facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

България е поръчала 1 млн. теста за Covid-19

Кабинетът забрани износа на предпазни средства без разрешение
Обновена
3 009
 Снимка: Песцентър МС
Премиерът Бойко Борисов провежда онлайн разговор с министрите по време на днешното извънредно заседание

Един милион теста за коронавирус са поръчани за България, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на новия водопровод за Перник. Борисов ги бил поръчал лично на еврокомисаря по здравеопазването, като те са част от обща поръчка на Евросъюза. По думите му при доставката на тези тестове ще може да започне и широко изследване на повече хора, а не както е в момента само на болни и с проява на симптоми. "Това, което се случва в света е най-голямото потвърждение на правилността на нашите мерки. Колко са били по-своевременни от другите", допълни Борисов.

БАН и София тех парк пък са събрали текстилния бизнес, за да им представят иновативни филтри за маски. Единият филтър е от активен въглен, направен от костилки, а другият със сребърни йони, обясни от своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов.

Преди инспекцията на Борисов, правителството забрани износът на предпазни средства, както и дезинфектанти и техни производни, без разрешение за износ, издадено от министъра на здравеопазването или оправомощено от него лице. Това съобщиха от правителствената пресслужба, след като министрите са провели онлайн извънредно заседание по мерките в страната, свързани с епидемията от коронавирус.

Забраната подлежеше на нотификация съгласно директива на Европейския парламент и на Съвета. България нотифицира тази забрана, както направиха и всички други държави-членки на Европейския съюз, които въведоха подобни забрани, допълват от МС.

Миналата седмица влезе в сила и регламент за изпълнение на ЕК за извършване на износ на определени продукти при условие на представяне на разрешение за износ. Регламентът цели да се ограничи износа и по този начин да се предотврати евентуален недостиг на предпазни средства, чието търсене се изостри през последните дни и се очаква да продължи да нараства значително в близко бъдеще, с оглед задълбочаващата се епидемиологична обстановка, причинена от COVID-19.

КИБЕРСИГУРНОСТ

В същото време и Държавна агенция „Електронно управление“ разпространи съвети и най-добри практики за киберсигурност до администрациите, бизнеса и гражданите, работещи отдалечено.

За много организации и компании това е първият път, когато имат служители, работещи дистанционно, което предполага липсата на указания как да предпазят информацията и устройствата си от кибер заплахи. Ето няколко съвета към всички, които искат да защитят мрежата и данните си, работейки и общувайки отдалечено.

1. Използвайте Мениджър на пароли

Мениджърът на пароли е чудесен начин да защитите всички онлайн акаунти и пароли на вашия екип. LastPass и 1Password са две от най-популярните системи за управление и за съхранение на криптирани пароли онлайн.

2. Направете двуфакторното удостоверяване стандарт

До много популярни бизнес софтуерни платформи се осъществява достъп през облака, което осигурява много предимства за екипите, работещи отдалечено - като безпроблемно сътрудничество и споделяне. Недостатъкът обаче е, че може да бъде по-лесно за някой, който не е служител, да се представи за потребител и да получи достъп до същите данни. Двуфакторната автентификация е метод, при който потребителят трябва да предостави две доказателства: нещо, което знае (като парола) и нещо, което има (като хардуерен жетон или мобилен телефон, който генерира уникален код).

3. Внедрете софтуер за защита на крайните точки

Осигуряването на защита на крайните точки (или устройства за крайни потребители като лаптопи, таблети и мобилни устройства) е един от най-важните приоритети за защита на служителите, работещи отдалечено. Софтуерът за сигурност на крайните точки използва криптиране и контрол на приложенията, за да защити достъпа до мрежата, контролирайки сигурността в тези точки на достъп за наблюдение и блокиране на рискови дейности.

4. Обучете персонала си за спазване на физическата безопасност на своите устройства

• Използвайте защита с парола и заключване на екраните, като се използва най-сигурният метод, наличен за всяко устройство;

• Никога не изпускайте устройствата си от поглед;

• Не позволявайте на никой друг да използва вашето устройство или да включва нещо в него, например USB;

• Инсталирайте софтуер за проследяване или опции „Find My Device“ за всяко устройство;

• Винаги архивирайте вашите файлове;

• Шифровайте чувствителните данни.

