Медия без
политическа реклама

Служебният премиер се присмя на "въртележката" на ГЕРБ и ПП-ДБ

Гълъб Донев изчете саркастични "бележки" към бащите на бъдещия кабинет

23 Май 2023
Гълъб Донев пожела здрав вестибуларен апарат на политическите сили, опитващи се да сглобят редовен кабинет
бТВ
Гълъб Донев пожела здрав вестибуларен апарат на политическите сили, опитващи се да сглобят редовен кабинет

Служебният министър-председател Гълъб Донев нагази в дълбоки политически води и си позволи саркастичен коментар за актуалните събития, като пожела на ГЕРБ, ПП и ДБ да не получат опасно главозамайване от резките пируети, които правят. Той заяви, че прави оценка от високата си позиция на премиер с над 9-месечен стаж. Главата на временното правителство четеше забележките, което заедно с острия тон остави впечатлението, че речта не е просто негова инициатива и импровизация, а е най-малкото съгласувана с президентството. 

"Важното е при готвената властова формула, почиваща на принципите на ротацията, участниците в нея да не изгубят равновесие и поглед към детайлите. Не се наемам да прогнозирам до какво ще доведе поредното преобръщане в отношението между първите и вторите в политическата система. В битието си на премиер на повече от 9 месеца ще кажа, че в началото е добре да се мисли не за оставката, а за работата в полза на хората, която ще се свърши преди оставката, когато и да е тя", заяви Гълъб Донев в изявлението си преди заседанието на Министерски съвет във вторник следобед.

Той даде висока оценка на временното правителство: "Най-големият ни успех трудно може да се отчете в протоколно решение. Ние управлявахме държавата в режим на нормалност, предвидимост и спокойствие. И това на моменти изглеждаше скучно".  След което изявлението на Донев пак се насочи с жлъч към бъдещите управляващи: "Забавлението, което предлага играта на въртележка, върви с уточнението, че можеш да изгубиш равновесие, внимание и добра видимост за детайлите. Същото се отнася и за политическата въртележка. Да се надяваме, че участниците ще имат стабилен вестибуларен апарат."

 

Да припомним: Ролята на служебния кабинет е преди всичко да организира добре предсрочните избори. Не е работа на служебен министър, пък било той и премиер, да дава оценки на политически сили за техните политически усилия да съставят редовно правителство. Гълъб Донев не е и никога не е бил ръководител на партия. През по-голямата част от трудовия си живот е бил чиновник. 

Още по темата