Quantcast
Цветанов обяви правителството за некомпетентно пред Румен Радев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Цветанов обяви правителството за некомпетентно пред Румен Радев

Изпълнителната власт не е в състояние да проведе прозрачни и честни избори в днешните условия, заяви бившият втори в ГЕРБ пред президента
Обновена
9 614
Румен Радев в разговор с Цветан Цветанов.

Тежки упреци към правителството на Бойко Борисов отправи бившият му партиен заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов на разговора си с президента Румен Радев в неделя. Цветанов беше поредният лидер на извънпарламентарна партия, когото държавният глава покани за консултации по повод необходимите мерки за успешното провеждане на предстоящите парламентарни избори.

Цветанов заяви, че партията му „Републиканци за България” е готова за избори на 28 март – датата, която президентът обяви неофициално преди няколко седмици. Но веднага посочи, че ще се наложи тази дата да бъде променена. „Не защото не са готови политическите партии. Просто изпълнителната власт не е в състояние да проведе безупречни, прозрачни и честни избори в условията, които имаме днес”, обясни той.

„Това, което наблюдавахме и чувахме в медиите от изпълнителната власт, че са готови за 28 март, ние всички станахме свидетели на тази готовност от страна на държавата при посрещането на втората вълна на пандемията. Летните месеци и началото на есента на миналата година чувахме гръмки обещания, че всичко е наред, а видяхме, че по смъртност страната ни стана на първо място”, нападна бившият втори в ГЕРБ кабинета „Борисов”. Той поиска от президента да се съобрази с това и да определи „по-разумна дата”.

Цветанов демонстрира недоверието си към своите бивши съпартийци и с едно необичайно предложение – да се сменят в месеца преди изборите областните началници на МВР. „Това, което ние предлагаме, за да има едно допълнително спокойствие в гражданите, че когато някой опорочава изборния процес той ще бъде санкциониран, е да има ротация на всички областни директори на полицията, защото това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и определени други интереси, които определени хора на място биха могли да упражнят”, изтъкна той. И наблегна, че това трябва да важи особено за районите с ромско население. Тази идея заинтригува държавния глава, който посочи, че това е в правомощията на изпълнителната власт, но по въпроса трябва да се проведе дискусия.

Водачът на „Републиканци за България”, която никога не се е явявала на национални избори, си поиска и участие в секционните избирателни комисии. По думите му извънпарламентарните партии трябвало да запълнят незапълнените квоти от парламентарно представените партии. Той подкрепи инициативи, зад които застанаха и другите опозиционни формации извън Народното събрание – да се предава пряко онлайн броенето на бюлетините и да се въведе гласуване по пощата.

АБВ ПРЕДЛАГА ГЛАСУВАНЕ В ДВА ДНИ

След срещата с "републиканците" президентът разговаря и с представители на АБВ - партията на бившия държавен глава Георги Първанов. Радев посочи, че общата задача на политическите сили е да потърсят най-подходящите решения и мерки за сложната обстановка, в която ще се провеждат изборите. "Изцяло споделяме притеснението ви, че изборите ще бъдат в особена среда, но пък ние имаме притеснението, че от друга страна ГЕРБ ще се опитат да ги направят в някаква степен традиционни – с купуването на гласове, с принудителния административен вот, с корпоративния вот", отговори настоящият лидер на АБВ Румен Петков.

Той предложи изборите да се изместят напред във времето и да се проведат в два дни - да стартират на 15 май, да се прекратят временно вечерта на същия ден, да се подновят на 16 май сутринта и да продължат до обед. Така според Петков ще се избегне претоварването на секционните избирателни комисии. Той подкрепи въвеждането на видеонаблюдение в секциите, до което наблюдателите и партийните застъпници да имат пряк достъп. И се изказа критично за избора на машини за гласуване, като предложи отлагането на изборите за по-късна дата да се използва, за да се закупят устройства от български производители.

Румен Радев коментира, че гласуването в два дни ще породи голямо логистично натоварване, както и масово недоверие сред гражданите за това дали ще бъдат опазени техните гласове през нощта. А на критичните забележки срещу машинния вот отвърна така: "Факт е, че действията по машинното гласуване се предприемат критично късно. Това обаче не означава, че трябва да пораждаме недоверие в машинното гласуване, което е призвано да реши два проблема – с недействителните бюлетини и машинациите по броенето и оформянето на протоколите."

