Quantcast

Медия без
политическа реклама

Чехи спечелиха конкурса за втори „Мост на влюбените“ в Южния парк

Той ще е с дължина 600 м. и ще тръгва от района срещу басейн "Спартак"

07 Окт. 2022
Новият пешеходен мост ще свързва зонатата срещу басейн "Спартак" с друга част на Южния парк

Архитектурно студио „Боеле“ от Чехия победи в международния конкурс за втори пешеходен мост в Южния парк, съобщиха от Столична община. На второ и трето място са класирани български екипи - „Мио дизайн“ ООД, представляван от арх. Орлин Давчев, и „Андонов и синове дизайн“ ООД с представител арх. Андон Андонов. Съгласно регламента, освен наградата от 20 000 лв., победителят получава и покана за изготвяне на инвестиционен проект по всички необходими части във фаза работен проект. Класираният на второ място ще получи 15 000 лв., а на трето - 10 000 лв.

Идеята на “Боеле” е да се изгради мост с дължина 600 м. и широчина 10 м., издигащ се на 7,5 метра над земята. По него ще минават пешеходци и колоездачи. Мостът ще тръгва от зоната срещу басейн "Спартак" и ще извежда зад басейна. Ще има и пешеходна пътека "зебра" под моста на ул. "Бяла черква" (продължението на бул. "Арсеналски"). Предстои изработване на подробен устройствен план и провеждане на отчуждителни процедури за имота на кръстовището на "Бяла Черква" и бул. "Петко Каравелов". Същинската реализация се очаква да започне през периода 2023-2024 г., съобщи главният архитект на София Здравко Здравков.

С изграждането на новата мостова конструкция и прилежащите зони на практика ще завърши сливането на трите зони: Южен парк – първа част (пространството около НДК), Южен парк – втора част и Южен парк – трета част в едно непрекъснато и мащабно парково пространство“, съобщават още от Столична община.

Проектите на участниците бяха разгледани и оценени от международно жури в състав: арх. Йеспер Дал - ръководител на градоустройствения отдел на община Фредериксберг, Дания, арх. Милутин Фолич – бивш главен архитект и урбанист на град Белград, арх. Ресул Емра Шахан - председател на Истанбулската агенция за планиране и председател на борда на директорите на BİMTAŞ, арх. Васил Василев – представител на Камарата на архитектите в България, арх. Лидия Лазарова - представител на Съюза на архитектите в България, проф. д-р инж. Дарина Нитова – представител на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, проф. д-р инж. Георги Линков – представител на Камарата на строителите в България, арх. Ивайло Петков - председател на комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика в СОС, доц. д-р арх. Ясен Кьосев – представител на Университета по архитектура, строителство и геодезия, арх. Владимир Владов – главен архитект на район „Триадица“, Мария Механджиева – главен юрисконсулт в НАГ.

Повече за конкурса може да се прочете и види на https://peshehodenmost.com/.

Още по темата