Quantcast

Медия без
политическа реклама

Черната кутия на МиГ-29 няма възможност да запише гласа на пилота

Губят се последните 13 секунди от действията на майор Терзиев

25 Юни 2021Обновена
БГНЕС
Командирът на авиобазата в Граф Игнатиево и двама военни инженери нагледно показаха какво представлява черната кутия на МиГ-29, която всъщност е оранжева на цвят

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29, пилотиран от загиналия майор Валентин Терзиев, която бе открита вчера, не само няма фабрична възможност да излъчва сигнал, за да бъде намирана, но и няма устройство, което да записва гласа на пилота. Освен това тепърва ще се търси кой я е произвел, за да бъде помолен да помогне при изваждането на информацията в нея.

Това стана ясно при демонстранция в Граф Игнатиево, извършена от командира на авиобазата и двама военни инженери. Те показаха нагледно какво представлява кутията, разглобиха една истинска и здрава пред тв камерите и разказаха какво се е случило с тази на падналия изтребител. От думите им стана ясно, че има сериозни поражения и след като е направен неуспешен опит в базата да се извлече информацията, накрая е било преценено да се търси производителя на кутията, за да е сигурно, че няма да се загубят данните.

Първоначално бе обявено, че ще се търси производител в Украйна. Сега обаче стана ясно, че Киев е доставил такива кутии през 2016 г., но те също се оказват с руски производител. Затова ще се търси централата на РСК "МиГ", за да се открие кой е произвел тези кутии, за да може да е сигурно, че ще има най-доброто и сигурно изваждане на информацията.

За съжаление, в постъпилия вчера при нас регистратор от падналия МиГ-29 имаше нарушение в корпуса и той беше пълен с вода, имаше и остатъци от петролен продукт, който ние мислим, че е керосин, обясниха военните. В модула имало деформации, отсъства електрическия съединител и беше прекъснат лентовия кабел, допълниха военните. В модула на паметта няма никакви касети, ленти, които могат да записват глас. 

"Целият процес на огледа на регистратора е записан на видео, с което разполагат и разследващите. При тях вече е и модулът с паметта, като ще се търси съдействие от производителя. Има нарушения в целостта на модула на паметта. Притесненията ни бяха, че можем да създадем условия за загуба на информация. Препоръчахме на комисията, назначена за разследване на инцидента, да се обърнем към производителя на това устройство, за да избегнем всякаква загуба на информация", съобщиха военните от авиобаза "Граф Игнатиево".

Производителят е създал устройство, създал е хардуера, създал е процесор, който контролира записа и свалянето на информация и ние считаме, че той единствен и в най-голяма степен може да гарантира, че тази информация може да бъде свалена без загуба, допълни подп. Людмил Вълков, началник на отдел Авиационна техника и въоръжение в авиобаза "Граф Игнатиево". Бригаден генерал Николай Русев, командир на "Граф Игнатиево", поясни, че МО и разследващите органи ще влязат в контакт с руснаците, за да се прецени дали те ще пратят свои експерти на място у нас, или кутията ще им бъде изпратена.

Устройството се пази в подходящи условия и под юрисдикцията на разследващите. То вече е изпратено за съхранение в София.

Предназначението на регистратора на самолетите МиГ-29 е да съхранява информация от огромен брой датчици на борда на самолета. След всеки полет информацията от регистратора се сваля и се обработва със специален софтуер, за да можем да преценим дали всичко е нормално и дали можем да пуснем самолета за следващ полет, обясниха военните. Черната кутия, която всъщност е оранжева на цвят, се намира между двигателите на самолета и е с големината на кутия за обувки, би трябвало да съхранява информацията за целия полет като височина, скорост, параметри на двигателите. 

Досега има само един случай  на отваряне на кутия - през 2012 г, когато загубихме един самолет. Тогава състоянието на регистратора позволи информацията да бъде извлечена, обясниха военните.

Регистраторът не записва гласова информация, а параметри за работата на самолета в полет, както и пространственото му положение, но не записва глас - в него няма касети, категорични са експертите. Освен това, устройството няма никакви видове маяци - светлинен или звуков, никакъв, който да позволява да бъде търсено със сонар.

По-рано стана ясно, че черната кутия  е с нарушена херметизация и че военните експерти смятат, че това не е фатално. 15 дни след катастрофата, кутията беше извадена от морското дъно и пренесена със самолет от Варна в авиобазата "Граф Игнатиево". Експертите обаче трябва да проверят дали записите от полета са запазени.

Все още не са свалени данните от черната кутия на падналия самолет заради скъсан лентов кабел, надявам се до 2 -3 дни това да приключи. Това каза тази сутрин министърът на отбраната Георги Панайотов пред БНТ. Той допълни, че засега не е ясно какви са действията на пилота в последните 13 секунди преди падането на изтребителя.

„Все още не са свалени данните от черната кутия. Предстои това да стане. Възникна непредвиден проблем - скъсан е лентов кабел и трябва да бъде доставен нов от производителя на тези черни кутии в Украйна. Без този кабел не може да свалим данните, защото рискуваме да направим късо съединение", каза Панайотов.

"Майор Терзиев е герой и е изпълнил бойната си задача. В реални бойни условия той щеше да свали врага, който иска да нападне България", заяви още министърът. - Стрелбата по мишена е между 4000-7000 метра. Най-вероятно бързо падащата мишена е принудила майор Терзиев да се спусне много бързо. За последен път той е бил засечен на 1200 метра (височина)“.

„Няма никаква мистерия с падналия самолет. Министерството на отбраната не е разследващият орган, Прокуратурата трябва да каже имената. Няма да се допусне прикриване на когото и да било, в момента се установяват фактите“, заяви още Панайотов и добави, в момента се водят две паралелни разследвания – едното от Прокуратурата, който търси виновните за трагичния инцидент, а второто от Военна полиция, която установява фактите.

Към момента по инцидента са разпитани множество свидетели, иззета е документация и аудиозаписи, свързани с ръководството на полета, уточни военноокръжният прокурор на Сливен полк.Христо Тинев.

Но поясни пред БНТ: "Ще бъде извършен анализ на съдържащото се в кутията: материали, аудио записи, всичко, което вътре е налично надяваме се да бъде запазена кутията тъй като е престояла вече доста време на морското дъно. Предстои назначаването на поне три експертизи - обща, съдебно-техническа и химическа за изясняване на кинетичните сили, довели до авиокатастрофата, авто-техническа за състоянието на самолета и експертиза на самия бордови регистратор. Има още много работа - със сигурност срокът за разследване ще бъде удължен, тъй като назначаването и изготвянето на тези експертизи, за които казах изисква доста време".

Изтребителят МиГ-29 изчезна от радарите и падна в морето при натовско учение в 0:43 ч. на 9 юни. На следващия ден майор Терзиев бе обявен за загинал, а издирването на черната кутия на машината продължи. То бе прекратено за няколко дни заради лоши условия.

Още по темата