ГРАЖДАНИТЕ ПОД КАРАНТИНА ЩЕ ГЛАСУВАТ

В кратко обобщение на досегашните резултати от организираните от него консултации Радев се похвали, че е постигнат консенсус между изборната администрация и партии, че трябва да има законови промени, които да гарантират правото на глас на българите под карантина и в изолация. Косвено потвърждение, че към този консенсус ще се присъединят и управляващите, даде шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя обяви пред БНР в неделя, че нейната партия разполага с готов законопроект, който да даде възможност на затворените по домовете им граждани да пуснат бюлетина. Дариткова не даде подробности, а само изказа надежда, че законодателното предложение ще получи подкрепата на другите политически сили в парламента. 

129

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отново има ръст на новозаболели от COVID-19 у нас

26.01.2021

Обновена

3971 45
Засилват се протестите по света срещу локдауна

26.01.2021

Обновена

2234 12
ЕК заплаши с ограничаване на износа на ваксини заради АстраЗенека

26.01.2021

2084 20

Коментари

Страници

Антей

 

Новият лидер шеф  на България!

Изтърча се напред да услужва.

 

Отцепилите се негови експерти ще създават партия "Технократи за България"!

Тази партия се формира с една единствена цел - да създаде:

"Държавен облачен хъб"

 

- който да обхване всички институции и организации ползващи компютри и интернет в едно!

За по-лесно и ефективно ... управление!

Затова ще помогне и послужи изграждащата се бързо 5G във всички населени места.

 

Каква иновация!

Пък човешките личности индивиди ще ставаме "съществото то", което ще има електронен паспорт...

Както каза вицепремиера Каракачанов, каква сила ще ме накара да се обърна към внучката ми с "то"!?

Ами ей такава.

 

Глупости на търкалета ли или утопия?

При тази старателност .... дали?

☝️

Дан Колов

Гела отишла при Мара. Търси се камшик Тодора...

Или пък може само: Отишъл Хърбел при Щърбел..

Luft hans

Ти да видиш!

Бай Ганьо прави избори. 

Светозар

Цветан Цветанов: „Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже.“

Не стига, че никой в България не се намери да го накаже, ами сега г-н Президента Радев взе, че го награди, като се срещна с него за "консултации".

Радев, ама сериозно ли, ще се консултираш с Цв. Цв. и с Костя Копейкин?!?

nebenebe

Мазен.

Антоан Савов

Мазен ама докарва ортикарий на ББ и гербиджа

Тартамут

Мазен, но пък показва част от схемата

Антей

 

С каква мисъл за бъдещето на България отговорните българи ще пуснат бюлетина за този "лидер"?!

 

⚓️

SgtTroy
снимка на SgtTroy

Отговорните ше пуснем за секи, за секи, ма за секи, но не и за Корнела. И за Каракачанов, едно и също са фсъщност.

😎

tatyana1

Той и неговата партия ще гарантират честността на изборите? Защото той знае всички номера, които ГРБ са прилагали на предишните ли?

Hasta la vista

Е нема причина да не се верва на Цвък! Ми той Му организираше изборите така, че винаги да пичели! Ся спокойно мое да се използва опитът му да прави избори, което естествено не е гаранция за честни избори, но поне история, подобна на онази от Костинброд, няма да смеят да повторят...

paragraph39

Цветанов пред президента: Притеснява ни броенето на гласовете

10.01.2021

Actualno.com

...Това, което предлагаме, е да има възможност законодателят да предвиди двама члена, както да бъдат от извънпарламентарни партии в ЦИК, също така да бъдат като членове на СИК. Цветанов поиска още ротация на всички областни директори на полицията за месец, за да се прекъснат зависимости и други интереси, които могат да повлияят на честните избори. Това ще гарантира и ще даде повече увереност и спокойствие за това, че изборният процес няма да бъде манипулиран“, посочи председателят на „Републиканци за България“.

https://www.actualno.com/politics/cvetanov-pred-prezidenta-pritesnjava-ni-broeneto-na-glasovete-video-news_1546183.html
 

риболовец 5

   Цецо много добре работи с циганските тартори по време на избори.

   Дано да е събрал пари.

Светозар

В основните ромски секции в кварталите "Филиповци", "Факултета" и "Христо Ботев" - около 85%, са подкрепили Фандъкова.“, 04.11.2019 г. - capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/11/04/3986960_85_ot_vota_v_romskite_kvartali_na_sofiia_e_za_fandukova/

Тренд Петков

Всичко което казва Цветанов да се направи преди изборите трябва да се изпълни безмилостно точно....Този човек ме е отвращавал през цялото си време, но в случая не може да не му се признае огромната експертиза по правенето на избори от Герб....Щом казва разкарайте някъде другаде областните на МВР, той знае защо...а и повечето той ги е инсталирал с конкретни инструкции там. Само че сега точно това се обръща срещу него и вече интересите му са обратните. Точно пък съвпадат и с нашите....защо да не се обединим заради това да стане факт. Навремето Англия помилва  най-дръзкия пират и го издигна  адмирал за да се разправи с останалите пирати..и той ги изтреби защото им знаеше мурафетите...Та и с Цвъки така..