5. Избягвайте обществени или несигурни Wi-Fi мрежи и защитете вашите домашни Wi-Fi мрежи

• За тези, които ползват обществени Wi-Fi мрежи:

Когато е възможно, избягвайте обществени Wi-Fi мрежи. Несигурният трафик, включително чувствителна информация и идентификационни данни за влизане, може лесно да бъдат прихванати от хакер. Несигурните Wi-Fi мрежи могат да се използват и за разпространение на зловреден софтуер или за подправяне на обществена Wi-Fi мрежа за привличане на потребители и компрометиране на техните данни, без те да знаят.

• За тези, които ползват домашни Wi-Fi мрежи:

Почти всяка домашна мрежа е безжична (Wi-Fi) мрежа. Това дава възможност на всичките ви устройства да се свързват с Интернет. Препоръчваме следните стъпки, за да защитите Wi-Fi мрежите:

 Промяна на паролата по подразбиране на администратора;

 Разрешете достъп до мрежата само на хора, на които имате доверие;

 Направете паролите силни;

6. Използвайте виртуална частна мрежа (VPN)

Тя осигурява онлайн поверителност и анонимност чрез създаване на частна мрежа от публична интернет връзка. VPN мрежите могат да маскират адреса на вашия интернет протокол (IP), така че вашата онлайн активност вече да не се проследява. Бизнесът трябва да гарантира, че служителите им се свързват към мрежата на фирмата си чрез VPN и всички ключови приложения са достъпни чрез VPN.

7. Актуализирайте софтуера на всички устройства до последна версия

Кибер атакуващите постоянно търсят нови уязвимости в софтуера, който вашите устройства използват, за да ги хакнат. За да поддържате софтуера, просто активирайте автоматично актуализиране, когато е възможно. Това правило важи за почти всяка технология, свързана към мрежа.

35

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Радев: Най-голямата заплаха за правителството е самият Борисов

18.06.2020

Обновена

13928 190
Бизнес, синдикати и правителство ще ускоряват икономическото развитие

16.06.2020

147 3
И съдът обяви „Соф кънект“ за концесионер на Летище "София"

05.06.2020

1996 3

Коментари

Страници

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Убиха експорта на презервативи, каски и бронирани жилетки.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

От кога Зап. Европа е забранила този износ...Пак последни.

Muktata
снимка на Muktata

Слава Богу , че слушат експертите и копират Европа. В момента във Франция тестовете също не са достатъчни. Управляващите поръчаха огромни количества , до седмица две ще има милиони тестове. Защо това се прави в период на галопираща нагоре пандемия ? С една единствена цел - поетапно вдигане на ограниченията , масово тестване не само на клинично болните , рисковите групи , но и работната сила и контактните. Който е болен си стои в къщи. Който е здрав - връща се на работа. Тестове трябват също за да потвърдят че болните са оздравяли ! За такава политика са нужни милиони тестове.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

...които ние не произвеждаме.Нито медицински предпазни средства(щото и работните обувки са "предпазно средство" но едва ли са имали тях предвид, нищо че може на митницата да са в една графа).Излиза че забраняваме износ на нещо което не произвеждаме.Остава версията че са внесени и стоят на склад при текущ дефицит.Това е интересна хипотеза на законодателя.

Другото е че е просто малоумие и копираме чужди мерки без да сме наясно с ефекта.

wreckage
снимка на wreckage

"Борисов ги бил поръчал лично на еврокомисаря по здравеопазването, като те са част от обща поръчка на Евросъюза."

 

хмм...

Muktata
снимка на Muktata

В дух на феър плей , Рекидж , днес срещнах няколко сериозни четива с дата от последните дни. Наистина се появява тенденция за мутации в гадината.👌 Което не е изненада щото е РНК вирус , а те имат навика да мутират. Почват да описват две основни форми S-форма , по-близка до оригинала от Ухан и L-форма , по-агресивна и по-лошо протичаща.В Европа изглежда доминира последната... Чакам да настъпи "златната" мутация , която да превърне тази гадост в безобидна хрема. Както стана с един от лошите грипове... Но за сега неще.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

"Ако не те видят вземи и на мен" както казало циганчето на брат си, запътил се към магазина

nebenebe

Плюнчим пръста и вземаме отговорно решение. Падаме си по кръглите числа. Няма се оправи тоя.

