Медия без
политическа реклама

ИТН обвини в координирани лъжи "Продължаваме промяната"

Преди коалиционния съвет партията на Слави огласи 11 свои мерки и се обяви срещу начина за увеличаване на пенсиите

17 Май 2022Обновена
Станислав Балабанов

Разривът в управляващата коалиция се задълбочава. Тази вечер преди началото на коалиционния съвет за антикризисните мерки, ИТН обвини "Продължаваме промяната" в координирани лъжи и брутална реакция след поста на Слави Трифонов от снощи. В него лидерът на ИТН обяви, че в управлението на страната напоследък стават непонятни неща и предупреди: "Спрете да правите каквото си искате". В отговор тази сутрин няколко представители на ПП неглижираха реакцията на коалиционния си партньор, а министър Даниел Лорер го коментира така: "Звучи ми като мрън-мрън".

"Реакцията беше брутална от тяхна страна в национален ефир - по всички телевизии координирани лъжи от сутринта, като почнахме с министър Лорер и приключихме с председателя на парламента г-н Минчев, който безцеремонно излъга, че ИТН не ходи и не присъства на коалиционни срещи. Напротив - били сме на всички срещи и на всички експертни съвети. Били сме част от инициаторската група за много от нещата, които са се обсъждали", обяви Станислав Балабанов от формацията на Слави Трифонов.

"Истината боли, особено когато се изрича свободно през социалните мрежи. Ако четете между редовете в поста на Слави Трифонов и потърсите и фактите, ще се убедите в истината, каквато е по отношение на конкретни личности като министри", заяви Балабанов по повод вчерашната публикация на лидера на ИТН. 

Любомир Каримански и Станислав Балабанов посочиха, че са участвали във всички експертни съвети, включително и тези за противоинфлационните мерки, но обсъжданията са били много общи, без никаква конкретика. По време на срещата в петък от ИТН не са получили думата, за да представят своите предложения. Тази вечер на коалиционния съвет партията на Слави Трифонов ще направи това и ще очаква разчет от МФ за необходимите суми за тях, какъвто е имало както за предложенията на ДБ, така и за тези на БСП.

Балабанов обвини министър Даниел Лорер, че „безцеремонно” е излъгал и е тръгнал с определения и грозни нападки по отношение на поста на Трифонов, който просто казвал истината. „Нали вървяхме срещу конкретния модел, когато се назначаваха роднини по министерствата. Какво се случва в този момент?”, попита Балабанов. И зададе два въпроса на медиите: кой настоящ вицепремиер е бил шеф на политическия кабинет на министър от ГЕРБ през 2010 г. и кой народен представител от ПП всъщност беше член на младежкия ГЕРБ.

Общо минало с ГЕРБ има вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова. Тя е била съветник на вицепремиера на Бойко Борисов Румяна Бъчварова - факт, който липсва от биографичната й справка, публикувана на сайта на правителството.

Броени часове преди коалиционния съвет да обсъди антикризисните мерки, по тях говорят само представители на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".
Лидерът на „Има такъв народ“ влезе открито в конфронтация с коалиционния партньор „Продължаваме промяната“. В свой пост във „Фейсбук“ Слави Трифонов урекна най-голямата партия в коалицията, че няма диалог, че се говорят неверни неща и партията си прави каквото си иска.

МЕРКИТЕ НА ИТН

Минути преди коалиционния съвет тази вечер на влизане в Министерски съвет "Има такъв народ" представи пред журналисти свои 11 предложения за антикризисни мерки. Те бяха изчетени от Любомир Каримански:

 1. 5% ДДС за газ, ток, вода и парно за количеството, потребено от всяко домакинство средно за предходната година. Количеството над това да се облага със стандартните 20%;
 2. Намаляване на данъчната печалба със сумата на инвестицията в дълготрайни активи за текущата година;
 3. Освобождаване от корпоративен данък на стартиращи компании за първите три години, през които не са свързани лица;
 4. Предоставяне на възможност за ускорена данъчна амортизация на новозакупени активи;
 5. Въвеждане на необлагаем минимум в размер на 500 лв., считано от 1 юли;
 6. Диференцирана ставка на ДДС в размер на 5% за производители на плодове и зеленчуци, както и на биопроизводство от 1 юли за срок до 2 години;
 7. Диференцирана ставка в размер на 0% за производство на хляб и хлебни продукти за период до 2 години, считано от 1 юли;
 8. Диференцирана ставка на ДДС в размер на 5% за книги - постоянна мярка;
 9. Преразглеждане на всички договори за концесии в енергийния сектор, водоснабдяване и други със стратегическо значение за националната сигурност;
 10. Децентрализация на бюджетните приходи към общините - 2,5% от данъка общ доход да се насочат към общините, където се извършва независима икономическа дейност;
 11. До края на юни въвеждане на мълчаливото съгласие.

От тези мерки Каримански определи въвеждането на необлагаем минимум като съществено важен, когато беше попитан от кои искания няма да отстъпят. Освен това се обяви категорично срещу планирания начин на увеличение на пенсиите, тъй като според него той ще стесни прага между минималната и средната пенсия. "Как си представяте хората да искат да се осигуряват, за да получават 470-480 лв., а минималната да е 450 лв.", възмути се Каримански.

Предложенията за пенсиите на "Продължаваме промяната":

От 1 юли ще има сериозно увеличение на пенсиите. Минималната ще се вдигне от 370 на 450 лв. а за всички останали ще има пропорционално увеличение. Това означава, че всички пенсии без максималната ще се увеличат с 21,6% - процентът, за който се говори в последните 2-3 дни.

Изявлението на БСП за мерките:

БСП подкрепя предложенията за антикризисни мерки, които направи вчера "Продължаваме промяната" (ПП) - но по причината, че ги смята за свои. Това се разбра на партиен брифинг по темата днес.

 

Още по темата