Медия без
политическа реклама

СЕМ отново не прие отчета на Кошлуков

26 Септ. 2023Обновена
Емил Кошлуков
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Емил Кошлуков

Съветът за електронни медии (СЕМ) не стигна до решение относно приемането на отчета на генералния директор на Българската национална телевизия - Емил Кошлуков, за периода от месец януари до юли тази година.

На заседание на медийния регулатор днес "за" гласуваха председателят на СЕМ Соня Момчилова и Габриела Наплатанова, член на Съвета. Вот "против" дадоха останалите присъстващи членове на регулатора – Симона Велева и Пролет Велкова.

От СЕМ обясниха пред БТА, че процедурата не предвижда следствия от липсата на решение за приемане на отчета. Неприемането не се случва за пръв път, откак Кошлуков ръководи обществената телевизия.

Аз за първи път ще подкрепя отчета на генералния директор на БНТ, коментира Габриела Наплатанова. По време на заседанието тя изрази благодарност към екипа на "По света и у нас" за адекватната реакция и отразяването на актуални събития като смъртта на Евгений Пригожин и бедствието в Царево. 

Симона Велева аргументира своя вот "Против" приемането на отчета, като посочи, че има проблем с управителното тяло на БНТ. Тя припомни, че Емил Кошлуков в момента е изпълняващ длъжността генерален директор на телевизията. "В лицето на управителния съвет досега имаше един стабилитет в управлението на Българската национална телевизия, защото останалите от членовете бяха в мандат. Знаете обаче, че това положение ще продължи точно още два дни. И това поставя за мен проблем, свързан с това, че ние приемаме отчет, но всъщност ние нямаме концепция. Нямаме утвърдена концепция, която да е приета по законодателен ред, която да се ползва с доверие и която да има една предвидимост, една яснота каква е политиката, която се води от Българската национална телевизия, накъде отива телевизията, какво ново ще се случи, какво ново ще се развие", коментира Велева. 

 

БНТ преговаря с HBO 

Българската национална телевизия преговаря с HBO за излъчването на няколко нейни сериала, съобщи по време на представянето на отчета днес Емил Кошлуков. Пред БТА той посочи, че сред продукциите, към които от компанията имат интерес, са „Войната на буквите“, „Вина“, „Порталът“, „Под прикритие“, „Денят на бащата“. 

Директорът на БНТ съобщи, че на 5 октомври предстои да бъде обявена новата филмова сесия на телевизията. Кошлуков допълни, че обществената медия би участвала в кръгла маса, на която да бъдат обсъдени филмопроизводството и бъдещето на българските сериали.

 

Без нарушения при отразяване убийството на Алексей Петров

Няма констатирани нарушения на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) в наблюдаваните линейни и нелинейни услуги по отношение на медийното отразяване на убийството на Алексей Петров. Това стана ясно от представен доклад в рамките на днешното заседание на СЕМ.

Медиите използват официални източници на информация, както и свои неформални източници, посочи експерт от дирекция „Мониторинг“ на регулатора.  На заседанието бе съобщено още, че една от наблюдаваните програми посочва двама свидетели на престъплението, а в СЕМ е постъпило писмо от адвокатско дружество, което търси защита на свидетелите и право на отговор.

Съветът за електронни медии е поискал становище от доставчика, а в отговора му се посочва, че при подготовката на публикацията са взети съответни мерки за неразкриване самоличността на свидетелите и техните роднини.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Емил Кошлуков, СЕМ, отчет

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?