Zmeja

Конструктивно предложение от човек, нямащ нищо общо с медицината, освен като пациент (Ако е глупаво от медицинска гледна точка не ми се смейте. Инженерска мисъл!😅):

При тестването за covid-19 сравнително малка част от тестваните лица дават положителен резултат. За да се извърши масово тестване може да се смесва част от иззетия за изследване биологичен материал (кръв?) от няколко лица и само при наличие на положителен резултат на групата да се повтаря теста за всяко лице. Така биха могли да бъдат тествани доста повече хора.

Доц.Трътлев

👍

Особено ако е на по-ранен стадий от разпространение на заразата и/или недостиг на тестови консумативи. 

Michael
снимка на Michael

То и аз съм лаик, но май не може да се смесват толкова лесно ...

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

Ти ко разбираш под група?сигани,музиканти, пеерасти  тенесисти, обущари.депутати клас а ,клас б, цветарки, весникари, кинаджии?

И като в случая за фекално изледвания  сипват  10 гърнрта у един казан центруфугират и после мерят кой ял свинско по постите?

 

Тестовете отдавна са компрометирани...От тест майсторите...чекайте гире гела да ви  дари масчици и пестициди...

Диагностик

Дeпутaтът oт ГEРБ Димитър Глaвчeв cъoбщи, чe дeпутaтитe oт групaтa ca дeклaрирaли жeлaниeтo cи oт зaплaтитe им дa ce удържa пo 1000 лeвa.

Cумитe щe бъдaт прeвeждaни пo cмeткa нa Миниcтeрcтвoтo нa здрaвeoпaзвaнeтo c цeл пoдпoмaгaнe нa мeркитe зa oгрaничaвaнe нa рaзпрocтрaнeниeтo нa кoрoнaвируca СОVID-19.

...

Другите партии, навярно, ще дават повече, за да ги засрамят.

wreckage
снимка на wreckage

Другите партии могат просто да декларират желанието си на гербавите да се удържат од заплатите не 1000, а 2000лв и ще иаме 100% увеличение на размера на декларираните желания. 

Luft hans

Змей,

вдигам ти голям палец за идеята. 👍

 

Не знам дали е допустимо и дали тестовете ще работят, но метода работи и не ме беше хрумнало да го погледна от такъв ъгъл.

Иначе скоро решавах задачи с детето точно за това: как да намерим отклонението в 13 бройки само с 3 измервания. 

Mihail Mihaylov

Много ми е интересно кой ще прави тестовете, дори и да дойдат в обозримо бъдеще? Според думите на баш генерала, освен досегашната една-единствена лаборатория се подготвяли още 4, за които обучение на персонал тепърва започвало във ВМА.

wreckage
снимка на wreckage

зависи къф е тестът.

Фмомента ени ирландци разработват тест, който работи горе-долу на принципа на тестовете за бременност.

Диагностик

Швеция, в която официално има над 1000 случаи, но спря да ги брои стриктно, не е под блокада. Не са затворени училищата, обществените учреждения и границите.

„Няма научни данни, че затварянето на училищата води до значителни разлики в разпространението на болестта, няма и данни, че тя се разпространява масово там. Затварянето на училищата ще има обаче последствия за останатала част от обществото – за хора, които работят в здравната сфера, които ще трябва да си стоят вкъщи, или за възрастни хора, които ще трябва да поемат децата. Училищата са важна част от живота на децата и преди да ги затворим трябва да имаме план и да знаем къде да ги пратим“, е логиката на Националната здравна агенция.

Не се правят масово тестове за вируса и не се проследяват контактни – на хората с подобни симптоми се препоръчва да си стоят у дома, отново защото няма медицински причини за тестване – болестта няма специфично лечение и се третира като грип и настинка, затова и не е важно да се знае дали е коронавирус или не. Тестват се само хора, постъпили в болница с треска и белодробни усложнения, и медицинският персонал.

