Quantcast

Медия без
политическа реклама

Булевард "Мария Луиза" ще стане пешеходна зона

21 Дек. 2019
Илияна Кирилова
Арх. Здравко Здравков

Крайното решение на проекта за булевард "Мария Луиза" в София е свързано с трансформирането му като пешеходна зона. Това заяви главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. "Проектът, който разработва арх. Захариев следва да бъде разглеждан в няколко етапа. Крайното решение е трансформирането на "Мария Луиза" като пешеходна. Проектът трябва да претърпи своето поетапно развитие с изнасянето на трафика по "Данаил Николаев", каза още арх. Здравков, цитиран от агенция "Фокус".

"В момента това, което се прави като градоустройствена разработка трябва да доведе до разработването на подробен устройствен план", допълни още главният архитект. Той уточни, че това няма да се случи през 2020 г., но трябва да има потенциала в града и да има хоризонт. "Пространството около Централна жп гара чисто пешеходно се намира на 15 минути от "Света Неделя". Чисто географски във времето бул. "Сливница" и жп гарата са се превърнали в градски бариери, които чрез правилни градоустройствени намеси, бихме могли да ги преодолеем и да променим отношението изобщо към тази част на града. Пазарните стойности дори на имотите, разположени северно от бул. "Сливница" са значително по-ниски от тези, които се намират от южната част. Да не говорим тези, които се намират от южната страна на "Тодор Александров" и бул. "Дондуков", обясни още арх. Здравков.

Във връзка с многофункционалната зала, която се планира да бъде изградена в района на Централна жп гара, арх. Здравков поясни, че става въпрос за мястото на бившата автогара, която се намира срещу Централна жп гара. "В момента подготвяме задание да определим капацитета на залата, за какъв тип дейности ще бъде. Има търсене за нова сграда на Филхармонията. Заедно с Министерство на културата ще обсъдим конкретните функции", допълни още той.
Наскоро Здравков коментира и новия облик на площад "Света Неделя"

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?