Quantcast

Медия без
политическа реклама

Български МиГ-29 осигуриха прикритие на ядрен US-бомбардировач B-52

Това е станало в тренировка за симулиранo поразяване на цели

28 Февр. 2023
Министерство на отбраната
Български пилот с МиГ-29 прикрива американски Б-52

Военновъздушните сили на Република България съвместно с Военновъздушните сили на САЩ проведоха тренировка за симулиранo поразяване на цели, съобщава Министерство на отбраната.

Изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево са осигурили прикритие и въздушно пространство за действие на бомбардировачите B-52 Stratofortress – част от Bomber Task Force 23-2, понастоящем базирани във военновъздушната база Морон в Испания.

Два американски бомбардировачи В-52 летяха над Близкия изток като демонстрация на потенциала за сдържаност, съобщава РИА Новости, като се позовава на Централното командване на въоръжените сили на САЩ. Този полет е петия, само в рамките на 2 месеца.

B-52, заедно с руския си аналог Ту-95, са едни от най-старите бойни самолети на активна служба в света. Машините обаче са многократно модернизирани с най- нова електроника и в наши дни се използват не толкова за стандартни бомбени удари, колкото като платформа за изстрелване на крилати ракети извън пределите на вражеската ПВО.

Американската въздушна „крепост“ има зад гърба си множество успешни мисии във Виетнам, Ирак, Югославия и т.н. Тя може да носи и ядрено оръжие.

Мисиите на Bomber Task Force са рутинни операции по целия свят, които демонстрират ангажимента на САЩ за колективна отбрана като участват в съвместни операции и учения с партньори и съюзници.

Два американски стратегически бомбардировача B-52 „Стратофортрес“ са направили обиколка на българското небе в късните следобедни часове на днешния ден, съобщава Би Ти Ви, като се позовава на данни от платформата за следене на самолети Flightradar24.Съвместната тренировка осигури ценна възможност за надграждане на подготовката на българските пилоти и потвърди готовността на Военновъздушните сили на Република България да противодействат решително на всякакви военни заплахи.

Американски стратегически бомбардировачи B-1B Lancer пристигнаха за първи път в Норвегия за провеждане на съвместни учения в Европа, предава РИА Новости като се позовава на изявление на командването на американските военновъздушни сили в Европа и Африка.


С действията на Военновъздушните си сили Република България потвърди своята ангажираност към колективната отбрана на НАТО и демонстрира непоколебима решимост да даде своя принос за гарантиране на сигурност и стабилност в региона, пишат още от МО.

Военновъздушните сили на САЩ представиха своя нов високотехнологичен стелт бомбардировач Б-21 "Рейдър" (Raider), който може да носи ядрени и конвенционални оръжия и е проектиран да може да лети без екипаж на борда.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?