Естествено, основният риск при епидемията от коронавирус е претоварването на здравната система с тежките случаи. Затова подходът на Швеция е изолиране и строго пазене единствено на рисковите групи – възрастни и хора с тежки сърдечно-съдови и белодробни заболявания. Задължителни карантини няма, препоръката е да се стои вкъщи, докато човек се чувства болен плюс още поне два дни след това. Властите съветват хората обаче изобщо да не посещават възрастните си роднини за седмици напред.

Muktata
снимка на Muktata

Вече писах по този въпрос. Фиброзните промени в белите дробовете не са специфично последствие от преболедувал от ковид 19. Фиброзните промени са последица от възпалителен процес , той може да е от ковид , може да е от друг вирус , може да е от тежка двустранна бактериална пневмония , специфична инфекция /ТБЦ ,саркоидоза.../ от много други работи... Степента на тежест на възпаленито , типа на възпалението ,  определят дали ще се развие по-късно фиброза или не, а не толкова причинителя /инфекциозният/.  Освен това фиброзните промени в белия дроб търпят обратни промени при усилия , физиотерапия , дихателна гимнастика и т.н. Белите дробове са една много активна , непрекъснато работеща физически система и сами могат да подобрят параметрите си. Леките случаи на ковид 19 , които са мнозинството , където няма спускане на инфекцията до "долу" , където имунната бариера , цилиарната система , сърфактант и др. са се задействали на макс , болният само кашля и вдига малко температура , 4-5 дни ... няма да има никакви фиброзни промени. Не бива да се създава "обреченост" за преболедувалите , няма аргументи за това. Една адинамия , отпадналост , намалени физически възможности , вероятно ще персистират дълго време след боледуване , но това не е непременно от фиброзни промени в белите дробове.

Mihail Mihaylov

Wreckage, няма вариант за такъв тест при коронавируса. Който ги обещава, значи е мошеник.

Вчера или оня ден мисля FDA забрани и самотестването в домашни условия, при което готовите проби се изпращат на лаборатории. Доста мошенически фирми в щатите сега се извиняват на „клиентите“ си, че не могат да им тестват пробите.

Някои си представят тези тестове наистина като тест за бременност - малко урина и се оцветява. Няма такова нещо. Пробите от храчки и сополи (най-грубо казано) се тестват само лабораторно, чакат се репликации на вируса и т.н.

Пример - сега СЗО рекламира някакви тестове, които стрували само 5 гущера парчето. Всъщност кита за вземане на проби струва толкова, но лабораториите в щатите вземат по 3500 долара за тестване.

Диагностик

Задух при бърз ход или качване по стълбите, отслабване на функцията на белите дробове с 20-30% - такива са последствията при оздравелите пациенти, заразени с новия тип коронавирус.
Изводите за това са изведени на основа на 12 излекувани и са направени в управлението на болничните учреждения на Хонконг. Предстои тепърва да се изясни какъв ще бъде дългосрочният ефект на заболяването след оздравяването върху белите дробове.
Специалистите искат да изяснят дали, например, може COVID-19 да доведе до развитието на фиброза на белите дробове - състояние, при което в дихателните органи се образува съединителна тъкан, която пречи на нормалната им работа.
Преболедувалите от коронавирус в момента провеждат курс по физиотерапия. За тях е разработен комплекс от лечебни упражнения. Всички са посъветвани да се занимават с плуване, за да помогнат на белите си дробове да се възстановят.

марк

 

 

 

                                    

Lola the Kinks

Годината е 1947:

Метки: Сталин, цитаты

https://ic.pics.livejournal.com/matveychev_oleg/27...

 

 

                                          Чак не ми се вярва !

Желязко Желев

         Трябва да вярваш.Но работата не се ограничава до приказки .Те СССР се готвят.И 1959г. се справят с черна едра

шарка за 19 дни/29 дни ще сгреша.По памет.Но почти цяла Москва е ваксинирана т.е имали са ваксини за заболяване смятано за изкоренено/последен случай 37г. Пародоксално но асистентка или лаборанка на 23 12,59г с половин глас поставя точната диагноза.Академици и професори и се смеят.Епидемията пламва след нова година.За няколко денаса изолирани 10 000  за лечение и охрана.