Epikur

Споделям подобно мнение.

sharcc
снимка на sharcc

Абсолютно съгласен, аз лично не бих гласувал за неговата партия, но имам усещането че точно тя е най - големия проблем на гроб. Знае им номерата, градил им е структурите, знае за слабите им места и имам усещането че сега си е дошъл за своя pound of flesh, така че нека му го дадем. Няма сила, или човек на земята, който да може да ме убеди че изключително силно притегления към едноличната власт(до някъде и изградилия я) Баце разполага с бог знае колко висши морални и управленски устои... Което до голяма степен прави идните избори, в моите очи, избори срещу едноличната власт, която баце неминуемо ще загуби... Гроб губи, България печели !

hamer

И какво като им знае номерата на ГЕРБ? Дали ще има предстаители на неговата партия в СИК и РИК, та да могат да противодействат на шашмите? И ако все пак успеят да предотвратят нещо, това в чия полза би било? Абсурдно е, неговата партия да влезе в парламента, освен ако от "Козяк" вече не е решено и затова Цецо не вдига много шум около партията и структурите си.

 

Асол
снимка на Асол

Ся, това Цуци да коментира нечии компетентности е повече от смешно, но нека си партийства на воля. Ще успее да щипне част от опеге клиентелата - недостатъчно за да влезе в парламента, но достатъчно да торпилира тиквичките. Да го турят там да наблюдава - той е мноо обиден и отмъстителен, пък си знае и мошенгиите. Навреме се изниза, де..може и да  е спазарил индулгенции за асансьора🚬

скайспирит

Това, което ние предлагаме..........

Липсваше ми уникалния словоред на ЦвЦв. 

ppipi7766

Личи си опита, знае къде, какво, КОЙ може да обърне всеки избор.

Съгласен съм да се вслушат в думите му, тая система той я е създал, знае как работи, как да бъде спряна.

После ако имахме прокуратура вместо каскетура направо от президентството в предварителния и обвинения за последните десетина произведени избора.

Антей

 

:) ✌️

Пък ако се разприказват бившите областни мвр-шефове "за последните десетина произведени избора"... феерия! 

 

Асол
снимка на Асол

Феерия, я! Но пък Цвъки изЯсни на обществото технологията на гербавите изборни "успехи". С удоволствие бих проследила изявленията на местните гербави пропагандисти 😅

nebenebe

Обстоятелствата и нагласите се променят, тъй че примитивният му опит  ... такова ... . Той да мисли за себе си. Няма нужда да се грижи за нас.

paragraph39

Плевнелиев с порция обвинения към Радев и агент на ДС под прякор "Майстора"

10.01.2021

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/politics/plevneliev-s-porcija-obvinenija-kym-radev-i-agent-na-ds-pod-prjakor-majstora-news_1546176.html
© Actualno.com

Фани ма де
снимка на Фани ма де

https://www.actualno.com/politics/plevneliev-s-porcija-obvinenija-kym-radev-i-agent-na-ds-pod-prjakor-majstora-news_1546176.html

 

 

чорапа и деса го парясала даже

Асол
снимка на Асол

Параграфе, кво общо има телевизионната изява на мъжа на синоптичката с дописката, посветена на цецовите откровения досежно изборните адети на опегето?

ppipi7766

Има Асол.

Плевню и Цецо могат да ги подведат под един и същи параграф за национално предателство.😁

Slava
снимка на Slava

Цветанов демонстрира недоверието си към своите бивши съпартийци и с едно необичайно предложение – да се сменят в месеца преди изборите областните началници на МВР. „Това, което ние предлагаме, за да има едно допълнително спокойствие в гражданите, че когато някой опорочава изборния процес той ще бъде санкциониран, е да има ротация на всички областни директори на полицията, защото това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и определени други интереси, които определени хора на място биха могли да упражнят”, изтъкна той. И наблегна, че това трябва да важи особено за районите с ромско население. Тази идея заинтригува държавния глава, който посочи, че това е в правомощията на изпълнителната власт, но по въпроса трябва да се проведе дискусия.

 

С М. Костинбродска и осмивания години наред тук "Цвък". Къде останаха "Мутрите вън" и хигиената на РР.👎

Кара Колю

Браво, Цецко👍

Както сме се разбрали. ОК!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш