Медия без
политическа реклама

Цените на общинските жилища в София скачат с над 70%

С решение на СОС базовата стойност на монолитното строителство ще поскъпне от 680 на 1182 лв. за кв.м., а на панелното - от 485 на 843 лв.

29 Март 2022
Илияна Кирилова
Цените на общинските жилища не са променяни от 2013 г., припомнят от Столична община.

Столична община има намерение да вдигне цените, на които наемателите на общински жилища могат да ги закупят. От „Московска“ 33 съобщиха, че работна група актуализира Наредбата за цените при сделки с недвижими имоти на Столична община. Докладът вече е внесен в Столичния общински съвет от общински съветници от всички политически групи – арх. Ивайло Петков и Ботьо Ботев от ГЕРБ, Иван Таков от БСП, Пеню Пенев от „Демократична България“, Борислав Иванов от „Атака“, независимият Борис Бонев от „Спаси София“ и от заместник кмета по финансите Дончо Барбалов. Според председателя арх. Петков от ГЕРБ „София има нужда от реални механизми за управление на общинската жилищна политика, както и за насърчаване на инвестициите в нея“.

Предложенията на работната група са цените на общинските жилища, които наемателите им искат да купят, да бъдат актуализирани, а част от получените от продажбата средства да се използват за ремонт и облагородяване на социалната и техническа инфраструктура в съответните райони. Така промените в Наредбата ще отговорят на очакванията на правоимащите да закупят общинско жилище, но и ще защитят обществения интерес“, се казва в съобщението на Столична община.

По закон общинските съвети могат да определят цената на жилищата, независимо от пазарните нива, но с условие тя да не е по-ниска от данъчната им оценка. При последната промяна на Наредбата за цените на общинските имоти през 2013 г. базовата стойност на кв. м площ общинско жилище е определена на 680 лева за монолитно строителство и 485 лева за панелките.

В годините след това пазарът на недвижими имоти в София отбеляза значителен ръст не само като обем сделки, а и като цена за квадратен метър , отбелязват още от администрацията. По официални данни на НСИ към третото тримесечие на 2021 г. индексът на поскъпване на жилищата в столицата е 73,9%  спрямо 2015 г. Данните се отнасят за новопостроени и съществуващи жилища, закупени от домакинствата.

Предложеното в доклада повишение на стойността на жилищата е съобразено с този процент, запазвайки социалния елемент, смятат от градската управа. Базовата стойност за монолитно общинско жилище става 1182.52 лева за кв.м, а за панелно общинско жилище става 843.42 лева за кв.м., изчисляват оттам. „Запазва се и методиката в наредбата за определяне на крайната стойност на жилището според зона, изложение, етаж, складови помещения, общи части, право на строеж и пр. С актуализацията на цените на общинските имоти ще бъде преодоляна драстичната разлика с пазарните нива и ще може да бъдат продавани на правоимащите“, коментират от Столична община.

Зам.кметът Барбалов даде и два примера от различни части на София. "В момента оценката на общински апартамент в жк "Младост" 3 с площ 47,94 кв. м, панелно строителство, е 25 677 лв., а след корекцията цената ще стане 44 687 лв. (843,42 лв. на кв. м). Жилище в кв. "Овча купел", с площ 75,63 кв. м, ЕПК, до момента е оценявано на 80 480 лв., а след прилагане на индекса на оскъпяване същият апартамент вече ще е с цена 139 517 лв. (1182,52 лв. на кв. м.)", изчисли той във Фейсбук. 

Още по темата