Медия без
политическа реклама

България и САЩ стрелят с минохвъргачки в Ново село

Съвестната подготовка е за осигуряване на огневата поддръжка на механизиран батальон при настъпление

21 Ноем. 2023
Министерство на отбраната

България и САЩ тренираха стрелба с минохвъргачки, осигуряваща настъпление на батальон.

Артилеристите от 31-ви механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада провеждат съвместна подготовка с военнослужещи от американската армия на учебен полигон „Ново село“, разказват от Министерство на отбраната.

САЩ и България започват 6-месечни военни учения на полигона в Ново село. Това става ясно от официално съобщение на българското Министерство на отбраната. На Учебен полигон „Ново село“ започна съвместната българо-американска подготовка, която ще продължи до 30 юни 2022 г.

През изминалите три дни минохвъргачната батарея от батальона съвместно с американски минохвъргачен взвод тренира осигуряване на огневата поддръжка на механизирания батальон при настъпление.

Ръководената от Италия българска бойна група, която е част от усилването на Източния фланг на НАТО, демонстрира способности на полигона Ново село. https://www. segabg.Съвместната подготовка завършва с провеждането на съвместно тактическо учение с бойна стрелба, по време на което батареята осигурява американска механизирана рота при водене на настъпателни действия. Бойните стрелби се изпълняват през деня и нощта.

Само преди дни зам. генералния секретар на НАТО Мирча Джоана, заедно с премиера Николай Денков и военният министър Тодор Тагарев, наблюдава демонстрацията на оперативни способности за водене на отбранителна операция, пак на учебния полигон „Ново село“ в рамките на учението Iron Strike – 2023. 

„Знаем, че Русия ще използва зимните условия като предимство на своя страна във войната срещу Украйна, а зимата е близо. Трябва да продължим да даваме на украинците това, което им е нужно, за да продължат да бъдат силни на бойното поле и да им дадем една по-силна позиция на масата на преговорите“, заяви на полигона Джоана.

Искам да кажа: Не трябва да се плашите, няма опасност за България и причината е, че сме членове на НАТО, Русия няма да посмее да нападне член на НАТО" - това обяви само преди дни някак много смело българският премиер Николай Денков пред журналисти.

Министър Тагарев посочи, че военнослужещите са изпълнили своите задачи по време на учението Iron Strike. „Осем съюзника работят заедно на българска територия, готвят се заедно и са готови да възпрат всеки потенциален агресор, да отбраняват нашата страна, да допринасят за нашата сигурност и сигурността на източния фланг на НАТО“, посочи той. 

Натовски кораби ще влязат в цялата българска икономическа зона в Черно море. България, Румъния и Турция започват планираната противоминна операция в Черно море. Това се разбра от изявление на военния министър Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

„Ние сме доволни, че за първи път от почти 20 години членство на България в НАТО, Северноатлантическият съвет в състав посланици прави посещение в нашата страна. Всички те имаха възможност да видят каква е степента на готовност, да поговорят с военнослужещите и да помислят още какво може да бъде направено, за да гарантираме всички заедно още по-добре общата ни сигурност“, отбеляза още Тагарев. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата