Медия без
политическа реклама

Зам.-шефът на НАТО от Ново село: Знаем, че Русия ще използва зимата

Трябва да продължим да даваме на украинците това, което им е нужно, заяви още Мирча Джоана

10 Ноем. 2023
Зам.шефът на НАТО, българският премиер, посланици и гости наблюдават военното учение
Министерство на отбраната
Зам.шефът на НАТО, българският премиер, посланици и гости наблюдават военното учение

„Знаем, че Русия ще използва зимните условия като предимство на своя страна във войната срещу Украйна, а зимата е близо. Трябва да продължим да даваме на украинците това, което им е нужно, за да продължат да бъдат силни на бойното поле и да им дадем една по-силна позиция на масата на преговорите“. Това заяви зам. генералния секретар на НАТО Мирча Джоана, който е на посещение в България,  цитиран от БТА. 

Заедно с премиера Николай Денков и военният министър Тодор Тагарев, той наблюдава демонстрацията на оперативни способности за водене на отбранителна операция, на учебния полигон „Ново село“ в рамките на учението Iron Strike – 2023. 

"Русия продължава да води своята война на агресия срещу Украйна", каза още Джоана и добави: "Опасните действия на Русия са сериозна заплаха за сигурността в Черноморския регион. НАТО и съюзниците засилиха своите усилия за наблюдение и разузнаване в Черно море, включително чрез военноморска патрулна авиация, самолети АУАКС на НАТО и дронове. Много се радвам, че България работи в сътрудничество с Турция и Румъния за противодействие на плаващите мини в Черно море". 

НАТО предвижда за България формиране на мощна бригада от много добре обучени части на няколко държави и по думите на премиера Николай Денков така да увеличи 4 пъти войниците на Алианса.

Според него всички тези неща трябва да се имат "предвид и с оглед на предстоящата среща на върха във Вашингтон догодина, когато ще празнуваме 75-годишнината на алианса“. Джоана смяа, че НАТО трябва да се фокусира върху няколко неща, сред които как да засилва своя потенциал за отбрана, подкрепата към Украйна, както и да приложи 360-градусовия подход към сигурността на алианса. 

"Приветствам ангажимента, който е поела България, да задели минимум 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана през идните години, което ще се изрази в повече бойни самолети, изтребители, патрулни кораби и бойни машини за пехотата. Това ще повиши сигурността в България и ще направи НАТО по-силна", посочи още зам.шефът на НАТО.

Ръководената от Италия българска бойна група, която е част от усилването на Източния фланг на НАТО, демонстрира способности на полигона Ново село. https://www. segabg.

Българският министър на отбраната Тодор Тагарев също заяви, че Русия продължава да предприема провокативни действия срещу свободния трафик в Черно море. „Това, което Европейският съюз прави, са действия за повишена бдителност в Черноморския регион. Заедно с нашите съседи Румъния и Турция подготвяме провеждането на противоминна операция, която ще бъде отворена за други наши съюзници. Така ще гарантираме сигурността си по-добре“, припомни министърът.  

Искам да кажа: Не трябва да се плашите, няма опасност за България и причината е, че сме членове на НАТО, Русия няма да посмее да нападне член на НАТО" - това обяви само преди дни някак много смело българският премиер Николай Денков пред журналисти.

Министър Тагарев посочи, че военнослужещите са изпълнили своите задачи по време на учението.  „Осем съюзника работят заедно на българска територия, готвят се заедно и са готови да възпрат всеки потенциален агресор, да отбраняват нашата страна, да допринасят за нашата сигурност и сигурността на източния фланг на НАТО“, посочи Тагарев. 

„Ние сме доволни, че за първи път от почти 20 години членство на България в НАТО, Северноатлантическият съвет в състав посланици прави посещение в нашата страна. Всички те имаха възможност да видят каква е степента на готовност, да поговорят с военнослужещите и да помислят още какво може да бъде направено, за да гарантираме всички заедно още по-добре общата ни сигурност“, отбеляза още той. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата