Медия без
политическа реклама

Четвърти полет докара още 96 души от Израел

14 Окт. 2023Обновена
Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел (вляво) отново посрещна на летището пристигащите от Израел с правителствения самолет.
МВнР
Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел (вляво) отново посрещна на летището пристигащите от Израел с правителствения самолет.

Правителственият "Еърбъс" осъществи още един полет до Тел Авив, с който върна в България 96 души, съобщи МВнР. Самолетът кацна на софийското летище около 1 ч. след полунощ, като в него пътуваха основно български граждани, както и няколко с израелско гражданство, които имат близки тук.

Пристигащите бяха посрещнати отново от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Вчера тя заяви, че страната ни има готовност да извърши и още полети с правителствения самолет, ако това е необходимо.

"България беше първата държава, която спомогна нуждаещите се от помощ българи да се приберат. Водим се от две неща - грижата към  сънародниците ни и координирани действия...Казали сме от ден първи, че правителственият самолет ще осъществява полети докато е възможно и докато имат нужда сънародниците ни", заяви Мария Габриел.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков допълни, че намеренията са били да се изпълни веднага още един полет, но към момента няма достатъчно хора за него. "Имахме разрешение, но информацията, която получихме от посолството в Израел е, че няма достатъчно хора, за да напълним самолета. От тук нататък, когато има необходимост, когато се съберат хора и няма алтернативен транспорт от съответните авиокомпании, които летят до там – ние ще се отзовем отново", коментира Гвоздейков пред "Нова телевизия".

Последвайте ни и в google news бутон