Медия без
политическа реклама

Чарлз III и Камила бяха коронясани за крал и кралица

Преди събитието служебният премиер Гълъб Донев говори с новия монарх за Панагюрското съкровище

06 Май 2023Обновена
Стопкадър от екрана на Би Би Си
Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби постави 360-годишната корона на Свети Едуард на главата на монарха, който седеше на трон от 14-и век.

Чарлз III и съпругата му Камила бяха коронясани днес официално като крал и кралица на Обединеното кралство. На тържествена религиозна церемония в Уестминстърското абатство новият британски монарх изпълни сложен ритуал, пълен със символика и препратки към предците му. Облечен в кадифената роба на дядо си, крал Чарлз бе помазан със свещено миро, след което на главата му бе поставена короната на Свети Едуард.
Камила бе коронясана с короната на кралица Мария малко по-късно.

След това кралските регалии, които се съхраняват в съкровищницата на Тауър, бяха предадени, за да се върнат на обичайното си място.
Около 2200 души, сред които кралското семейство, известни личности, религиозни лидери и държавни глави, дойдоха в абатството, за да станат свидетели на събитието.

Теглена от шест коня карета отведе Чарлз и съпругата му Камила на "кралско шествие" към Уестминстърското абатство и обратно. Шествието събра десетки хиляди обикновени хора, дошли да поздравят новия крал. Мнозина обаче изразиха и неодобрението си спрямо Чарлз III.

В абатството монархът положи коронационна клетва: "Аз, Чарлз, тържествено и искрено в присъствието на Бога изповядвам, свидетелствам и заявявам, че съм верен протестант и че според истинското намерение на постановленията, които осигуряват протестантското наследяване на престола, ще подкрепям и поддържам споменатите постановления в рамките на силите си според закона".

Присъстващите го приветстваха с думите "Бог да пази крал Чарлз!".

Сред официалните гости бяха Симеон Саксгобургготски и съпругата му Маргарита, както и служебният премиер Гълъб Донев. На вчерашния прием, даден от бъдещия крал за чуждестранните гости те имаха разговори поотделно с Чарлз III.

Във фокуса на разговора на премиера Донев и Чарлз III беше засилването на двустранното сътрудничество в областта на сигурността, търговията, културата и образованието. Двамата говориха и за откритата наскоро мащабна изложба в Британския музей, където България е представена с едно от най-забележителните си съкровища - Панагюрското. Крал Чарлз III изрази възхищението си от експозицията, а министър-председателят Гълъб Донев отбеляза, че Панагюрското съкровище е уникален шедьовър на античното изкуство.

Сред останалите гости са нидерландският крал Вилем-Александър и кралица Максима, белгийският крал Филип и кралица Матилда, принцът на Монако Албер и съпругата му - принцеса Шарлийн, испанският крал Фелипе и кралица Летисия, шведският крал Карл XVI Густав и дъщеря му принцеса Виктория, и др.

Още по темата