Медия без
политическа реклама

Шеф на КАТ осигурявал патрулки, които да обслужват голяма фирма

Бивш началник на Пътна полиция в Благоевград е предаден на съд и по обвинения за незаконно оръжие и искане на подкупи

15 Март 2023
Илияна Кирилова

Бивш шеф на КАТ е разпореждал патрулка да обслужва и съпровожда по пътищата тежка техника на фирма. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата за предаването на съд на бивш шеф на Пътна полиция в Благоевград.

"Разпореждал е съпровождане със служебен специализиран автомобил на МВР на тежкотоварна, извънгабаритна техника, превозвана от търговско дружество по републиканската пътна мрежа и общинските пътища на територията на област Благоевград. Това се извършвало без разрешителни, надлежно издадени от Агенция „Пътна инфраструктура“, без платени дължими такси и разходи, както и без сключен договор. Наред с това за осъществяване на тази дейност обвиняемият отклонил автопатрул по безопасност на движението, изпълняващ планови задачи", твърди държавното обвинение.

Двама служители на МВР са арестувани за подкуп, съобщи БНТ. Те са искали по 500 лева подкуп, за да не санкционират шофьори. Със специални разузнавателни средства са събрани доказателства за два случая.

Години наред обвиняемия заемал длъжността „главен инспектор“, началник сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР-Благоевград. Служебните му задължения включвали ръководство, организация, контрол и оценка на дейността на служителите в сектора. Носел отговорност за материалната му база и активите.

Пътен полицай бе осъден условно за вземане на подкуп след изнудване на младо момиче, че ще я глоби с хиляди левове, че ще й свали регистрационните табели и, че ще я заключи в полицейско управление.  Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата.

"С действията си, полицейският шеф целял набавяне на облага за търговски дружества чрез незаплащане на пътни такси и такива за административни дейности. Вследствие на това настъпили значителни вредни последици за държавата, в частност за Агенция „Пътна инфраструктура“ и МВР, от имуществен и неимуществен характер", твърди прокуратурата и добавя, че така била увредена административната дейност на двете ведомства, компрометиран бил авторитетът на съответните контролни органи и били ощетени техните бюджети.

Три пъти до сега е отказвал подкупи полицаят, който не взе рушвет от 10 хиляди евро и златен часовник в центъра на София. Това разказа самият младши инспектор Алек Каленски пред журналисти, след като сирийски гражданин направи опит да го подкупи.

В хода на разследването било установено и, че в кабинета си той държал късоцевно огнестрелно оръжие, пистолет „Макаров“, и боеприпаси – 43 броя патрони. Те били на частно физическо лице, като полицейският шеф нямал издадено надлежно разрешение по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Според обвинението, в качеството си на длъжностно лице той искал и приел от различни лица парични суми, които не му се следват, за да извърши действие и извършил действие по служба, свързано с реда за издаване на табели с регистрационни номера.

На обвиняемия е наложено дисциплинарно наказание „уволнение” и служебното му правоотношение с МВР е прекратено.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Още по темата