчно свободни медии и микрофончетата изчезнат - няма пред кого да се кара джипката...

   

  Да, идеалистично звучи...

  Сгугню
  снимка на Сгугню

  Отпада или не отпада мониторинга?

  Чичо Гошо

  Мониторингът отпада, започва скрийнинг. Положението е ситуация. Отвсякъде.

  Беден Бохем
  снимка на Беден Бохем

  Със или без мониторинг, миризмата продължава да си е същата.

  Зловоние на гниеща  плът.

  Държавна. 

  :)

  Непримирим

  "Барни и Боко" - мечтана комбинация догонваща "Барни Ръбъл и Фред Флийнстоун".

  Evasion

  Съвсем друга версия даде външният министър Екатерина Захариева. Според нея става въпрос за “грешка", която тръгва от Европейската комисия. 

  :Много грешки и се насъбраха на ЕК напоследък - първо десис. тане. ги изобличи, сега и екате. захар., само мари. нико. още не ги е хванала в издънка... 

  wreckage
  снимка на wreckage

  Ако фчера(бел. снощи) greenville не беше пейстнала линка към оригиналния текст на

   

  Препоръките за

   

  ПРЕПОРЪКИ НА СЪВЕТА

   

  Односно Националната Програма за Реформи на България од 2020 и Мнението на Съвета Досежно Програмата за Конвергенция на България од Същата Година

   

  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/2020-european-semester-csr-comm-recommendation-bulgaria_en.pdf

   

  въопще немаше да съм наясно остава ли тоя пусти мониторинг, махат ли го или фсъщност махат Брюксел, а Данаилкирилоф го даряват за резервни части. Щех да стърча въф форума като ена Глория и да браня герп од атаките на враждебните медии и присъдружните им Нинова, Радеф и Бошкоф. 

  И съответно щех да се чуфствам тъпо.

   

  Слаабогу, благодарение на  намесата на greenville👍, тва злощастно развитие ми беше спестено, но уви, не такава беше участта на Згугньо и десетки, да не кажа стотици хиляди подобни му българи, останали ф пълно неведение за Точка 31* од Препоръките за ПРЕПОРЪКИ, фкоято междудругото пише, че мониторингът не е махнат, а тъкмо напротиф, продължава със страшна сила да виси над Клетамайка България и фчастност над герп.

   

   

   

  ---------------------------------------

  * 👉(31) The Commission monitors Bulgaria’s progress in the fields of judicial reform and the fight against corruption in the context of the cooperation and verification mechanism (CVM). The latest CVM report of October 2019 noted that progress made by Bulgaria is sufficient to meet Bulgaria's commitments made at the time of its accession to the EU. Bulgaria carried out an extensive reform of its anti-corruption legal framework, however, a solid track record of final convictions in high-level corruption cases is needed to build public trust. Furthermore, a number of challenges persist, in particular ensuring effective criminal investigations, rebalancing the workload among courts, and streamlining local prosecution service offices. These issues are the subject of monitoring under the cooperation and verification mechanism. Under this mechanism, the Commission continues to monitor judicial reform and the fight against corruption in Bulgaria. These areas are therefore not covered in the country-specific recommendations for Bulgaria, but are relevant for developing a positive socioeconomic environment in the country.

   

   

  Талибан

  "И в оня ден глухите ще чуят думите на книгата, и очите на слепите ще прогледат из тъмнина и мрак"

   

  👍

  wreckage
  снимка на wreckage

  Начинът, по който функционират българските медии, допуска възможността некоя вечер Магнолий да смени името на страната и да я присъедини към некой друг континент и ние нищо да не научим за тая работа, а само да мигаме и да се чешем по главите при вида на заобикалящите ни одсекъде масивни стада од зебри и антилопи гну.

  Беден Бохем
  снимка на Беден Бохем

  С тая препратка към Серенгети, се сетих за стария виц , дето щяли да сменят лъвчето от герба с хипопотам и съпътстващия слоган:

  "Може да сме затънали до гуша, ама устата ни е много голяма."

  Актуален е и към момента.

  :)

  nebenebe

  Гну - тата са си чисти говеда. Куркудилите изяждат половината. Една импала е друго.

  Беден Бохем
  снимка на Беден Бохем

   

  И гнуто и импалата са антилопи.

  А антилопите от своя страна са кухороги говеда.

  Чифтокопитни.

  Виж зебрите са друга бира, хем нямат рога, хем са нечифтокопитни.

  Но и те са храна за крокодила.

  :)

  paragraph39

  RE:

  paragraph39- Четв., 21/05/2020 - 19:30

  ......................

  Емил Радев: Мониторингът върху България ще падне

  21.05.2020

  Емил Радев: Мониторингът върху България ще падне!!!

  ...„Трябваше да има едно формално решение на ЕК за отпадане на мониторинга, но настъпи кризата с коронавируса и от европейския дневен ред бяха свалени всички останали теми, освен борбата с пандемията. В момента парламентът гледа основно мерки за ситуацията в здравно отношение“, каза още евродепутатът Емил Радев...
  https://www.actualno.com/politics/emil-radev-monitoringyt-vyrhu-bylgarija-shte-padne-news_1464794.html
  © Actualno.com

  ........................................................................................................................

  Е, казал, обяснил и доказал го е ВЧЕРА евродепутатът: "Мониторингът върху България ЩЕ падне..."!

  Сиреч, към вчерашна дата, Мониторингът НЕ е паднал!

  ТЧК

  Shaaban_bin_Robert
  снимка на Shaaban_bin_Robert

  Това напомня на „ТУРЦІА КЕ ПАДНЕ“. Ако на някой му се смята може да пресметне за коя година се отнася падането на мониторинга.

  Zmeja

  Егати ЕС! Единият доклад нямал "нищо общо" с другия доклад. Ако имало нещо неясно било техническа грешка.

  Те излъгаха, че има директива да затвориме блоковете на АЕЦ"Козлодуй", от което загубихме милиарди, та за една оценка на ЕК няма да излъжат където става само за рейтинг.

  Страници

  Влез или се регистрирай за да коментираш