Медия без
политическа реклама

Гълъб Донев: Върнахме центъра за вземане на решения в България

Служебният кабинет отчете нечувани успехи

Служебният кабинет показа на живо последното си заседание, на което премиерът Гълъб Донев се похвали с успехите си
Илияна Димитрова
Служебният кабинет показа на живо последното си заседание, на което премиерът Гълъб Донев се похвали с успехите си

Служебният кабинет отчете единствено успехи и никакви пропуски за работата си по време на втория си мандат от 3 февруари до 5 юни. Извънредното правителствено заседание бе излъчвано на живо като служебният премиер Гълъб Донев изчете кратък отчет с похвали за свършеното. Нито един министър след това не пожела да вземе думата и заседанието бързо бе закрито. 

"Когато казах, че сме в новия сезон на "Сървайвър", не очаквах да се стигне до такава изобретателност в изпитанието. Докато отвън спореха какви са правомощията ни, за какво сме избрани, какъв ориентир следваме за посоката ни на развитие, ние върнахме центъра за вземане на решенията там, където е неговото място - в България", каза в началото на заседанието Гълъб Донев. Не се разбра къде според Донев е бил преди това центърът.

След това  той се обърна вероятно към новите управляващи с думите: "Мислете за хората. Те са държавата. Не мачкайте и не пречупвайте хората. Този модел вече не работи. Политическата арогантност вече е демоде и безполезна".

Служебният премиер отчете спокойно преминали избори през април, без съществени нарушения благодарение на добрата работа на МВР в превенцията срещу купуването на гласове. Проведеното за първи път видеонаблюдение при броенето на бюлетините, също, според служебното правителство, не е създало проблеми като при това тази трудна задача била "решена по най-щадящия за бюджета начин". Всъщност на изборите бяха поставени нови рекорди по хаос и сгрешени протоколи.

Донев обяви за голям успех публикуването на информация за цените на хранителните продукти по цялата верига от производителя или вносителя до щанда в създадения специален сайт от министерството на икономиката. От думите на премиера стана ясно, че благодарение на това, заедно със завишения контрол от КЗП и Комисията за стоковите борси и тържища, от началото на годината инфлацията е паднала с над 4% и за май вече се очаквало да бъде под 10%. Изготвеният законопроект за търговската надценка на хранителните продукти остана на етап обществено обсъждане, като идеите му се критикуват от политическите сили.

Поне Донев не си преписа като своя заслуга спада на цените на природния газ, както направи ден преди това служебният министър на енергетиката Росен Христов. Всеизвестно е, че котировките на синьото гориво паднаха за цяла Европа и се върнаха на нивата допреди войната в Украйна.

В областта на енергетиката също бяха отчетени немалко успехи - подписан меморандум за нефтопровод с Гърция, споразумението с още четири държави за съвместно пренасяне на газ към Европа, договорени допълнителни количества газ от Азербайджан, започналото разширяване на газохранилището в Чирен, задвижени проекти за изграждане на нови ядрени мощности в Козлодуй и Белене. Не бе споменато нищо за липсата на яснота за предоговарянето на плана за възстановяване и устойчивост в тази му част.

Гълъб Донев отчете и огромен ръст на инвестициите - по време на служебното правителство те били скочили 15 пъти. Донев обаче даде пример единствено със старта на нова индустриална зона в Доброславци, където се очаква разкриване на производства от автомобилната индустрия. Донев отчете и колко законопроекти е внесло служебното правителство, които са ангажимент по плана за възстановяване и устойчивост. 

По време на служебното правителство също така е намалял броят на регистрираните престъпления и е нараснала общата разкриваемост. Въпреки засиления с 30% миграционен натиск са предотвратени 31 000 опита за незаконно преминаване на границата. Като успех бе изтъкнат постигнатият напредък по проекта за изграждане на Национална детска болница и системата за медицинска помощ по въздуха.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Гълъб Донев, отчет

Още по темата