Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бъдеща коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС се очерта на лидерската среща

Борисов обаче отказа подкрепа за кабинет на левицата сега и Нинова се принуди да върне мандата

Борисов към Нинова: БСП се промени и сме готови да ви подкрепим в бъдеще, но не и сега

Борисов към Нинова: БСП се промени и сме готови да ви подкрепим в бъдеще, но не и сега

Posted by Novini.bg on Friday, January 20, 2023

Възможност за бъдещо програмно правителство с обединената подкрепа на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС - това е важният резултат от лидерската среща в парламента днес. Така излезе от изявлението, което герберският вожд Бойко Борисов направи пред останалите партийни началници. На срещата, която се проведе по идея на соцлидера Корнелия Нинова, се събраха партийните водачи на ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и БВ. Останалите формации - ПП, ДБ и „Възраждане“, отказаха да участват.

Борисов обаче няма да подкрепи кабинет с мандата на БСП сега, което беше основната тема на срещата. Това предрешава съдбата на мандата, който президентът Румен Радев връчи на левицата. Следобеда Нинова обяви в парламента, че ще го върне на държавния глава в понеделник. Той обаче уточни по-късно, че ще приеме социалистите във вторник. Причината е, че в понеделник президентът ще приеме австрийския канцлер Карл Нехамер, който ще бъде на работно посещение у нас.

 

ИДЕОЛОГИИТЕ НАСТРАНА

Първа на срещата говори като домакин Корнелия Нинова. Тя заяви, че с останалите партийни шефове са се събрали, за да разговарят по важните за страната въпроси, въпреки идеологическите си различия. Водачът на БСП посочи, че социалистите са анализирали програмите на парламентарните формации и са извели 4 приоритета, които ги обединяват - законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемането на нов държавен бюджет за 2023 г., влизането на страната в Шенген и провеждането на съдебна реформа. Затова се изненадала, че от срещата отсъстват ПП и ДБ, които споделят същите приоритети. "Липсва воля, за да седнем и да разговаряме сериозно за бъдещето на България", констатира соцлидерът.

 

АНГАЖИМЕНТ ЗА БЪДЕЩЕТО

Борисов започна с това, че не е могъл да откаже поканата заради начина, по който е била отправена. "Вие казахте: ако сте мъже, заповядайте. Така че тя беше задължаваща", каза неособено любезно водачът на герберите. Но похвали опита да се говори за някаква обща визия за следващите месеци. "Аз съм убеден, че отиваме за пети път на избори, и след петия пак за същото ще се говори, ако на подобен формат предварително не се изговори по какъв начин може да се структурира правителство", смята Борисов. В тази връзка, той напомни същото, което често казва напоследък - че парламентът приема закони с широки мнозинства.

Той прие, че левицата има право да укорява герберите за начина, по който са управлявали в миналото. "Но две години имаме модел Радев. Хайде да ги сравним, какво по-добре се случи", недоволно изтъкна Борисов. Така напомни за често управляващите служебни правителства на президента.

Герберският вожд напомни, че партийният конгрес е задължил него и депутатите му да не управляват заедно с БСП. Но бързо обясни, че трябва да се търси изключение при променената обстановка. "Но аз ще разговарям с колегите подобна забрана, защото БСП също много се промени, не би трябвало да бъде спирачка за някакък вид техническо, експертно, програмно правителство в един момент", посочи той. Сега обаче формацията му няма да подкрепи БСП за третия мандат, а участието си на срещата Борисов определи като знак на уважение към левицата и нейните избиратели.

 

ПОТЕНЦИАЛНИ ПАРТНЬОРИ

Забележително беше това, че водачът на ДПС Мустафа Карадайъ седна по време на разговора от дясната страна на Борисов. Карадайъ констатира, че "най-вероятно ще отидем на поредните нужни предсрочни избори", тъй като следващият парламент ще прилича на сегашния. По думите му, движението оценява днешната среща като "много важна". Той приветства и казаното от Борисов. "Когато на партийни конгреси приемаме решения "никога с другите", в един момент идват едни такива ситуации, че има едни висши цели от нашите партийни цели", коментира шефът на ДПС думите на Борисов за възможно програмно правителство. Накрая Карадайъ изтъкна, че сега трябва да се създадат условията за политически диалог след предсрочните избори.

Стефан Янев също се премести до Борисов, но след изрично подканяне от Нинова. Той заяви от името на БВ, че нюансите между отделните формации могат да бъдат обсъдени и да се търси пресечна точка. "Според нас това е правилният подход – диалог, диалог и пак диалог", каза той.

 

ВЪПРОСЪТ ЗА РАДЕВ

Нинова се хвана за забележката на Борисов за "модела Радев". И направи сравение между него и "модела Борисов". "Ние с вас водихме парламентарни битки, на терена на парламентарната република, въпреки че вие не идвахте много често тук. Сега сме изправени пред друга опасност. Парламентарната република се руши чрез постоянните служебни правителства. Едноличното управление на президента я поставя под заплаха", каза соцлидерът, която от доста време враждува с държавния глава. Тя призова спасяването на парламентаризма да стане една от общите задачи, по които политическите сили да се споразумеят. И оцени положително днешната среща от тази гледна точка, защото я смята за стъпка към връщане на политиката обратно в Народното събрание.

Тя укори Борисов, че говори за добре работещ парламента. "Парламент с плаващи мнозинства е политически нестабилна конструкция. Вие не сте в зала, за да видите как трябва да прекъсваме и разговаряме, за да приемем нещо устойчиво", оплака се соцлидерът. За ПП и ДБ Нинова отбеляза, че те искат разговор само с БСП, и след днешната среща социалистите ще преценят дали да водят такъв с тях. "Те не желаят да се явят в този пълен формат, защото преди месец ви призоваваха вас лично да дойдете в парламента, за да говорите, а сега бягат от този разговор", обърна се водачът на левицата към Борисов.

Накрая Нинова констатира, че мнозинство за правителство няма. И благодари на партийните лидери, че се събраха, за да говорят "спокойно и мъдро, въпреки различията, които имаме". "Още веднъж ви благодаря. Благодаря", повтори тя. С това срещата приключи.

Разходка до парламента се оказва на практика участието на водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов в лидерската среща за правителство. Разговорът беше свикан от лидера на БСП Корнелия Нинова.

На брифинга, на който съобщи, че връща мандата, Корнелия Нинова порица ПП, ДБ и "Възраждане", че не са се явили на срещата. "Това е техен избор, макар че поражда много въпроси", смята соцлидерът. 

Що се отнася до отговорността за провала да се състави кабинет, Нинова посочи, че след като първият и вторият мандат не са успели, то отговорността не бива да се прехвърля на третия. И отново намекна, че вината може би е в партиите, които днес не се явиха на срещата.

Нинова отхвърли нападките на ПП и ДБ, че социалистите смятат да влязат в коалиция с ГЕРБ. На свой ред, тя ги нападна, че БСП пък е видяла "коалиция на войната" между ПП, ДБ и ГЕРБ. "Те не се гнусяха да гласуват нови самолети, износ на оръжие за Украйна, да няма бюджет за 2023 г. Не приемаме етикети. Гледайте и съдете за нас по действията", настоя Нинова.

 

КОАЛИЦИЯ, КОЯТО ДЪРПА БЪЛГАРИЯ НАЗАД

Обяви се нещо като преизборна коалиция, коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента. "Ние се връщаме към хартиената коалиция, към коалицията на връщането назад на страната", заяви Иванов. И допълни, че това е видно от "опита за овладяване на Сметната палата" днес. Десният политик заподозря, че зад идеологическите различия между БСП и ГЕРБ стои един и същи дневен ред, който ги сближава. Той отново подчерта, че ДБ не са отказали разговор с Корнелия Нинова, но такъв трябва да се проведе в двустранен формат.

Сходен коментар направи и съпредседателят на ПП Асен Василев. Той смята, че "най-вероятно след изборите ще се сформира коалция, която ще върне България назад във времето". "Това, което аз чух, е заявка за общо управление след изборите на ГЕРБ, ДПС и БСП", категоричен е бившият финансов министър. По думите му, на Борисов му е трудно да намери обща тема за разговор с ПП, тъй като последната държи на съдебната реформа, а това е голям проблем на ГЕРБ.

 

ОТНОВО ЗА ПРЕЗИДЕНТА

Румен Радев попадна и по-късно на мушката на политиците. В "Панорама" соцдепутатът Георги Свиленски нападна президента, че 4 месеца е бавил парламента, и е давал време на парламентарните формации, "което никой не му беше искал". Става въпрос за това, че Радев забави даването на трите мандата за кабинет, за да даде време на политическите сили да преговарят, а също и за да приемат в Народното събрание определени закони. Според Свиленски обаче това е било бавене, макар той да не обясни каква е била алтернативата към онзи момент. Той обвини държавния глава, че и сега не иска социалистите да му върнат мандата в понеделник, а във вторник. "Събота и неделя не работи ли президентството? БСП е готова да го върне още днес, а президентът да го получи, когато иска", отсече той.

Изстрел по президента даде и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Той обяви, че формацията му водела диалог с ДБ, който "беше напреднал в много голяма степен". Проблемът обаче, обясни Добрев, дошъл от Радев, който отказал да даде третия мандат на десницата.

Още по темата