Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бутафорен гроб на Васил Левски се появи в центъра на София

Той се намира на паркомясто и претендира да остане на улицата една седмица

21 Февр. 2023Обновена
Мобилният гроб на Левски се появи на гърба на земеделското министерство

Бутафорен гроб на Васил Левски се появи в центъра на София. Изключително грозната самоделна инсталация е разположена на ул."Дамян Груев" пред входа на болница „Сердика“ и включва надгробна плоча, обградена с кашпи с логото на Столична община. Парадоксалното е, че композицията е разположена на място за паркиране сред паркирали автомобили. Районът е "зелена зона". "Тук през 1873 г. е погребан Васил Левски", пише на възпоменателната плоча.

От Столична община съобщиха за "Сега", че Центърът за градска мобилност не е давал мястото под наем. Освен това визията на паметника не е била внасяна, обсъждана и одобрявана от специализираната общинска комисия, която разрешава поставянето на паметници в София. 

По-рано фотожурналистът Цветан Томчев съобщи по Нова телевизия, че площта е наета като паркомясто за срок от една седмица срещу 12 лв. на ден. Томчев поясни, че авторите на идеята за мобилния гроб са избрали тази улица, тъй като според техни изследвания там се намира гробът на Апостола. Томчев уточни още, че въпросните изследвания са направени от преподавателя в университета във Велико Търново Николай Иванов, като същият е наел паркомястото. Подкрепа за инициативата дал и кметът на Сухиндол инж. Павел Чернев, с чиято помощ е изработена надгробната плоча. Върху нея има също надпис, че район "Красно село" (в чиято юрисдикция попада адресът на "гроба") подкрепя инициативата.

Срещу композицията вече са появиха множество остри коментари в социалните медии. "По-голяма идиотщина в съзнателния си живот не съм виждал! Поредният "гроб на Левски" е ситуиран върху общинско паркомясто, между два паркирани автомобила. Някакъв човек изследвал и изчислил, че там е имало гробище и Апостолът е погребан в него, преди да бъде изкопан и пренесен под олтара на една от старите софийски църкви. Дотук добре. Обаче, група хора решават, че е родолюбиво да почетат откритието, като наемат от общината паркомясто, и вместо буса на баджанака паркират на него истински гроб. Преносим. Модулен, от кашпи на Столична община. И носят венец и цветя. Ако някой в Скопие или Анкара беше направил такава бутафорна гавра с българския светец, щяхме да си изтеглим посланика и да свикаме извънреден Съвет на ЕС в Брюксел. Но тук на някакви хора им е "патриотично". Вчера минах покрай "гроба" с колата, без да успея да прочета какво е. Намира се пред входа на софийска болница. Реших, че е някой от онези тъжни случаи, в които човек си отива в линейка, докато няколко болници отказват да го приемат. Не е лекарска грешка. "Гроб на Левски" е“, коментира Борис Станимиров"След бутафорните крепости дойде ред и на бутафорните гробове", пише пък Катя Дянкова.

"Тази вечер Столична община премахна бутафорната инсталация, тъй като е поставена без нейно разрешение", съобщи бТВ.  

Още по темата