Медия без
политическа реклама

БСП припозна антикризисните мерки на ПП като свои

В четворната коалиция е налице съгласие по темата, смята соцлидерът Корнелия Нинова

17 Май 2022Обновена
Корнелия Нинова
БГНЕС
Корнелия Нинова

БСП подкрепя предложенията за антикризисни мерки, които направи вчера "Продължаваме промяната" (ПП) - но по причината, че ги смята за свои. Това се разбра на партиен брифинг по темата днес.

По-късно лидерът на соцпартията Корнелия Нинова обяви пред bTV, че в четворната коалиция е налице съгласие по основния пакет с мерки. Тя направи изявлението преди да се проведе коалиционният съвет по темата, насрочен за днес вечерта. "Ние имаме нужда от подобряване на комуникацията. В същото време е съвсем естествено всеки да предлага мерки и накрая да намерим доброто сечение. Ето, ние намерихме по отношение на икономиката", каза Нинова. Тя призна, че достигането на консенсус е било "измъчен процес". 

ИТН предлага отделен пакет от 11 мерки:

Разривът в управляващата коалиция се задълбочава. Тази вечер преди началото на коалиционния съвет за антикризисните мерки, ИТН обвини "Продължаваме промяната" в координирани лъжи и брутална реакция след поста на Слави Трифонов от снощи.

На пресконференцията по-рано Георги Свиленски - председател на червената парламентарна група, доволно констатира, че правителството се грижи за хората, но уточни, че това става благодарение на усилията на неговата партия и нейните депутати. Той посочи, че социалистите ще подкрепят новите данъчни облекчения за младите семейства, компенсациите за повишените цени на тока и горивата, а също актуализацията на пенсиите и отпадането на максималния размер на пенсиите.

От 1 юли ще има сериозно увеличение на пенсиите. Минималната ще се вдигне от 370 на 450 лв. а за всички останали ще има пропорционално увеличение. Това означава, че всички пенсии без максималната ще се увеличат с 21,6% - процентът, за който се говори в последните 2-3 дни.

"Ако прочетете последните ни три предизборни програми от миналата година, вътре ще видите тези 14 мерки (на ПП - бел.ред.) и още толкова за това българите да живеят по-добре. Радваме се, че тези мерки намират подкрепа - вчера от ПП, до края на седмицата, предполагам и от всички коалиционни партньори. Няма как да не ги подкрепяме, това са нашите мерки, нашите предложения, сега събрани компактно и имат реален шанс да се случат", обяви Свиленски.

В същото време, той изброи и някои предложения на БСП, по които тепърва ще се преговаря на предстоящия тази вечер съвет на управляващата коалиция. Става въпрос за повишаването на минималната работна заплата до 760 лв. от 1 юли, въвеждането на необлагаем минимум в рамките на една минимална заплата, както и свалянето до нула процента на ДДС върху хляба и хлебните изделия. Според червените депутати е необходимо и облагане на свръхпечалбите на производителите и търговците на електроенергия, като за приемлива норма на печалба смятат 15 процента. Законопроект в такъв смисъл ще бъде внесен следващата седмица в парламента.

Съпартиецът му Борислав Гуцанов добави, че левицата ще настоява за таван на цената на газа, над който всичко да бъде поето от държавата. Той заяви, че правителството трябва да продължи да търси газови доставки от чужбина на максимално изгодни цени - дори ако това налага преговори с руската компания "Газпром", която спря газа за нашата страна.

В „Булгаргаз“ ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром експорт“ ще бъдат спрени - считано от 27 април 2022 г.

Гуцанов засегна и въпроса с варненското пристанище, през което се очаква да преминават украински транзитни стоки - зърно, слънчоглед, олио, както се разбраха наскоро българският премиер Кирил Петков и украинският президент Володимир Зеленски. Соцдепутатът изтъкна, че са необходими бързи законови промени, за да стане пристанището ни атрактивно, тъй като в момента подобни транзитни стоки се облагат твърде високо.

 

ЗА КАЧЕСТВОТО НА ДИАЛОГА

"Имаше проблем не в диалога, а в качеството на диалога" - така Свиленски коментира силно обтегнатите отношения в четворката. В същото време, той отбеляза, че през последните няколко седмици положението се е подобрило. "Диалог има, решения има, но те невинаги задоволяват всяка парламентарна група", допълни шефът на червените депутати.

Заявките за повече диалог и разбирателство в управляващата коалиция, които се чуха в декларациите на парламентарните групи вчера, закънтяха на кухо още на следващия ден. Днес в мнозинството отново подеха битка за постове.

 

ДЕПУТИНИЗАЦИЯ - ЩО Е ТО?

Свиленски заяви, че не му е ясно какво означава "депутинизацията", за която настояват от ДБ. "Българските граждани ги вълнуват в момента цените, стоките, това да има стоки в магазините и доходите, които ще получават. В нито една социология не видях проблем "депутинизация на България"", заяви той.

Правителството трябва да се готви евентуално да национализира руско имущество в страната. За това предупреди съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в декларация, която прочете от парламентарната трибуна от името на десницата.

 

ПРАВИ ЛИ НЯКОЙ КАКВОТО СИ ИСКА

В БСП не смятат, че който и да било, включително ПП, може да прави каквото си иска, както вчера обяви лидерът на ИТН Слави Трифонов. Свиленски посочи, че само партия със 121 депутати може да се държи така, а случаят сега не е такъв. "Всяка партия в коалицията трябва да се съобразява с другите партии и с коалицията, като решения. Не виждам как г-н Трифонов вижда това, че ПП могат да правят каквото си поискат. Могат да го правят, като излязат от парламента и се съберат в техния партиен офис", констатира депутатът.

Лидерът на „Има такъв народ“ влезе открито в конфронтация с коалиционния партньор „Продължаваме промяната“. В свой пост във „Фейсбук“ Слави Трифонов урекна най-голямата партия в коалицията, че няма диалог, че се говорят неверни неща и партията си прави каквото си иска.

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?