Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бъг забави издаването на стотици европейски здравни карти

Месечно се издават между 13 000 и 20 000 карти, даващи достъп до спешно лечение в чужбина

ЕК
С европейската здравна карта осигурените могат да ползват спешна и неотложна здравна (медицинска и дентална) помощ според законодателството на държавата, в която се намират.

Издаването на европейска здравна карта (ЕЗОК), която позволява на осигурените лица да ползват спешна и неотложна здравна помощ в ЕС, беше забавено в последните дни заради бъг в системата. Това признаха пред "Сега" от пресцентъра на НЗОК. Проблемът бе установен от "Сега" на 4 юли, когато се оказа, че не са готови в срок заявените преди 15 дни здравни карти. Нито на сайта НЗОК, нито на специалния сайт "Европейска здравноосигурителна карта" нямаше информация за забавянето. Служител от телефона за информация на НЗОК обясни пред журналист от "Сега", че забавянето е заради фирмата, която изработва картите и въпросите следва да се отправят към нея. Според служителката на всеки може да се случи да има проблем и липсата на информация не е кой знае какво.

От пресслужбата на НЗОК обаче обясниха, че проблемът е бил със системите на НАП и НОИ. Заради бъг фирмата, изработваща картите, не е имала връзка с тях, а документът няма как да бъде изработен, ако няма данни, че човекът, който го иска, е здравноосигурен. От там не обясниха колко време е имало затруднение в издаването на документите, но увериха, че проблемът вече е решен. Препоръката към хората, които не могат да вземат картите си навреме, да се снабдят от регионалната здравна каса с удостоверение за временно заместване на ЕЗОК. Тези удостоверения важат 2 месеца, а картите за пълнолетни лица - 1 година. (за децата картите са с 5-годишна валидност, а за пенсионерите - 10 години).

Месечно в България се издават между 13 000 и 20 000 европейски здравни карти, затова може да се предложи, че проблемът, дори да е бил само дни, е причинил забавянето на стотици карти.

Последният качен на сайта на НЗОК годишен отчет е за 2019 г. Според него през годината са издадени 1576 удостоверения за заместване на ЕЗОК. Няма данни колко са издадените карти, нито пък какви суми са възстановени на чужди здравни каси за неотложна помощ, оказана на българи в чужбина. От касата обясниха, че могат да предоставят такава информация, но тя трябва да бъде поискана официално, тъй като справката е тежка и отнема време.

На сайта "Европейска здравна карта" информацията е доста постна. А в секцията "контакти" няма оставен телефон. Единствената възможност е да се попълни форма за контакт. При попълването на формуляра обаче не се предоставя входящ номер, а дни, след като "Сега" писа през формата за контакт, отговори така и не дойдоха.

Още по темата