Медия без
политическа реклама

ПП предлага от 1 юли 450 лв. минимална пенсия и 3400 лв. таван

Андрей Гюров
Андрей Гюров

От 1 юли ще има сериозно увеличение на пенсиите. Минималната ще се вдигне от 370 на 450 лв., а за всички останали ще има пропорционално увеличение. Това означава, че всички пенсии без максималната ще се увеличат с 21,6% - процентът, за който се говори в последните 2-3 дни. Таванът на пенсиите ще се увеличи рязко от 1500 на 3400 лв.

Това съобщи на извънреден брифинг в парламента най-голямата партия в управленската коалиция -  "Продължаваме промяната". "В различни формати последните седмици обсъдихме пакет от антикризисни мерки", каза Андрей Гюров, председател на парламентарната група на ПП. Той поясни, че на съвместно заседание на социалната, енергийната и бюджетната комисия е бил изработен пакет от антиинфлационни мерки, който ще бъде предложен на лидерския коалиционен съвет във вторник.

Става дума за 14 мерки за общо 2 млрд. лв. Средствата са осигурени от допълнителни приходи в бюджета и може да бъдат използвани, без да се нарушава съществуваща бюджетна рамка, каза Гюров.

 

ПЕНСИИ

От 1 юли най-ниската пенсия ще се увеличи от 370 на 450 лв., пропорционално увеличение ще има и на останалите пенсии, така че да се изпревари натрупаната инфлация, каза Гюров. Това означава 21,6%, но при отпадане на ковид добавката от 60 лв. За да се осигури справедливост, ще се вдигне и таванът на пенсиите до 3400 лв.

За 1 октомври "Продължаваме промяната" предлага нов вариант за преизчисление - на базата на швейцарското правило. "Предлагаме за всички пенсии от 2008 г. увеличение или с ръста на инфлацията или с този на осигурителния доход - който е по-висок. Това ще изчисти неравенствата между стари и нови пенсионери", обясни Гюров. Това на практика означава в годините с почти нулева инфлация пенсиите да получат сериозно увеличение с ръста на осигурителния доход. Сега швейцарското правило предвижда да се вземат предвид 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на осигурителния доход за предходната година.

Какъв ще е ефектът на увеличението върху различни по размер пенсии - можете да прочетете тук.

 

ДЕЦА

За работещи родители ще се увеличи на 600 лв. данъчната отстъпка за едно дете и на 1200 лв. за две деца. Отстъпките обаче ще може да се получават на тримесечна база, да се подпомогне семейният бюджет, а не в края на годината.

 

КОМПЕНСАЦИИ ЗА ГОРИВА

Финансовото компенсиране на потребителите при закупуване на  горива ще бъде с ограничение до 50 л месечно. Предложили сме няколко варианта, МФ ще избере един от тях, каза Гюров. Както вече е известно отстъпката ще е 25 стотинки. Съпартиецът му Венко Сабрутев уточни, че е наложително да има месечен лимит на ползването на отстъпката при закупуване на горива, за да има прогнозируемост на разходите от държавния бюджет.

 

ДАНЪЦИ

Намаляване ДДС на 9% за парното, е друга антикризисна мярка.

За микро и малък бизнес ще има увеличение на прага за регистрация на ДДС на 100 хиляди лева, което ще намали значително административанта тежест за бизнеса.

От акциз ще бъдат освободени електроенергията и природния газ, който се ползва за моторно гориво.

От ПП посочиха, че не предвиждат намаляване на ДДС за хляб и други храни, защото това няма да е работеща мярка, която ще доведе до намаляване на цените за крайните потребители.  "Освен това се появява огромна административна тежест да се определят точно кои групи храни ще попаднат, кои видове хляб и т.н. А да се направи ДДС 0% не се позволява от европейските директиви", обясни още Гюров.

"Продължаваме промяната" всъщност представи само 7 антикризисни мерки от общо 14 в пакета. "На тези мерки държим, по другите може да има промени", посочи Гюров. Според него партньорите от ИТН нямат право да са недоволни, че се лансират мерки, които не са обсъдени още в коалицията. "Пакетът мерки бе разискван в петък на експертен съвет. Мислим в една посока - да има облекчения за най-уязвимите граждани и за бизнеса", каза Гюров.

Още по темата