Медия без
политическа реклама

БСП призна: Ще задържи мандата заради бюджетната актуализация

30 Авг. 2021
Илияна Кирилова
Корнелия Нинова

БСП ще задържи правителствения мандат, за да се удължи срока на живот на парламента, респективно депутатите да имат време да се договорят за актуализация на бюджета. Това призна днес Корнелия Нинова след среща с ресторантьорски и туристически организации, а и на служителите в МВР.

При връчването на мандата миналата седмица председателката на БСП заяви, че до петък, тоест 3 септември, партията трябва да се върне при президента Радев с име на кандидат-премиер. После обаче стана ясно, че социалистите са си удължили срока до 15 септември. ГЕРБ веднага заподозря държавния глава и Нинова в колаборация. Както е известно, Радев и министрите му са най-големите лобисти на актуализацията.

Днес Нинова описа две задачи пред партията в близките дни. Едната - да опита все пак да състави правителство, въпреки малката вероятност. Втората е именно актуализацията: "Ако не стигнем до съгласие за кабинет, бихме искали поне да осигурим на икономиката, на домакинствата, на здравната система средства чрез актуализацията на бюджета за тази година. В тази ситуация има риск, има и майсторлък. Рискът е всяка партия в парламента да си внесе свои собствени предложения на вълната на популизъм и на предизборна ситуация. Тогава ще стане едно наддаване и никой няма да може да събере мнозинство по никоя от мерките, и ще оставим държавата в безизходица. Затова усилията са ни двойни - и за правителство, и за постигане на разбирателство за актуализацията на бюджета между първо и второ четене".