Медия без
политическа реклама

Какво (не) каза премиерът Донев в речта си "на изпроводяк"

Приказки от 1001 нощ - служебният кабинет стреснал цените и престъпниците

Премиерът Гълъб Донев е доволен от "мандата" си. Но доволни ли са гражданите...
Илияна Димитрова
Премиерът Гълъб Донев е доволен от "мандата" си. Но доволни ли са гражданите...

"Хвалят се като комунисти - без тях и сезоните нямаше да се сменят, написа в социалните мрежи гневен гражданин, предизвикан от публичния отчет на служебното правителство. 

Като дисциплиниран боец премиерът Гълъб Донев даде рапорт за свършеното от екипа му от 3 февруари досега - в очакване парламентът да гласува във вторник редовен Министерски съвет, комуто да предаде щафетата. Донев бе неочаквано лаконичен, събра разбора си в 15-ина минути реч, наблегна на спорни и на незначителни успехи, представи като постижения рутинни действия и подмина подобно на експрес селска гара всичко, за което търпеше критики.


Поражения, равни на победа


Да се хвалиш, че си обуздал цените - при двуцифрена инфлация, е озадачаващо (меко казано). Но без да му мигне окото, служебният премиер гордо отчете, че от септември насам индексът на цените бил спаднал с 4.7%. Дори не спомена - в името на истината, че лекото свиване на инфлацията у нас се дължи на външни причини - на международните пазари котировките на нефта, газа, бензина, дизела, тока и т.н. вървят надолу.  Случи се "невъзможното" - най-сетне видяхме и на нашата енергийна борса токът да струва нула лева (в определени часови пояси). Само дето служебните министри имат нулев принос за това - просто пазарът си работи и  частните инвестиции във ВЕИ си казват думата.

Дотук добре, но разходим ли се с пазарска чанта по супермаркети и бакалии, етикетите на храните (и не само) ни удрят като парен чук. Премиерът Донев обаче с лекота прелетя над тази тема, като отчете колко се стараят в контрола държавните комисии, имащи отношение към цените и защитата на потребителите. И изтъкна "фамозната" информационна система за съпоставяне на цените - нищо че интересът към този сайт пламна и угасна като кибритена клечка.

Докато временните министри плашеха инфлационния Голиат с ценови справочник в интернет, морковите минаха 3 лева, кромидът стана стока лукс, саламите и месото разбиват рекорди. Истински или фалшиви, млякото и сиренето не спират да поскъпват в магазина, докато съкрушени от безобразно ниските изкупни цени фермери разливат и подаряват продукцията си. Къде тук има място да хвалби... .

Безпочвеното перчене на кабинета катастрофира най-гръмко в цените на хляба  - по-високи са от миналата година и не спират да се катерят. Защо е така при свален ДДС от 20 на 0 процента, с природен газ, който след космическите върхове преди година сега е на предвоенни нива, при по-евтини нафта и  ток, със сринали се световни цени на житото - никой не дава обяснение. На този фон назначеният от президента МС бе обсебен от "кауза" - да блокира вноса на евтина украинска пшеница, слънчоглед и царевица, без който хлябът, олиото, фуражите, месото и млякото сигурно щяха да са даже още по-скъпи.

Като тема, заслужаваща фанфари, Донев открои борбата с престъпността и  битката за пътна безопасност. По-добре бе изобщо да не докосва толкова болезнени въпроси - точно в седмици и месеци, в които престъпният свят буквално се гаври със законите и правосъдието, а Темида се тресе от войни и компромати. Разбрахме например, че легендарният "Пепи Еврото" скоропостижно е заминал сев Дубай точно преди да бъде арестуван, бившата му половинка разказа потресаващи истории за търговия с влияние и призна за свои участия в незаконно събиране на снимки и записи, но никой не я вика на разпит. Преди дни смъртта на Ангел Христов от дуета "Братя Галеви" удари звучен шамар на претенциите ни за Шенген - като издаде, че преминаването на българската граница не е никакъв проблем дори за много известни персони, обявени за международно издирване от Интерпол. 

Зачестиха и ужасяващите случаи на малтретирани и пребивани до смърт жени и деца. На фона на тежки катастрофи, на все повече пометени и размазани от безумни шофьори пешеходци, на зачестили траурни бдения и гневни митинги заради нелепа смърт на пътя, да обясняваш, че си подобрил пътната сигурност, е като да размяташ "спасително" въже в къщата на обесения.  

 

По тангентата 

 

Направи впечатление оглушителното мълчание на премиера за "пробивите" в пътното строителство, битката с незаконните градежи и отпушените ремонти. Донев не спомена и дума за прословутото "събуждане" на "заспалите" магистрали, с което ресорният отговорник в МС Иван Шишков толкова се гордее. Това поражда съмнения, че министърът може да е кривнал от директивите на президентството... 

Енергетиката бе отчетена набързо,  може би защото отговорният министър сам се похвали, давайки магистрално интервю пред БНТ. Росен Христов осведоми публиката, че кабинетът "Петков" умишлено натикал България в газова криза, а кабинетът "Донев" я спасил. Газовата криза бе предизвикана от режима в Кремъл чрез "Газпром" и бе успешно преминато изпитание за цяла Европа, но какво тук значат някакви си факти.  

 

Видимото и невидимото 

 

Служебният премиер заобиколи "слона в стаята"  - продънения бюджет, страховития дефицит и намеците за посягане към неприкосновената част от Фискалния резерв. Но пък изтъкна напредъците с медицинските хеликоптери и с новата детска болница. В списъка на успехите Донев приши и великденските добавки за пенсионерите. Всъщност, щеше да е новина, ако беше отказал да ги раздаде.

Ако поредният назначен от президента Радев кабинет заслужава признание за нещо, това е организацията на априлския вот. Изборите минаха сравнително успешно въпреки мините, заложени от хартиената коалиция в "12 без пет" с безумни законови промени - скопяването на машинното гласуване и превръщането на машините в принтери, въвеждането на видеонаблюдение на преброяването на бюлетините и други "детайли". Изборната администрация преодоля техническите предизвикателства. А търговията с гласове? Служебното правителство твърди, че се е справило добре. Гълъб Донев приведе като "доказателство" факта, че са били подадени повече от 800 сигнала за платен и контролиран вот. Както би казал др. Тодор Живков, тази година 800, на следващите избори 1800 :)

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата