Медия без
политическа реклама

БСП засили натиска срещу кмета си в Перник

Станислав Владимиров ще прави съкращения в общинските културни институти и вдига такси

20 Дек. 2020ОбновенаТАНЯ ПЕТКОВА
EPA/БГНЕС

Тясното партийно ръководство на левицата продължава с атаките срещу кмета си в Перник Станислав Владимиров. След като Изпълнителното бюро прие остра позиция по повод решението да бъдат закрити Общинският драматичен театър и съставите към Двореца на културата в града - Камерен оркестър, Духов оркестър и Народен оркестър, в неделя бе огласен и втори критичен документ. Този път той е заради баснословно увеличаване на такса смет в села от Пернишкия регион.

"Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от поредното решение на Станислав Владимиров, което е в противоречие със социалната политика на Партията и предизборната платформа за местни избори. Каквото от БСП се обещава в опозиция, трябва да се изпълнява и в управление", посочват от ИБ.

Според социалистите по предложение "на кмета е увеличена такса смет в селата от 2.5 промила на 19.6, което представлява близо 800 процента". "За нас това е недопустим ръст и особено в сегашния момент на криза и увеличаваща се бедност. Такова увеличение е и неефективно. То само ще направи несъбираемостта на задължения към общината още по-голяма поради невъзможността на хората да ги платят. То не почива и на никаква законова логика. Новата такса смет би трябвало да отчита 6.5 % ръст на минималната работна заплата и отчисленията по чл.60-64 от Закона за отпадъците", заявяват от червеното ръководство.

Според него "подобни действия са в разрез с политиката, която БСП винаги сме отстоявали - за  социална солидарност и подкрепа на нуждаещите се. Категорично се разграничаваме от тях и настояваме решението да бъде преразгледано".

По отношение на закриването на културните институции в града, социалистите пък обявиха, че "културата като обществена отговорност винаги е била приоритет на социалистите в България. Това е залегнало в редица основополагащи принципи на нашата партия и в провежданите политики досега. Да градиш може да се окаже бавна и тежка задача, отнема години; да рушиш е безразсъден акт, отнемащ само ден".

Според социалистите е "немислимо и недопустимо в община Перник, където БСП спечели последните местни избори, дори да се подлага на дискусия закриването на общински културни институции, които повече от столетие са част от градската културна история".

"ИБ на БСП определя като недопустимо публично заявеното обидно отношение на кмета на Перник спрямо културните дейци и настоява ръководството на община Перник да преразгледа решението си относно закриването на културните институции и съкращаване на техните служители", настоява още ръководството на левицата.

БЕЗ РЕАЛЕН ПРОДУКТ

Около 1 млн. лв. са средствата, предназначени за културните институции и за Младежкия дом в бюджета на общината. Според кмета Владимиров сега те отивали основно за заплати без отсреща да има реален продукт. Парите се запазват, дори ще бъдат и повече, но те са за дейности, не само за заплати, заяви кметът в събота.

"Ще се закриват бройки на хора, които по никакъв начин не могат да са полезни за културата в Перник, независимо дали са администрация, дали са актьори и т. н. Не е нормално 4 г. да няма нито една постановка и да има актьори на щат. Около 250 000 лв. са разходите за театъра всяка година. Четири години – това са милион. Ако дам милион на някоя фирма да ми построи тротоари и тя за четири години не е сложила и една плочка, това си е за прокуратурата направо. Нито закриваме театър, нито оркестри. На всички се дава терен – ето я сцената , ползвайте я и създавайте продукт, който да се продава. Общината с каквото може ще съдейства и ще помага”, допълни Владимиров пред БНР.

Напрежението между ръководството на БСП и Станислав Владимиров не е от вчера. То тръгна още по времето на водната криза в Перник в началото на годината и строежът на новия водопровод, финансиран от правителството. Тогава Владимиров неведнъж се води в джипа на премиера Бойко Борисов по време на инспекции на изграждането му, а двамата демонстрираха много добри отношения. 

Още по темата