Медия без
политическа реклама

Цветозар Томов: Броенето на разписките обезсмисля машинното гласуване

Това създава риск от много грешки в работата на комисиите, счита говорителят на ЦИК

31 Окт. 2021
Илияна Кирилова
Цветозар Томов.

Решението на Централната избирателна комисия при предстоящите избори за парламент и президент да се броят на ръка всички разписки от машинното гласуване е грешка. То създава голям риск от обърквания и неточности в работата на комисиите и обезмисля машинния вот. Това решение би следвало да се преразгледа.

Това коментира пред БНР заместник-председателя на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. Томов уточни, че не е присъствал на конкретното заседание, на което е взето решението, но е категорично против него.

"На предходните избори имаше контролно преброяване на извадка от 1/7 от секциите с цел да се гарантира, че няма манипулации в софтуера. Нищо не пречи такова контролно преброяване са има и сега. Но едно е да натовариш 1/7 от секционните комисии да броят, друго – абсолютно всички", коментира Томов. Той подчерта, че при тези контроли не е установен нито един случай на злоупотреби, а грешките, които са засечени, са именно човешки. Томов изтъкна и липсата на полза от подобно контролно броене. "Изборният кодекс определя машиния протокол като официалния документ и дори при разнимаване в края на изборния ден следва да надделее той", обясни Цветозар Томов.

Друг сериозен риск пред предстоящите избори е високият брой на карантинирани лица и евентуалните затруднения за осигуряване на мобилни секции за гласуване, изтъкна още Томов. Той не спомена конкретни числа, но допусна, че ако няма промяна в здравната стастика, ще има проблем с гласуването на тази група гласоподаватели.

Ключови думи:

избори, разписки, ЦИК, броене, СИК

Още по темата