Диагностик

По отношение на бързите тестове, генералът обясни, че резултатите от тях са печални. 

kokaracho

Само когато конкретната марка/модел тест, може да му повярвам. Ама смее ли? Ще го съдерат от дела за лъжи. Бетер Барба Боко Лъжливий. 

 

пп маршът "ШУМИ МАРИЦА" е писана за едни други, ИСТИНСКИ генерали:

Марш, марш,

с генерала наш

в бой да летим,

и враг да победим!

wreckage
снимка на wreckage

Wreckage, няма вариант за такъв тест при коронавируса. Който ги обещава, значи е мошеник.

възможно е както да са мошеници, така и да не са. Лично аз не се чуфствам компетентен да определя кви са.

An Irish company is preparing to release rapid Covid-19 testing kits, which can provide results in 15 minutes and potentially act as a "clinical weapon" against coronavirus.

The tests have been developed with the same technology contained in pregnancy tests and although they are in a pilot phase, they could reduce testing times dramatically from four hours to just 15 minutes.

...

 

Currently, the virus is detected via an advanced molecular technique called quantitative real-time PCR, which takes four hours to deliver a result.

The Assay Genie kit uses colloidal gold immunochromatography to detect the virus and antibodies in human blood, serum and plasma.

Positive samples are shown by a colour change within the test kit.

https://www.independent.ie/world-news/coronavirus/irish-developed-kit-confirms-infection-in-15-minutes-39046582.html

https://www.assaygenie.com/covid-19-rapid-poc-test/

 

Желязко Желев

                     TE ЩАБА и Б.Б мислеха и говореха друго.""Имаме 3000 поръчали сме 4 000" повече няма да ни трябват като епидемията се разрасне""-ББ   .ВСЕКИ ден пишех по един пост,че нямаме тестове и лаборатории и те прикриват тоя фякт.ИЛИ медицинския съвет или отвън или Гешев някой ги е стресирал.Както и да е ПРИВЕТСТВАМ. Но е късно. 1986-7 година съм тестван като част от извадка за СПИН.Сами можете да направите разлика с тогава и сега.По метода на Змея -много проби в една.В турция произвеждали тестове бързи с над 90% ефективност.15 страни работели с тях.Цена 3$.

                    Продължават да тичат след събитията ''ББ на война сме с невидим враг"" Някой да беше го светнал,че е ВИДИМ С ТЕСТ.

                     На фона на други държави и 1 000 000 тестове няма да стигнат.Но ЕС следваше да има ЕДИННА ПРОГРАМА за производство и снабдяване,тестване.ТАМ му беше работата -да иска да настоява да се кординират нещата.Ма трябва увереност в управленските умения.Сега боли глава от евентуална среща с ГЕШЕВ.

И Гешев ще е прав.Голямо туткане.

                    ИМПОТЕНТНИЯ БИЗНЕС;Вместо да изработят реалистична програма за справяне с КОВИД 19 те започнаха да риват за пари.Вместо да дадат те се чудеха как да приберат.И гледам в Европа голямо лапане се очертава.До днес само Домусчийски и Шише се оказаха адекватни.

PlaNed
снимка на PlaNed

На 8 март имахме 3000 теста и поръчахме още 4000 по думите на Светиня Му.

15 дни по-късно се сещаме, че ни трябват не още 1000 или 10 000, а цял един милион!

Господи, хвала на това мислещо правителство!

paragraph39

България е поръчала 1 млн. теста за Covid-19

..........................................................................................................................

И нито дума кой е производител и доставчик?!

Защо се премълчава?!

Може би е Русия или Китай ли?!

Или Куба, или Северна Корея?!

Или е "търговска тайна" по време на чума?!

А?!

ppipi7766

Не дава, не дава, па като отвори кесията!

Такъв си ни е щедър!😂

Само дето изтърва 200 000 до сега да се приберат и на повечето даже имената не знаем, пък къде са,от къде са...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×