Медия без
политическа реклама

Кабинетът се кани да повтори януарската грешка с пенсиите

Последният вариант за увеличение ще породи недоволство сред хората с ниски пенсии

16 Май 2022Обновена
Pixabay

Сред "стоте" варианта за увеличение на пенсиите от 1 юли правителството се спира на такъв, който може да повтори януарската грешка с преизчислението. Отново е възможно да се стигне до безпрецедентно увеличение за възрастните, но то да остави повече от половината от тях разочаровани. Вече е известно, че партиите се обединяват около увеличение на пенсиите с 21,6% и значително повишение на тавана на пенсиите от 1500 на 3400 лв. от 1 юли (още за предложенията на "Продължаваме промяната" - можете да прочетете тук). С това отпадат ковид добавките от 60 лв., които и без друго са разчетени до края на юни.

21,6% звучи страхотно много, освен това еднакъв процент на увеличение е много по-справедлив вариант от раздаваните еднакви суми на калпак. Този процент обаче вероятно ще остави хората на ниски пенсии недоволни заради обещаваното до този момент и ще зарадва само хората с над 520 лв. пенсия. Така ще се породи интересна ситуация - през юли превес ще бъде даден на по-високите пенсии за сметка на ниските, а през октомври с преизчисление ще се търси начин ниските да догонят останалите.

Допреди дни идеята бе за 10% осъвременяване от 1 юли и запазване на добавката от 60 лв. до края на годината, но вече като инфлационна добавка. Този вариант е далеч от идеалното, понеже удължава наследения проблем с добавката, а на всичкото отгоре и неизвестността за нейното бъдеще от 2023 г. Той обаче е по-изгоден за минималната пенсия и пенсиите докъм 520 лв. от окончателно одобрения (одобрен поне на този етап), показват изчисления. Резултатите от тях са логични - твърдата сума от 60 лв. представлява много по-голямо увеличение за ниските пенсии отколкото за високите.

Окончателно одобреният вариант - 21,6%, ще донесе по-ниско увеличение на малките пенсии дори спрямо базовия минимум - гарантираните в бюджета 6,1% по швейцарското правило от 1 юли и запазване на 60-те лв. добавка. Тук трябва да отбележим, че за момента никой не допуска отпадане на добавката в инфлационната 2022 г., макар че точно това е предвидено в действащите бюджетни закони.

Тази градация на различните комбинации важи за пенсиите докъм 520 лв. При пенсия от 520 лв. резултатът от 10% плюс 60 лв. е почти колкото 21,6%. Оттам нататък, предложеният от Гьоков последен вариант за 21,6% става най-изгоден, като при пенсия от 1000 лв. предимството му е видимо - отново напълно разбираем резултат, като се има предвид високата база, върху който се прилага процентът. Минималната пенсия обаче вече се получава от половината пенсионери, т.е. може да се предположи, че повече от половината (заедно с тези, които получават до 520 лв.) ще се почувстват през юли излъгани от обещанията.

Как изглежда всичко това в числа?

 

1. Пенсия от 370 лв.

В момента минималната пенсия е 370 лв., като реално получаваната сума е 430 лв. (с 60 лв. ковид добавка, която другия месец ще се изплати за последен път). При запазване на процента по швейцарското правило - 6,1%, но и запазване на добавката, от 1 юли хората с 370 лв. пенсия ще започнат да получават 452,57 лв. (увеличението винаги се прилага върху реалния размер на пенсията, който може да е по-нисък от 370 лв., затова за яснота вземаме предвид пример с 370 лв. действителен размер на пенсията). Т.е. можем да заключим, че за тези хора това ще е минимумът, на който могат да се надяват от 1 юли.

Ако се премине към предпоследния вариант - 10% увеличение на пенсията и запазване на добавката, сумата става 467 лв. При последния вариант - 21,6%, обаче сумата е 449,92 лв. Т.е. тя ще падне дори под двете базови условия за пенсиите - добавката да бъде запазена под някаква форма и инфлацията да бъде покрита дори и само с неефективното в момента швейцарско правило.

 

2. Пенсия от 500 лв.

С отдалечаването на размера на пенсията от 370 лв. разликата между двата последно обсъждани варианта започва да се топи. При 500 лв. основен размер на пенсията, комбинацията от 10% плюс 60 лв. ще я повиши до 610 лв. от 1 юли. С 21,6% сумата ще стане 608 лв. Сега пенсионерът получава 560 лв. плюс компенсация за намаляване на общата сума от пенсия и добавка през януари. При базовия вариант - 6,1% и запазване на 60-те лв., сумата ще бъде 590,5 лв.

 

3. Пенсия от 520 лв.

Тук двата обсъждани варианта почти се изравняват. При 10% плюс 60 лв. общо получаваната сума ще се повиши до 632 лв. При 21,6% увеличение, сумата е почти същата - 632,32 лв. Запазването на предвидения в закона за бюджета на ДОО процент по швейцарското правило - 6,1%, плюс добавка ще означава 611,72 лв. пенсия.

 

4. Пенсия от 1000 лв.

Предимството на последния вариант тук е вече много видимо. 21,6% увеличение ще направи пенсията от 1 юли 1216 лв. Ако се върви към предпоследния вариант - 10% плюс 60 лв., сумата става 1160 лв. При 6,1% и запазване на добавката сумата ще е 1121 лв.

 

РАЗНОБОЙ

Въпреки че три партии в управляващата коалиция потвърдиха намеренията за пенсиите - БСП, ПП и ДБ, ИТН обяви, че те не са коментирани с тях. „Всички мерки, които се тиражират с конкретика като числа и като проценти, по-голямата част не са комуникирани с нас и не са обсъждани с нас в такива детайли. Дори аз бях изненадан за 20% за пенсиите. Това изобщо не е комуникирано“, каза пред БНР Любомир Каримански, който е председател на бюджетната комисия. От ИТН ще представят свои предложения, които да бъдат включени в пакета антикризисни мерки. Според източници на програма "Хоризонт", утре от 20:00 часа в МС е планиран коалиционен съвет в лидерски формат.