Медия без
политическа реклама

Благоевград протестира срещу македонския клуб "Никола Вапцаров"

27 Окт. 2022

Наследниците на поета Никола Вапцаров и общинския съвет в Благоевград протестираха срещу македонския културен клуб, който отваря врати в града тази неделя, 30 октомври. Клубът ще носи името на Вапцаров. “Вие сигурно знаете, че той е участвал в македонски културен кръжок, поетичен ли кръжок, не мога да кажа, не съм историк, но такъв кръжок и той се самоопределя като македонец”, казва един от организаторите - Атанас Мазнев.

“Претенциите, които имат братята от Северна Македония не са основателни. Защото всички документи, които ги имаме и нашето самочувствие и чувство, което сме ние роднините – аз като племенник, сестра ми като племенница, баща ми като негов брат, винаги са твърдели, че са българи, защото са родени от майка българка и баща българин. А във въпросника на Вапцаров си пише ясно, че произход българин. Националност българин”, казва Никола Вапцаров, племенник на поета.

Общинският съвет в Благоевград прие специална декларация. В нея съветниците определиха, като антибългарска провокация разполагането на Македонски културен клуб на територията на Община Благоевград.

“Ще цитирам това, което излезе като обявление за създаването на този център, обявено от самите организатори, разбира се: “Този център трябва да бъде ръководен от Македонското сдружение за защита на основните индивидуални човешки права, организация, която си е поставила за цел да “защитава правата на угнетеното македонско малцинство в България”, така бе обявено”, каза Радослав Тасков, председател на Общинския съвет в Благоевград. Клубът е разположен в частен имот, а това не изисква издаване на разрешение от местната власт.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски няма да присъства на откриването на клуба в неделя. Очаква се обаче това да направи лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

 

Още по темата