Медия без
политическа реклама

Борисов няма да подкрепи кабинет на Нинова на лидерската среща

На изпроводяк, освен панихида, няма какво друго да направим, заяви Христо Иванов

Бойко Борисов и Корнелия Нинова по времето, когато водачът на ГЕРБ все още беше в парламента.
БГНЕС архив
Бойко Борисов и Корнелия Нинова по времето, когато водачът на ГЕРБ все още беше в парламента.

Разходка до парламента се оказва на практика участието на водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов в лидерската среща за правителство. Разговорът беше свикан от лидера на БСП Корнелия Нинова. Борисов обяви във Фейсбук, че ще се включи в обсъждането, но формацията му няма да подкрепи кабинет с мандат на левицата.

Малко по-рано Нинова съобщи в парламентарните кулоари, че водачът на герберите е потвърдил участието си в срещата, на която трябва да се реши съдбата на третия мандат. В социалната мрежа обаче Борисов уточни: „Разговарях с г-жа Нинова за лидерска среща и заявих присъствие. Не съм поставял условия. Решението на Националното ни събрание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП." Във вторник  Борисов даже посъветва Нинова да се обърне към съюзниците на левицата в миналото - ПП, ДБ и ДПС, ако търси подкрепа за кабинет.

Днес той обясни, че ще се включи в срещата, защото смята, че е „време за сериозен разговор между лидерите на партиите“. „Дължим уважение и отговорност пред избирателите си“, допълни Борисов.

Нинова инициира сбирката с идеята партийните лидери лично да се разберат - ще има ли правителство с третия мандат, който президентът Румен Радев възложи на левицата, или страната ще поеме отново на предсрочни избори. Обсъждането ще се проведе в петък, от 11 часа, в една от залите на парламента.

На практика обаче никой не се ангажира с подкрепа за кабинет с мандата на левицата. Вчера вечерта Националният съвет на ПП, която е втората по големина формация в парламента, одобри позиция, че ще се въздържи от подкрепа за такова правителство. В партията на Ахмед Доган смятат, че твърдо отиваме на избори. В БВ са готови да разговарят, но поставят като изрично условие подписването на коалиционно споразумение.

Разговори на изпроводяк 

"На изпроводяк, освен една панихида, не виждам какво друго можем да направим", обобщи съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Така той коментира лидерската среща в парламентарните кулоари.

Десният политик демонстрира странно поведение - заяви, че десницата е готова на разговори с БСП, но няма да участва в срещата, тъй като форматът не ги устройва. Той също така подчерта, че шансовете столетницата да получи подкрепата на ДБ за съставяне на правителство не са големи "поради големите различия", които двете партии имат. "Ако се търси нашата подкрепа, ние бихме предпочели да се проведат срещи от двустранен формат. На такъв етап не виждаме условия да се включим в лидерска среща", заяви Иванов. По думите му, сегашната реалност е, че предстоят избори и такъв разговор не е продуктивен в лидерски формат. 

"Просто разговори, за да покажем, че си говорим, преди да се разотидем на избори - не виждам какво ще донесе това. Ако г-жа Нинова иска да сондира нашата подкрепа, ние сме готови публично или при закрити врата да се видим. И в тристранен формат с ПП", уточни Иванов.

По въпроса какък знак е участието на Бойко Борисов на срещата с БСП, Иванов отговори, че по тази тема могат да говорят единствено водачът на герберите и Нинова. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата