Медия без
политическа реклама

ЦИК обяви готовност за избори 2 в 1

До края на деня служебният премиер Димитър Главчев ще е готов с кабинета

БГНЕС
Зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева и председателят на ЦИК Камелия Нейкова на среща при президента Румен Радев.

ЦИК обяви готовност за избори 2 в 1 – това стана ясно от срещата на прездиента Румен Радев с представители на комисията. В случай, че изборите за Европейски парламент и предсрочният вот у нас са в две последователни седмици, ЦИК няма да успее да изпълни законовите си задължения. 

Резултатите от изборите за ЕП се обявяват не по-късно от три дни след изборния ден, а в срок до 5 дни трябва да се обявят имената на избраните евродепутати. При изборите за Народно събрание резултатите се обявяват не по-късно от 4 дни, а имената на депутатите, които влизат в парламента, стават ясни не по-късно от 7 дни. Въпреки че това означава, че членовете на комисиите ще имат много работа, членовете на ЦИК заявиха, че вот 2 в 1 е предпочитаният вариант.

В рамките на разговора държавният глава съобщи, че служебният премиер Димитър Главчев ще е готов със състава на служебния кабинет до утре. Предвидено е сутринта двамата да се срещнат, за да проведат консултации с всички парламентарно представени групи.

Избори в две последователни седмици - мисия невъзможна

Избори за Европейски парламент и за Народно събрание не могат да се проведат в две последователни седмици, обясниха членовете на ЦИК, присъстващи на срещата при президента. Емил Войнов от квотата на БСП каза, че в случай на провеждане на двата вота в различни седмици, ще се получи застъпване на предизборни кампании.

Освен това ЦИК ще трябва да приеме всички документи от секционните и районните избирателни комисии и чужбина, след което повторно да въведе данните с всички резултати и да направи анализ на несъответствията в числовите данни. След това трябва да се прегледат изборните протоколи, а едновременно с това да се организира отпечатването на хартиените бюлетини за следващия вот в случай, че се приеме варианта за избори в две последователни седмици.

Нейкова уточни, че не би било възможно в рамките на седмица машините от чужбина да се върнат у нас след първия вот, данните от тях да се свалят и да бъдат изпратени обратно в чужбина за следващите избори. "Разлика от седмица между двата вида избори ще създаде сериозни затруднения за целия изборен процес", подчерта Нейкова. И очерта още един проблем: Ако изборите за парламент са преди евроизборите, в изборния ден за членове на ЕП, който е седмият ден след неделята на изборите за НС, ще трябва да се обяват имената на народните представители, като една част от тях е твърде възможно и да са кандидати в изборите за депутати в Европейския парламент. 

Държавният глава също каза, че вариантът с избори 2 в 1 е по-добрият, тъй като така ще има по-висока избирателна активност, хората няма да се разкарват няколко пъти до урните и държавата ще спести пари.

 

 

Ключови думи:

ЦИК,  избори

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?