Quantcast

Медия без
политическа реклама

COVID-19 удари Сърница по-силно от "радикалния ислям"

Хотелиерите заговориха за компенсации след масовото отписване на резервации

13 Юни 2020ДИЯН ИВАНОВ
Сайт на община Сърница
Районът е приказно красив.

Коронавирусът нанесе невиждани щети на туризма в Сърница, който е основен поминък на местните хора и подхранва надеждите им за бъдещото на градчето. Досега два бяха факторите, които влияеха негативно върху бранша - скандалите със "заплахата от радикален ислям", които избухват периодично от 20 години и създават лош имидж; плюс изключително лошите пътища, които правеха родопското селище труднодостъпно. Никога обаче туристи не са спирали да посещават приказно красивия район на брега на язовир "Доспат". Сега наличието на заразени с COVID-19 и многократните призиви на органите на властта да се спрат посещенията изпразниха хотелите в пика на сезона - и то точно когато шосетата бяха оправени.

"Хората са уплашиха. Юни - юли резервациите са отказани, а по принцип от юли стартира най-силният сезон. Миналата година по това време базата бе пълна", заяви хотелиерът Мустафа Аликанов. Според него браншът трябва да получи компенсации. "Отмениха се резервациите, включително от чужденци. Още с първия призив хората се отказаха да идват. Всички хотели са празни ", сподели и Шукри Якубов, бивш кмет и настоящ хотелиер.

Както навсякъде, така и в Сърница хората са разделени в коментарите за коронавируса - едни смятат, че заплахата е сериозна и трябва да се вземат защитни мерки, а други - че истерията се преекспонира. Според Якубов не е трябвало да се възпрепятства туризма. "Има доста интереси. В интернет хора коментират, че заможни хотелиери от Велинград са повлияли на тази история, за да остават туристите при тях, а не да идват при нас. Още повече, че пътят от Велинград стана много добър, тъкмо тия дни го завършват окончателно. Ремонтиран е и откъм Доспат", коментира той. Според него няма как проблемите да идват от конкуренти в Доспат, тъй като практически работят в общ район.

Иначе животът в Сърница е сравнително нормален. Заведенията и магазините са отворени, а полицаи, командировани от други места, гледат хора да не се струпват.

 

КУРИОЗ

Парадоксално е, че от и до община Сърница няма обществен транспорт. До края на миналата година се движеше един единствен автобус, който в делничен ден тръгваше за Велинград рано сутринта и се прибираше вечерта - но все пак го имаше. Линията спря да се обслужва по икономически причини. Общинското ръководство започна да мисли как да я пусне отново, но ограничаването на движението през пролетта осуети намеренията.