Медия без
политическа реклама

ЦИК отстрани 9 кандидати без навършена възраст за парламента

Други 7-ина бяха извадени от листите, защото притежават чужди паспорти

10 Март 2021
Снимка: Архив

Оказва се, че много партии пренебрегват конституционните изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите за депутати, или просто не упражняват достатъчно добър контрол върху хората, влизащи в листите им.

Само така може да се обясни фактът, че 9-има претенденти за следващия парламент не са навършили 21 години. А това е едно от няколкото основни изисквания към участниците в изборите, които са ясно разписани в основния закон на страната.

Нарушителите бяха открити при проверката на партийните листи, извършена от Главна дирекция „ГРАО” към регионалното министерство. 5-има от тях са намерили място в листите на „Българска прогресивна линия” – формацията, която създадоха групата депутати, отцепили се от БСП миналата година. По един кандидат, ненавършил възраст, има в редиците на „Атака” на Волен Сидеров, „Републиканци за България” на Цветан Цветанов, АБВ на Георги Първанов и дясната коалиция „Демократична България – Обединение”.

Други 7 кандидати бяха изловени, че притежават и чуждо гражданство, освен българското. А конституцията изрично указва, че участниците в изборите трябва да имат само български паспорт. Двама такива нарушители са открити в листите на партия „Възраждане” на Костадин Костадинов и по един при „ВМРО-БНД” на Красимир Каракачанов, коалицията „Изправи се! Мутри вън!” на Мая Манолова, „МИР”, „Републиканци за България” и „Пряка демокрация”.

С решение на Централната избирателна комисия всичките 16 претенденти, които не отговарят на конституционните изисквания, бяха отстранени от състезанието за парламента.

Последвайте ни и в google news бутон