Медия без
политическа реклама

Цацаров: Сигналите и проверките срещу съдия Миталов са тайна

ВСС стартира дисциплинарно дело срещу магистрата, санкциониран от САЩ за "сериозна корупция"

18 Февр. 2020ОбновенаРАДА НИКОЛОВА
Илияна Кирилова

Шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров не предоставя информация на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за сигнали и проверки срещу съдия Андон Миталов. След като магистратът от спецсъда беше санкциониран публично от САЩ за "сериозна корупция", Панов поиска информация за него от КПКОНПИ и прокуратурата. Във вторник от съда съобщиха, че са получили отговор от КПКНОПИ. Отговорът е витиеват, но от него излиза, че срещу Миталов в КПКОНПИ има някаква проверка за корупция. В него се казва, че "законът забранява разгласяването на факти и данни по подадени сигнали до комисията". Освен това предоставянето на информация за извършвани проверки щяло да наруши Закона за защита на класифицираната информация. Всичко в отдел "Противодействие на корупцията" в антикорупционната комисия е секретно, гласи отговорът на Цацаров.

Главният прокурор Иван Гешев още не е отговорил на въпросите на Панов за Миталов.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник реши със 7 гласа "за" срещу 4 "против" да бъде образувано дисциплинарно дело срещу Миталов. В състава, който ще разгледа казуса, влизат Даниела Марчева, Боряна Димитрова и Атанаска Дишева, която ще бъде докладчик.

До дисциплинарката се стигна след предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнение на спецсъдията. Преди седмица кадровиците единодушно решиха, че засега няма да обсъждат предложението на Кирилов, защото е неясно и непълно. Те дадоха 7 дни на министъра да се поправи и той твърди, че го е сторил. 

Дисциплинарните въпроси по принцип се разглеждат на закрити заседания. Въпреки че министърът огласи предложението си, както и миналия ноември от прокуратурата публикуваха искането на главния прокурор Сотир Цацаров Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да провери Миталов, кадровиците спряха излъчването на днешната дискусията. С това действие на министъра в съдебната власт се настани геополитиката, категоричен бе след заседанието Лозан Панов, цитиран от "Де факто". Шефът на ВКС е гласувал "против" и обяви: не става дума за корупционни действия, а за произнасяне на един съдия с необжалваем акт.

Още по темата