Медия без
политическа реклама

Русия спира от утре доставките на газ за България

Според енергийното министерство ограничение на потреблението засега не се налага

26 Апр. 2022ОбновенаВАСИЛ НАНЧЕВ
Илияна Кирилова

В „Булгаргаз“ ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром експорт“ ще бъдат спрени - считано от 27 април 2022 г., съобщиха от министерството на енергетиката

От ведомството изтъкват, че българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително

 

да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.


Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Утре сутринта министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление във връзка със създалата се ситуация.

Преди време премиерът Кирил Петков и един от неговите заместници Асен Василев увериха, че България има строен план за бързо уреждане на алтернативни доставки от други източници при спирането на вноса на природен газ от Русия.

"Най-лошото за нас ще е спирането на доставките на газ. В такъв случай може да започнем да внасяме втечнен газ. Обмисляме варианти, ако се стигне до спиране на тока, ние да спрем продажбите. Много важно за България е да застане като партньор и съюзник до ЕС и НАТО. Ако има разделение в ЕС и НАТО, идеята на тези съюзи намалява", коментира Петков. Той обясни, че вече е водил разговори с Европейската комисия за сценарий, в който руският газ за Европа спре. "Ако се стигне до такава екстремална развръзка, ще спрем частично износа на ток, така че българските домакинства да имат достатъчно енергия. Обследват се варианти за вкарване на втечнен газ през гръцката връзка", обясни премиерът през февруари.

"Няма основание за притеснение". Така началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова коментира пред БНР информацията за спирането на доставките от утре. По думите й от месеци българското правителство е било готово за подобен сценарий. "Има подсигурени алтернативни доставки и няма причина за паника", увери Бориславова.

 

Като алтернатива на руския газ България разчита на договореностите си с Азербайджан

 

които покриват само част от потреблението ни. Дългоотлаганият интерконектор с Гърция се очаква да бъде завършен едва през лятото.

Относно исканията на Русия да се плащат доставките в рубли, на брифинг в МС наскоро министърът на енергетиката Александър Николов каза, че има финансов контрагент, който може да изпълни транзакцията в рубли. "Сценарият е разгледан вече", каза той и добави, че сме били подготвени за подобен развой на събитията". "Не подлежат на риск плащанията по съществуващия договор", категоричен беше Александър Николов. След това имаше разяснения, че плащанията все пак щели да стават във валутите, посочени в договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“.

Енергийният експерт Васко Начев коментира за "Сега", че решението на руснаците е грубо нарушение на договора за доставки на природен газ. "На практика ние сме платили цялото количество синьо гориво до края на месеца, но вносът спира с 4 дни по-рано", уточни той. На въпрос какви са алтернативите за България, той уточни, че първо ще се черпят известни, но неголеми количества от хранилището в Чирен, но

 

в най-добрия случай те ще стигнат до края на май.

 

"Имаме и малки количества, които получаваме през реверсивната връзка при Кулата от Азербайджан. Ще се наложат обаче ограничения за промишлеността. Големите рискове са, ако Русия спре целия износ за Европа. Не е логично да спрат само за България, която има малка консумация. Засега не се знаят детайлите", каза експертът. "Сега тези, дето пречеха на бързото изграждане на интерконектора с Гърция и сега се правят на най-големи евро-атлантици, да излязат да ги видим. Хаосът е тотален и мисля, че спирането няма да е само за България. Руснаците играят вабанк. Правят го от днес за утре"добави Начев.

По-рано тази вечер Полша обяви, че доставките от "Газпром" ще бъдат прекъснати утре сутринта поради отказа на Варшава да плаща в руска валута. Договорът с руската компания покрива 50% от потреблението в страната, но Варшава има алтернативи - газопроводи от Германия, Словакия и Литва, както и терминал за втечнен газ недалеч от Шчечин.

В Европа единствено Унгария и германската компания УНИПЕР изразиха готовност да плащат за руския газ в рубли.

 

Още по темата