Медия без
политическа реклама

Българският и македонският премиер дадоха старт на Коридор №8

Откриването на македонски клуб в Благоевград бе спорна тема и по време на първата копка

29 Окт. 2022Обновена
БГНЕС

Служебният премиер Гълъб Донев и министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски дадоха старт на участък от строителството на прословутия Коридор 8. Церемонията бе в местността Шупли камен край град Куманово, където започва работата върху източната част на железопътното трасе, участък Куманово – Беляковце – Крива Паланка. В нея се включи и вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията в служебния кабинет Христо Алексиев.

Стратегическия важният комуникационен канал трябва да свърже България Северна Македония, Албания и Италия и да създаде интермодална връзка между Черно и Адриатическо море. Обещанията за строителството му обаче вървят от поне 30 години. През 2008 г. на злополучния инфраструктурен проект бе посветен и пълнометражен филм - документалният "Коридор №8" на Борис Десподов.

Работата по първите два участъка - от Куманово до Беляковце и от Беляковце до Крива Паланка трябва да приключи до края на 2025 г. , за което са осигурени всички необходими средства и е извършено отчуждаването на терена, съобщи преди месец директорът на "Железници - инфраструктура" в Северна Македония Хари Локвенец. Участъкът от Куманово до Беляковце, който е дълъг 31 километра, ще бъде изграден от консорциума "Щрабаг", срокът за изпълнение на този участък е 24 месеца, но от компанията смятат, че ще приключат в по-кратък срок.  Вторият участък пък ще бъде изпълнен от турската компания "Гюлермак", като срокът за изпълнение на този проект се очаква да бъде в рамките на 36 месеца. До края на годината трябва да бъде обявен търг за избор на изпълнител за третия участък от Крива паланка до границата с България.

"В условията на потенциална енергийна и продоволствена криза е жизнено необходимо да си осигурим пътища за доставка", заяви Гълъб Донев на церемонията. "През изминалите над 140 години, реализирането на инфраструктурите и свързаността, залегнало в днешния Коридор 8, е било въжделение на редица поколения от двете страни на границата". 

Донев припомни, че последиците на войната в Украйна разкриват за пореден път едно най-уязвимите места на нашия региона, а именно неразвитата и даже липсваща инфраструктура. "Поради липсата на свързваща железопътна и енергийна инфраструктура нашите държави са принудени да търсят алтернативни пътища за доставки, минаващи пред трети държави, което допълнително оскъпява цената и удължава времето за доставка на ресурсите, от които всички се нуждаем", каза още Гълъб Донев.

В този контекст той съобщи, че предстои да се подпише Споразумение между българския и северномакедонския газопреносни оператори за междусистемното свързване за точката Кюстендил-Жидилово. По думите му това ще осигури диверсификацията и повишаването на сигурността на доставките на природен газ за РС Македония, както и задълбочаване на сътрудничеството в енергийната сфера.

Същевременно, дори и в тези условия, за първи път в историята на България и РСМ се очакв търговският стокообмен до края на година да достигне 1 млрд. евро, съобщи Донев и попита риторично: "Представете си какъв би бил резултатът, ако между България и РСМ имаше развита инфраструктура."

 

ПРЕСЕЧНА ТОЧКА

Република Северна Македония (РСМ) ще изпрати официално искане за отваряне на официален македонски културен център в Благоевград, съобщи премиерът на страната Димитър Ковачевски след церемонията.

Отварянето на клуба "Никола Вапцаров" утре в Благоевград бе централна тема по време на срещата. Гълъб Донев заяви, че клубът е иницииран и финансиран от организации с подчертан антиевропейски профил, които не са регистрирани у нас. Ковачевски призова да се търси сближаване между двете страни и да не се използва реторика в обратната посока. По думите му хората от РСМ, които желаят да присъстват на откриването на този клуб, могат да го направят.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви днес в Охрид, че ще бъде в Багоевград за откриването македонския център утре.

В същото време Скопие ще внесе официално искане в България за откриването на официален културен клуб в България в Благоевград, заяви македонският министър-председател, но не уточни кога.

Наследниците на поета Никола Вапцаров и общинския съвет в Благоевград протестираха срещу македонския културен клуб, който отваря врати в града тази неделя, 30 октомври.  Клубът ще носи името на Вапцаров.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата